Posibila necumintenie a administrarii banului public
cumintenia pamantuluiisarescucampanie cumintenia pamantului
Mai sunt 32 de zile pana cand se va incheia cheta nationala pentru cumpararea sculpturii "Cumintenia pamantului". Cu un pic mai mult timp inainte de cele 32 de zile, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a participat, la Alba Iulia, la cea de-a V-a editie a Festivalului "Dilema veche".
Cu acest prilej, oficialul a sustinut prelegerea "Parcursul economiei romanesti si al bancii centrale catre modernitate si europenitate".
Discursul a fost ascultat de cateva sute de persoane, printre care si Andrei Oisteanu, cercetator, membru in Consiliul Stiintific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti si presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor.
Asadar, om de cultura, probabil mai putin familiarizat cu mecanismele bancare si cu atat mai putin cu felul in care functioneaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Ei, dar cand oricine zice "banca", se gandeste, implicit, la un izvor (nesecat) de bani. Tocmai de aceea, domnul Oisteanu a spus ca, daca BNR ar face frumosul gest de a dona bani pentru cumpararea sculpturii lui Brancusi, ar da si altor banci si entitati financiare un indemn.
Isarescu - despre care zvonurile spun ca ar fi donat, in nume personal, 12.000-15.000 de lei pentru cumpararea sculpturii - a replicat ca aproape tot profitul realizat de BNR este varsat statului, care poate lua din acesta banii necesari achizitionarii statuii.
Putini sunt cei care, nepreocupati fiind de finante-banci, stiu ca BNR se autofinanteaza si, daca mai face si profit - desi nu acesta este scopul ei - aceeasi BNR este obligata sa verse la bugetul de stat 80% din profit.
De aceea Isarescu si-a permis sa spuna ca: "Donatia noastra este catre buget. 80% din profit este catre buget. Deci, dumneavoastra puteti spune ca, in cei 80% bani pe care ii dam bugetului, si care nu sunt 5 milioane de euro, ci vreo cateva sute de milioane de euro (!!!), sa ia cei 5 milioane (de fapt sunt 6 milioane - n.r.) si sa cumpere Cumintenia pamantului.
Deci, noi livram statului. Aproape tot profitul nostru il dam statului, statul poate sa faca acest gest".
Termenul de donatie folosit de guvernator i-a indignat pe unii, care au gasit, din nou, prilej sa spuna ca BNR se crede deasupra tuturor si ca, de fapt, varsand 80% din profit catre bugetul de stat, BNR nu face decat sa respecte legea.
Asa si este, dar cum sa nu fie cel putin ingrijorat Isarescu, bancherul, finantistul, fostul prim-ministru si candidat la Presedintia Romaniei, tocmai de faptul ca numai din supraimpozitul platit de BNR si s-ar putea cumpara zeci de "cumintenii", dar, cu toate acestea, statul face apel la populatie si firme, care au platit deja, platesc si vor mai plati taxe si impozite.
Si, tocmai in spiritul atat de cantat si de invocat de actualii guvernanti al hei-rupismului... cultural, a vorbit si Isarescu: "Am rugamintea ca dumneavoastra sa sugerati ca, din cei 80%, 5 milioane sa fie dati pentru Cumintenia pamantului, ca sa nu mai lungim povestea asta prea mult. Ar fi o sugestie buna, mai ales ca vine de la dumneavoastra. Eu pot sa le spun, dar sa vina si de la public..."
Probabil ca nu exista om de cultura din tara asta care sa nu se planga, pe buna dreptate, de subfinantarea Culturii.
Poate ca, ajutati de atentionarea guvernatorului BNR, oamenii de cultura care, de la inceputul campaniei, nu pregeta sa-i indemne pe concetateni sa-si deschida pungile, buzunarele, conturile isi vor pune mai multe intrebari despre cat de bine administreaza statul banii publici, despre ce si cat fac guvernantii cu sutele de milioane de lei din dividendele platite de companiile statului si cu sutele de milioane de lei reprezentand taxe si impozite platite de firmele care acum sunt chemate sa cotizeze in plus si care, iata, in loc sa spuna ele asta, lasa in seama guvernatorului BNR ingrata misiune.