Votul din scutece
micsorare varsta votunprpnlalina gorghiu
Acum vreo trei luni, un senator de la Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) declara ca aceasta are ca prioritate, in actuala sesiune parlamentara, sustinerea initiativei legislative de introducere a votului de la varsta de 16 ani.
"Asa cum se comporta lumea pe retelele de socializare, se pare ca varsta deciziei, a posibilitatilor de decizie, a scazut foarte mult.
Consideram ca, prin aceasta initiativa, acordam o atentie deosebita tinerilor", a declarat, pentru Agerpres, senatorul UNPR Serban Mihailescu.
Pai, atunci, maine-poimaine, zic sa votam pe Facebook. Rezolvam, astfel, problema posibilitatii de a vota a diasporei si nu ne mai trebuie vot prin corespondenta.
In afara de asta, sa se dea si bacul tot pe Facebook, testele grila de admitere la facultate (asasinele dezvoltarii capacitatii de exprimare) sau ale examenului de rezidentiat tot pe Facebook… Totul sa fie o socializare plina de like-uri, sub ochii visatori ai lui Zuckerberg.
De asemenea, luna trecuta, copresedintele PNL Alina Gorghiu declara ca va propune discutarea, in Comisia de unificare a partidului, posibilitatii de a scadea varsta participarii la vot, dar nu pentru ca UNPR sa renunte la sustinerea PSD si sa faca majoritate cu PNL in Parlament.
"Chiar cred ca este nevoie, in Romania, sa ne gandim sa scadem aceasta varsta de vot, poate nu la 16, putem chiar la 17 ani.
Este o discutie care se face in alte state europene. Exista un raport foarte interesant al Adunarii Parlamentarilor pe langa Consiliul Europei care agreeaza scaderea si incurajeaza scaderea varstei de vot.
Si, daca, la noi, tinerii la 16 ani muncesc, platesc taxe, se casatoresc, de ce nu ar putea sa aiba si acest drept de vot?
Mi-e teama, insa, ca PSD s-ar opune la o asemenea modificare tocmai pentru ca, atunci cand nu e electoratul tau, il pedepsesti, ca si in diaspora, pentru ca oamenii din diaspora au avut o anumita optiune politica, alta decat Victor Ponta la alegerile prezidentiale, acum, acest electorat este sfidat si ignorat", a spus Gheorghiu.
Rata abandonului scolar este in crestere, iar, anul trecut, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de numai 22,5% si, in conditiile in care somajul in randul tinerilor este o imensa problema (nu numai in Romania), cati tineri de 16-17 ani muncesc si mai platesc si taxe?
Pe de alta parte, companii, firme, IMM se plang ca gasesc greu tineri care macar sa intocmeasca un CV din care sa se inteleaga ceva si care sa nu fie trimis de pe adrese gen dulcica.io@, frumosu@, jack.norris@, sexy_ana@...
De asemenea, cand trec de concursul de CV-uri, angajatorii constata ca niste tineri cu diplome de bacalaureat si de licenta trebuie sa fie supusi unor teste de limba romana...
In acelasi timp, da, exista si olimpici si genii ale informaticii, dar ce proportie au acestia in masa celor cu varste intre 16 si 20 de ani? Dar, si geniu sa fii, asta tot nu aduce automat experienta de viata, pentru ca nu a existat timpul fizic sa o acumuleze.
In afara de asta, daca se casatoresc atat de devreme, inseamna neaparat ca au luat o decizie buna?
Poate fi casatoria la 16-17 ani un semn de maturitate? Cate dintre mariajele facute atat de devreme in viata cuiva dureaza macar o patrime din varsta mirilor? Cati copiii rezultati din casatorii timpurii se vor bucura de o familie stabila?
Ideal este ca oamenii sa invete pe parcursul intregii vieti, dar, pana sa se mai inregistreze un caz la fel de straniu precum cel al lui… Benjamin Button, tineretea este varsta invataturii.
Acumulezi informatii, cultura generala, iti formezi personalitatea, contabilizezi primele dezamagiri, primele tepe, primele manipulari.
Afli, pe propria piele, ce inseamna prietenia de conjuctura si de interes si, daca ai mare noroc, si pritenia adevarata.
Tinerii sunt in formare. Sunt la varsta la care comit greselile... tineretii, se lasa dusi de ale "tineretii valuri", dupa care, ajunsi la maturitate, isi aduc aminte cu nostalgie de ce au gresit si poate vor spune si ei, vorba cantecului: "As vrea iar anii tineretii si mintea mea de-acum/Azi stiu ce-nseamna rostul vietii/Pe care tel, pe care drum".
Si, ca tot veni vorba despre muzica, partidele politice nu vor mai face cadou sau vor imparti mai putine pixuri, tricouri, galeti si balonase, la care, din nefericire se bucura unii votanti.
Va fi de ajuns ca un partid sa sponsorizeze un concert de vedeta internationala si isi va creste sansele sa fie votat pentru ca este… cool si atat, dupa care copiii de 16-17 ani se vor duce la vot ca la cheful pe care-l organizeaza in noaptea de Inviere. A vota va fi atractia si distractia zilei.
Pentru tineri, toate lucrurile sunt noi. Ei insisi sunt... noi, ei trebuie sa se descopere pe sine si dureaza pana se vor cunoaste. Sunt la vremea descoperirrilor si toti au iluzia ca vor schimba lumea, dar numai unii vor reusi asta si nu neaparat in bine...
In loc ca partidele sa lase loc la varful lor unor persoane necertate cu propriul trecut, unor tineri sau mai putini tineri, ramasi in umbra pentru ca nu stiu sa dea din coate si sa faca gargara cu multe cuvinte, vor sa largeasca baza celor care pun stampila.
In cele din urma, pana si tinerii isi vor da seama ca, din pacate, dreptul de a vota este diluat de faptul ca au de ales intre raul mai mare si raul mai mic, intre tuse si junghi.
Si atunci, pana unde vor mai scadea politicienii varsta celor care voteaza? Poate ca vor ajunge sa aiba acest drept si pruncii in scutece, ca doar si ei sunt cetateni si au drepturi...