Taxa pe neobrazare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxa pe neobrazare Taxa pe neobrazare
de Manager.ro la 21 Apr. 2015
Urmareste-ne pe Google News
impozit bacsistaxa bacsisservicii

Imediat dupa Paste, Ministerul Finantelor Publice a urcat pe al sau site un proiect de act normativ potrivit caruia, bacsisul primit de angajatii operatorilor economici va fi impozitat cu pana la 16%.

Bacsisul va fi impozitat, fie ca profit al firmei, fie ca venit al angajatului, si va fi marcat pe un bon fiscal distinct de catre operatorul economic.
 
Daca profitul din bacsis al operatorului economic nu se distribuie salariatilor, impozitul pe castigul de acest tip va fi de 16% sau de 3%, pentru microintreprinderi. 
 
Daca profitul-bacsis se distribuie salariatilor, impozitarea la nivelul angajatului va fi de 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa.
 
Din bacsis, statul nu pretinde TVA si nici contributii sociale de sanatate, dar proiectul prevede obligatia inregistrarii bacsisului in contabilitate si ii obliga pe angajati sa declare, intr-un registru, suma de bani pe care o au la ei, la inceputul programului.
 
In acelasi timp, proiectul interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului…
 
Statul estimeaza ca, din fiscalizarea bacsisului, bugetul sau se va alege cu 154 milioane de lei, in 2015; 300 de milioane, in 2016;  319 milioane, in 2017, si 338 milioane, in 2018. 
 
Iata si doua exemple de servicii romanesti din doua localitati care, intr-adevar, sunt tot mai vizitate de romani si straini.
 
Brasov, vara anului 2014, celebrul (cel putin "pe vremuri") restaurant Panoramic. Restaurantul este atat de izolat, incat secolul 21 nu a luat telefericul sa ajunga pana sus, pe Tampa. 
 
Cat despre mentalitatea celor care deservesc locatia, este mai ruginita ca o Dacie neingrijita, din prima "promotie" de la Colibasi. 
 
Intreband daca restaurantul este deschis si se poate vedea panorama (ca de aia ii si zice Panoramic), un… nene in "livrea" comunista a avut o atitudine de concediere.
 
Cu o acreala de "Hellas" pe care probabil ca-l stoarce in salata in loc de lamaie si cu o grimasa de urs surprins pe Tampa in plin sezon de rut, a raspuns: "Mda, sigur ca, daca faceti consumatie, va deschidem sa vedeti privelistea!"
 
Un astfel de individ nici nu ar trebui sa lucreze in domeniul respectiv, nicidecum sa fie angajat sa presteze vreun serviciu sau sa glasuiasca despre localul respectiv. Dar, in mod evident, tampul de pe Tampa ar fi avut pretentie la bacsis, nu?
 
Bucuresti, primavara acestui an. La fel de celebra (cel putin pe vremuri") terasa Lido. Cu ton grav, de regina care abdica, o duduie ii avertizeaza pe clientii care vor sa "ocupe o masa" ca, daca incepe ploaia, nu ii poate muta in spatiul interior pentru ca acesta este rezervat. Superba primire, nu? Inca un pic de efort si incepeam sa ne simtim la fel de bine ca-n… lagar.
 
Pana la urma, riscam si castigam o ploaie torentiala. Numai ca, in ciuda avertismentului de la intrare, o armata de angajati ne poftesc inauntru si se apuca sa care, de afara, farfurii, tacamuri, sticlute de ulei de masline si de otet. Au mai pus niste mese intr-un salonas, au inghesuit o masa intr-un capat de hol, au improvizat, au gasit solutii sa nu-si lase musteriii cu ochii-n ploaie.
 
Asadar, doua exemple de tratament, de unde rezulta intrebarea ce se intampla daca un ospatar sau alt prestator de servicii nu-si merita bacsisul? 
 
Ce se intampla cand clientul gaseste muste-n ciorba sau aceasta este… asezonta chiar cu degetele transportatorului de la bucatarie la masa?
 
Deci, chelnerul se poate purta mizerabil, la propriu si la figurat, si tot va primi minimum 10% din valoarea consumatiei sau cat va vrea el sa treaca pe nota separata sau va emite bonul dupa ce primeste surplusul?
 
Acum, bacsisul este optional si cu un nivel optional. Cand se va emite bon fiscal pentru el, daca un client refuza sa plateasca, este ca si cand nu ar achita nota de plata propriu-zisa.
 
A nu da bacsis sau a lasa putin in plus peste nota de plata, inseamna o sanctiune pentru ospatar. Clientul nu mai asteapta sa faca reclamatie la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, ci il sanctioneaza direct, imediat pe prestator. Dupa fiscalizarea bacsisului, poate ca ar trebui pusa o taxa si pe neobrazarea celui care il pretinde desi nu a facut nimic ca sa-l castige, ba chiar a actionat in sens contrar...

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x