Pe culmile disperarii, inaintea guvernarii
pilonul 2 pensiiionut misanoul guvernionut misa
Care este culmea tupeului? Raspunsul din bancul respectiv nu este elegant sa fie publicat aici. A aparut, insa, o varianta publicabila: sa nu fi inca ministru dar sa anunti lucruri de o importanta capitala pentru capitalul/finantele unei tari.
Desi Varful Moldoveanu este cel mai inalt din Romania, este depasit cu mult de culmile absurdului. Nu era de ajuns audierea de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului a unor ministri propusi pentru noul guvern care erau deja ministri in guvernul dat de grinda in urma motiunii de cenzura...
...mai trebuia sa vina propusul si inca neunsul, dar proaspat validatul ministru al Finantelor, Ionut Misa, si sa faca publice intentii marete. Omu’ nici nu depusese juramantul la Cotroceni, si s-a apucat sa spuna ca pensiile private obligatorii vor fi desfiintate, "iar banii se vor intoarce la cei care au cotizat, acestia avand posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul 3 de pensii. Vor opta intre stat si privat".
Daca, in semn de lehamite fata de un stat care nu este bine administrat si care schimba legislatia ca pe straturile de panselute, toti sau peste 85% dintre cotizantii la Pilonul 2 nu ar alege sistemul de pensii de stat si isi vor pune banii in Pilonul 3, adica pensiile private facultative? Asta trebuia sa se intrebe statul sau cel caruia i-a venit ideea.
Deci, de ce sa desfiintezi fondurile private obligatorii, daca tot nu vei aduce cine stie ce bani la bugetul de pensii de stat?
In acelasi timp, a fost publicat si... "noul Program de guvernare" al PSD. Culmea - iata inca una - programul apare dupa ce vechiul guvern, de fapt, fostul prim-ministru, a fost mazilit pentru ca nu a respectat... fostul program de guvernare.
In fine, conform noului program, firmele ar urma sa fie impozitate pe cifra de afaceri, nu pe profit. Alta masura: impozitarea suplimentara, cu cel putin 20%, a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale neprelucrate in Romania.
Toate aceste vesti au lovit ca niste buzdugane urechile mediului de afaceri de grija caruia se prefac ca mor toate guvernele, indiferent din ce partide sunt alcatuite.
Asa cum este firesc, primele timpane impresionate au fost cele ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care au bubuit a scaderi bruste si majore. In acelasi timp, pe piata valutara, leul s-a dus in cap, dupa trei zile de apreciere.
La BVB, asa cum era de asteptat, in conditiile intentiei de impozitare suplimentara a profitului obtinut de companiile care extrag resurse din Romania, cel mai mult a scazut indicele BET-NG, cu 4,89%, iar cel mai putin BET-FI, cu 2,39%.
Singura veste buna a fost lichiditatea mare pentru BVB (113,057 milioane de lei/24,846 de milioane de euro), un astfel de nivel fiind poate pe placul agentiilor care ar trebui sa ne bage in seama si in grupul de burse cu statut emergent.
Dar ce sa vezi, minune (!) dupa vreo doua ore de la anuntata, fara dubii (!), desfiintare a Pilonului 2, la acea ora (inca) premierul desemnat, Mihai Tudose, casca ochii mari, cand auzea relatari despre declaratia ministului Finantelor si se intreba retoric, dand cumva vina pe presa: "Dumnezeule, de unde scoateti?!" Si adauga: "Cum sa spuna asa ceva, o sa vorbesc cu el. Nu se desfiinteaza. Punct!", a inchis discutia Tudose.
Sa intelegem ca ministrul Finantelor s-a trezit vorbind? Nu s-a consultat cu nimeni, nici macar cu marele creator si critic de programe de guvernare al PSD? Sau, poate ca, dupa ce a vazut reactiile adverse dure si imediate la desfiintarea Pilonului 2, Tudose a facut pe niznaiul.
Dar cum porneste la drum un ministru pus sa gestioneze banii unei tari? La fel ca noul guvern PSD-ALDE care poate intra in istorie pentru ca i-a adus pe oamenii de afaceri si pe investitori pe culmile disperarii, inca inainte de a fi efectiv in functie...