Sa fie intr-un ceas (inteligent) bun!
apple watchsmartwatchceasuri inteligenteinvestitiiafaceri
La nivel superficial, diamantele sunt cele mai bune prietene ale doamnelor si domnisoarelor, cel putin ale celor cu stare. Asta nu inseamna ca eterna rochie neagra, garnisita cu o mica bijuterie din aur, cu un sirag de perle sau cu o esarfa aruncata cum trebuie nu le pot face elegante.
In cazul domnilor, tot la nivel superficial, cel mai bun si mai discret prieten al lor este ceasul. De fapt, diferenta dintre domni si alte categorii de persoane de sex masculin, o poate face obiectul care le sta la incheietura mainii.
Din pacate, moda ultimilor ani a impus ceasurile… cartoafe, bombate si masive, cu diametrul unei farfuriute de ceasca de cafea, purtate la mare, la mall, la club.
Dar poate ca niciodata ceasul simplu, subtire, discret, cu diametrul de 38-40 de milimetri, nu va divorta de manseta camasii incheiate cu butoni, itita de sub maneca hainei de costum.
Intre farfuriute si eleganta atemporala, apar, acum, ceasurile... inteligente, sincronizate cu suratele lor telefoanele mobile la fel de inteligente.
In ciuda marketingului, vanzarile de astfel de dispozitive nu sunt grozave, dar pasionatii de gadgeturi asteapta sa vada si Apple Watch, care a ajuns sau urmeaza sa ajunga si-n Romania.
Potrivit uneia dintre recenziile produsului, acesta ar reprezenta "performanta de varf in miniaturizare PC, utilitate, eficienta si estetica", desi nu poate fi folosit decat impreuna cu un iPhone, dar pe care nu-l poate inlocui. Cumva este un fel de telecomanda de iPhone si asta dupa o sincronizare care dureaza cateva zeci de secunde, timp in care cele doua aparate fac schimb de date.
Ceasul Apple este descris drept "ultracomplex" (o naveta spatiala ce sa mai zica?) dar specificatiile nu prea se ridica la inaltimea descrierii.
Aflam si ca produsul Apple "ramane cel mai avangardist device din domeniu"... In ce consta avangardismul? Intr-un ecran mic ce poate obosi ochii utilizatorului, daca este privit mult timp?
In cele doua butoane, plus un ecran tactil? In 18 optiuni de limbi in care poate fi setat ceasul, "inclusiv pe specific de zone, de exemplu franceza si franceza (Canada), engleza si engleza (UK), engleza (Australia) sau portugheza si portugheza (Brazilia)"?
In monitorizarea vitezei de alergare, a pulsului si in arhivarea acestora? In durata de incarcare a bateriei "care este foarte lunga", dar, mare chestie, se poate face wireless?
In autonomia de pana la o zi a bateriei? In eliminarea confuziei la tonurile de apel cu alte telefoane, intrucat Apple Watch vibreaza, cand telefonul primeste un apel sau un mesaj?
In functia de speaker, care "este foarte sonora si face incomoda utilizarea ei, in locuri unde trebuie pastrata linistea, sau in autobuz ori metrou"?
In faptul ca ecranul poate fi personalizat prin atingerea display-ului si alegerea temei si a culorii dorite?
De ani de zile, exista ceasuri... neinteligente care masoara pulsul si viteza de alergare. Daca nu, le monitorizeaza chiar smartphone-ul. De ani de zile, "mecanismul" de incarcare a unui dispozitiv este disponibil pentru periutele de dinti electrice. Posibilitatea de personalizare mai este ceva iesit din comun?
Ei bine, cat costa toate aceste... avangardisme? In functie de dealer, de la de la 1.999,90 de lei, la... 79.999,90 de lei, pentru variantele care au carcase din aur de 18 karate. Curelele sunt mai ieftine, intre 299,90 de lei si 899,90 de lei.
Legenda (si marketingul) spune ca, in timpul misiunii Apollo 13, ceasul mecanic (unicul care a rezistat testelor extreme ale NASA si unicul care a ajuns pe Luna) purtat de comandantul Jim Lovell a fost singurul instrument care a functionat continuu si a ajutat la reintoarcerea celor trei astronauti pe Terra.
Ce anume face un ceas asa-zis inteligent? Iti salveaza viata? Iti da de mancare, iti plateste chiria, intretinerea, ratele bancare, facturile? Daca, la toate aceste intrebari, raspunsul este negativ, atunci, merita pretul, cand mai multe mii sau zeci de mii de euro ar plati actiuni ale unor companii foarte atractive sau ar pune pe picioare mici afaceri care chiar pot fi incepute intr-un ceas, inteligent sau nu, bun?