Robii ROBOR-ului
nivel robordobanzi mediibnr
Spre finele saptamanii trecute, avea loc, la Sucevita, sedinta Comitetului Executiv al PSD, prilej pentru mai marii sai sa-si dea cu parerea pe teme care tin mai mult de guvern, nu de partid, chiar daca acesta este la guvernare.
Premierul fara cont bancar, Mihai Tudose, s-a referit, intr-o conferinta de presa, la acronimul care, in aceste zile, este pe buzele tuturor celor care s-au imprumutat in lei: ROBOR.
Tudose a vorbit despre niste... decizii ale Bancii Nationale a Romaniei legate de majorarea ROBOR.
"Cred ca colegii nostri sau care ar trebui sa fie colegii nostri, ai romanilor, de la Banca Nationala au fost plecati de acasa", a declarat Tudose, citat de Agerpres, el insusi aflat in deplasare, dupa cum spuneam, la Sucevita.
Prim-ministrul a adaugat ca BNR trebuia "sa aiba grija sa nu creasca dobanda si sa nu lase niste actori sa se joace pe aceasta tema". Asa ca seful ministrilor vrea o intrevedere cu guvernatorul Isarescu, pentru a vedea daca BNR "mai este Banca Nationala a Romaniei sau o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna, de altfel".
Daca intrebi... 100 de romani, foarte probabil majoritatea sunt contra comunismului. Deci, nu era bine in comunism, socialism, d'astea, cica "de stanga". Cu toate acestea, iata ca nu este bine nici in capitalism, din moment ce premierul fara card bancar vrea ca BNR sa fie dadaca unor cetateni majori si maturi care, in mod deliberat, au ales sa ia bani cu imprumut, la o dobanda legata de un indicator care poate
creste - asa cum a facut-o - si poate
scadea - tot cum a facut-o...
Nimeni nu vrea sa plateasca mai mult pentru acelasi produs, daca il poate achizitiona mai ieftin. La fel, nimeni nu vrea sa plateasca mai mult pentru un credit decat a stabilit in contractul care trebuia citit de parca viata lui ar depinde de el, caci mare parte din viata chiar depinde de acel credit.
Daca, sa zicem, multe dintre prevederile contractuale sunt batute-n cuie, exista si variabile, intrucat, si pentru o institutie de credit, costurile la care "cumpara" bani (de la deponenti persoane fizice si juridice sau de la alte banci comerciale sau de investitii) se schimba, in sens
ascendent sau
descendent.
Deci, si bancile se imprumuta intre ele, la dobanzi diferite. Unele sunt dispuse sa plateasca mai mult, altele nu. Pentru a putea fi desfasurate operatiuni de dare sau de luare cu imprumut, trebuie sa existe o piata. Ce fel de piata? Din moment ce este vorba despre banci care schimba bani intre ele, o piata interbancara. Cine a organizat aceasta piata? Banca Nationala a Romaniei.
Ce rezulta daca o banca se imprumuta la un nivel si altele la plafoane diferite, daca adunam aceste niveluri si pe urma le impartim? Rezulta o dobanda medie, in functie de perioada de timp (de la o zi, la 12 luni) pe care a fost luat/dat imprumutul. Media este obtinuta in urma a ceea ce se cheama fixing, adica a activitatilor desfasurate pentru stabilirea ratelor de referinta.
Regulile privind stabilirea ratelor de referinta ROBID (rata dobanzii la depozitele atrase) si ROBOR (rata dobanzii la depozitele plasate) sunt operationale incepand cu data de
6 martie a anului
2008, adica de aproape un deceniu...
ROBID (Romanian Interbank Bid Rate) reprezinta rata de referinta pentru fiecare scadenta calculata ca medie aritmetica a ultimelor rate cotate de fiecare participant la fixing pentru depozitele atrase intr-un interval de 15 minute inainte de fixing dupa eliminarea extremelor. Rata cotata de catre un participant pentru fixing reprezinta rata la care sunt acceptate depozite in lei de la alt participant, timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID si ROBOR de catre imputernicit (entitate cu experienta si cunostinte tehnice si administrative, insarcinata sa efectueze fixing-ul).
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de referinta calculata pentru fiecare scadenta ca medie aritmetica a ultimelor rate cotate de fiecare participant la fixing pentru depozitele plasate intr-un interval de 15 minute inainte de fixing dupa eliminarea extremelor. Rata cotata de catre un participant pentru fixing reprezinta rata la care sunt oferite depozite in lei altui participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID si ROBOR de catre imputernicit.
BNR este doar organizatoare a pietei si diseminatoare zilnica a valorilor celor doi indicatori stabiliti in functie de dobanzile bancilor participante la piata, desemnate in urma indeplinirii anumitor criterii.
Cu toate acestea, ieri, cand ROBOR la 3 luni a continuat sa creasca, puteam citi urmatorul titlu (intr-un ziar cu pretentii financiare, nu intr-un tabloid), parca ticluit de Tudose insusi: "Isarescu nu are mila de cei cu credite in lei"...
Pe 26 septembrie 2016, ROBOR la trei luni era la minimum istoric: 0,68%. In februarie 2014, la 3,76%; in decembrie 2012, la 6,25%, insa, pe 16 octombrie 2008, era de
aproape 50%.
Cand indicatorul era la minimum si nimeni nu deschidea sampanii pentru ca ii scazusera ratele si nici nu punea deoparte surplusul rezultat pentru a acoperi eventuale viitoare cresteri ale ROBOR (iata-le!) - indicator variabil in sens
descendent si
ascendent -
BNR nu era de felicitat. Pe cale de consecinta, nici acum, BNR nu este de condamnat.
Intr-o economie libera, banii si orice alta marfa sunt evaluati in functie de cerere si oferta, lucru pe care acelasi premier se pare ca l-a inteles, cand a explicat ca majorarile de pret la carburanti sunt cauzate de "uraganele care au lovit lumea, influentand pretul bariliului pe plan mondial, iar acest lucru se reflecta in cresterea pretului la carburant in Romania". La fel cum un fenomen meteo poate lovi lumea, ea poate fi lovita - cum s-a intamplat de atatea ori! - de uragane financiare.
Asadar, cum creste sau scade pretul barilului de titei, la fel creste sau scade cursul leului, pretul painii, cotatia aurului, a cafelei, zaharului, precum si nivelul ROBOR si nivelurile indicatorilor omologi EURIBOR sau LIBOR.