Vrabia malai viseaza iar visul chiar i se adevereste
risipa alimenteirosire alimenteecologie
Parlamenul European a adoptat, recent, o rezolutie pentru reducerea risipei alimentare. Pana in 2030, se fac eforturi pentru ca risipa alimentara din Uniunea Europeana sa fie redusa la jumatate.
La cat se ridica aceasta risipa, anual? La nu mai putin de 88 milioane de tone, reprezentand 173 de kilograme pe locuitor. Cu toate acestea, chiar aici, in Europa, statisticile arata ca 79 de milioane de suflete traiesc sub pragul saraciei, iar 16 milioane beneficiaza de ajutoare de la asociatii caritabile.
FAO estimeaza ca, la nivel mondial, o treime dintre alimentele produse sunt irosite, reprezentand de trei ori necesarul de hrana pentru intreaga populatie a Terrei.
Totodata, valoarea acestei risipe echivaleaza cu de sase ori valoarea ajutoarelor mondiale alocate pentru dezvoltare. Suprafata pe care ar putea fi produse alimentele aruncate la gunoi este mai mare decat China.
Alimentele aruncate in Romania reprezinta 2,55% din totalul risipei din Uniunea Europeana. Clasamentul este condus de Marea Britanie (16,12%), Germania (11,63%) si Olanda (10,59%). Cu toate acestea, in Romania, peste 40% dintre locuitori nu trec de pragul saraciei, tara noastra ocupand locul 10 din 27 de state analizate de Eurostat, in 2015.
Rata saraciei relative pune Romania pe primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, conform Eurostat, citat de Agerpres.
De asemenea, datele Ministerului Agriculturii arata ca romanii arunca peste 10% din alimentele pe care le cumpara, mare parte reprezentand produse de panificatie. Cu cat familia este mai mare, cu atat se arunca mai multa mancare si aproximativ un copil din doi, cu varsta de pana la 6 ani, in Romania, se afla in risc de saracie si excluziune sociala.
In ciuda acestui fapt, 15% din populatie este obeza, iar o treime supraponderala. Cei care castiga cei mai multi bani fac si cea mai mare risipa. Totodata, datele Ministerului Mediului arata ca, spre deosebire de industrie, populatia genereaza mai multe deseuri alimentare.
In randul persoanelor care muncesc, statistica Eurostat ne pune in fruntea clasamentului european din punctul de vedere al saraciei.
Avand in vedere ca, la noi, cei mai mult bani sunt cheltuiti pe mancare, peste 10% din alimente ajung la gunoi. Tinerii sub 35 de ani risipesc cel mai mult dintre toate categoriile de consumatori.
Marimea familiilor conduce la cresterea risipei, iar familiile care au copii minori au un nivel crescut al risipei. Raportat la venitul familial, se confirma corelatia nivelului mediu national cu resursele financiare existente, acesta variind de la simplu la dublu, respectiv un nivel de risipa de 6,9% este corelat cu venituri sub 1.500 de lei, iar un nivel de risipa de 14,4% este corelat cu venituri de peste 3.500 de lei.
Absolventii de studii universitare arunca cea mai multa mancare, respectiv 13,2%. Un portret al persoanei care face cea mai mare risipa alimentara arata ca aceasta are sub 35 de ani, este orasean, cu studii superioare, isi face cumparaturile la supermarket si are un salariu peste medie...
Terasa/gradina de vara din Bucuresti. Mesele sunt supravegheate de zeci de vrabiute. Le este atat de foame, incat s-au obisnuit cu oamenii. Instinctul de conservare a invins teama de clientela care mananca acolo.
Vrabiutele au ajuns sa topaie pe mesele cu sau fara meseni (mai ales pe acestea), gasind in farfurii, alimente din abundenta, semn ca statisticile de mai sus sunt sustinute cat se poate de tare de realitate.
Cuiva i se face mila de una dintre vrabiile care nu are tupeul de a se urca pe masa. Respectivul isi rupe de la gura un pic de mamaliga si pune picul pe jos.
Ciocul vrabiei loveste imediat malaiul inchegat cu apa, rezultand, pe langa mai multe bucatele, si niste firmituri. Cu una dintre bucatele in cioc, vrabia se apuca sa... adune la un loc firimituri, comasandu-le intr-o bucatica mai mare, dupa care isi ia rapid zborul.
Probabil ca are pui pentru ca nu... gusta niciun miligram de malai fiert in apa. Revine dupa cateva secunde si repeta operatiunea. Nici de data asta, nu ramane de izbeliste vreun... atom.
Se poate spune ca vrabia malai viseaza si, in cazul de fata, visul chiar i s-a implinit, pe cand visele noastre de a elimina sau macar de a limita risipia, s-ar putea sa semene, din nou, cu niste cai verzi pictati pe pereti...
Sursa foto: flickr.com