Nimeni nu moare pe gratis
titluri de stat populatieteodorovicidatorii statfilantropica
In "Filantropica", probabil cel mai bun film romanesc, personajul principal, Ovidiu Gorea, povesteste cum si-a publicat prima... carte, mai exact "o colectie de zece nuvele pe un tiraj minuscul" si totul pe banii sai.
Nu conta ca nu castiga din vanzari, dar, vorba lui, "eram mandru sa-mi vad opera expusa". Urmeaza scena librariei, in care autorul trece de la extazul generat de o posibila epuizare a tirajului cartii sale, la deziluzia realitatii...
- Fiti amabil! Era aici o carte… “Nimeni nu moare pe gratis”… S-a epuizat?
- Aaa! Bataie a fost pe ea, dom’le… S-au vandut fix trei exemplare…
- Si restul?
- Pai, l-am dat retur la editura…
- De ce?
- Pai, daca nu e cerere.
- Pai, cum nu e cerere? Eu cer, de exemplu...
- Acuma, gata, l-am dat retur.
- De ce dom’le? Iti mancau aerul? N-aveai loc de ele?
In loc de cartea lui Gorea, sa punem o forma de datorie statala, de exemplu... emisiunea de titluri de stat pentru populatie. S-a epuizat?
Tot bataie a fost pe ea, dom’le. S-au vandut vreo 65 de milioane de lei din 100, iar, dupa “listarea” la Bursa de Valori Bucuresti, nici macar trei exemplare... nici macar unul nu a fost tranzactionat deocamdata.
“Eu cer, de exemplu...” - au zis, in ziua in care a fost deschisa oferta de subscriere, atat prim-ministrul Romaniei, cat si ministrul sau de finante care l-ar fi indemnat pe primul sa imprumute statul.
In cele din urma, emisiunea respectiva a fost subsubscrisa. Mai exact statul era dispus sa ia cu imprumut, in cadrul ei, 100 de milioane de lei, iar cererea a fost pentru 65 de milioane de lei.
Faptul a fost de natura sa-i bucure pe cei care au plasat bani in titlurile de stat, intrucat au beneficiat de dobanda maxima din oferta, de 2,15%.
In cazul in care oferta ar fi fost suprasubscrisa, adica cererea pentru titluri depasea cat era statul dispus sa vanda, atunci dobanda ar fi fost probabil de putin peste 1%.
Daca Victor Ponta se reface, in Turcia, la orizontala, cu piciorul la verticala, si numai grija titlurilor de stat nu o are, Eugen Teodorovici a recunoscut cinstit ca s-a razgandit, pe motiv ca ar fi starnit niste conflicte de interese.
Care era conflictul? Din banii castigati de el de la stat imprumuta statul?
Asa cum a facut si cu Loteria bonurilor fiscale, statul vrea deja sa schimbe conditiile pentru o eventuala noua emisiune de titluri de stat pentru populatie, asa ca s-a pus pe analizat ce s-a intamplat.
Directorul Trezoreriei, Stefan Nanu, a precizat ca unul dintre obiectivele emisiunii de titluri de stat adresata populatiei a fost cresterea culturii financiare.
De asemenea, pentru noua emisiune, ar urma sa aiba loc o campanie mult mai intensa si lansata mai din timp, iar Nanu a invitat si bancile comerciale sa promoveze mai bine instrumentul.
Totodata, este posibila schimbarea valorii nominale de la 1.000 de lei, la 100 de lei per titlu de stat.
Poate ca atunci, oficialii vor cumpara macar un titlu de stat, asa, pentru puterea exemplului, la fel cum si Ovidiu Gorea era dispus sa plateasca pentru sustinerea cartii sale.