Miorita anti-tero
atentate bruxellesatentate teroriste
Tot mai multe date din calendar se innegresc de tot mai numeroasele omoruri savarsite de cei generic numiti teroristi. Cele mai recente crime au fost comise de acestia, pe 22 martie 2016, cand indivizi de acesta teapa au luat peste 30 de vieti, la Bruxelles.
Se pare ca Romania a adus Europei si Uniunii Europene din care face parte de noua ani... spiritul... mioritic, intrucat gravitatii situatiei, inalti oficiali ai Europei/Uniunii Europene ii... opun declaratii belicoase numai din punct de vedere al tonului pe care sunt facute.
La scurt timp dupa omorurile de la Bruxelles, premierul Belgiei, Charles Michel, a spus ca tara sa a fost tinta unor atentate “oarbe, violente si lase” si ca “de ce ne-a fost frica n-am scapat”.
Atentatele (folosim acest termen incetatenit, desi este sinonim cu tentativa, adica o incercare care nu este sigur ca va si reusi) au fost, intr-adevar, lase tocmai pentru ca inamicul nu se identifica, nu se arata ca atare, nu poarta uniforma, nu lupta cu arme la vedere, ci se camufleaza in cetatean obisnuit; au fost si violente, dovada fiind insasi varsarea de sange si numarul de victime, dar, tocmai pentru ca atentatele si-au atins tintele, nu au fost... oarbe.
Pe 21 martie 2016, dupa o intrevedere cu ministrul belgian al Afacerilor Externe si Europene, vicepremierul Didier Reynders, ministrul Afacerilor Externe al nostru, Lazar Comanescu, a felicitat Guvernul Belgiei “pentru succesul inregistrat, in aceste zile (era vorba despre prinderea unui complice al asasinilor din Paris – n.r.), in lupta impotriva terorismului”.
O zi mai tarziu, tot domnul Comanescu se declara terifiat de ce s-a intamplat la Bruxelles si spunea ca trebuie sa ne unim eforturile pentru eliminarea terorismului.
Si vicepremierul Romaniei, Vasile Dancu, a spus ca Europa nu a fost pregatita pentru acest tip de amenintare. De ce nu a fost pregatita? Acum este pregatita? Va fi peste o luna, peste doua? Peste cate?
Potrivit acestuia, Europa a vrut sa fie un model de toleranta si deschidere si acum plateste aceasta generozitate.
Papa Francisc a condamnat "violenta oarba, care provoaca atat de multa suferinta”.
Presedintele SUA, Barack Obama, a fost mai dur si, dupa ce a condamnat atentatele de la Bruxelles, a facut apel tot la unitate in fata celor care ameninta siguranta cetatenilor din intreaga lume.
"Trebuie sa fim uniti indiferent de nationalitate, rasa sau religie in lupta impotriva nenorocirii reprezentate de terorism. Ii putem invinge si ii vom invinge pe cei care ameninta siguranta si securitatea oamenilor din intreaga lume. Vom face tot ce vom putea pentru a-i sprijini pe prietenii si aliatii nostri", a spus Obama intr-un discurs sustinut in cadrul vizitei sale istorice la Havana.
Si cancelarul Angela Merkel s-a declarat hotarata sa invinga terorismul. Sa intelegem ca, pana la omorurile de la Bruxelles, avea dubii? Pana acum era nehotarata?
De asemenea, premierul Frantei, Manuel Valls, spune ca suntem in razboi. Exact asta zicea si dupa ce avusesera loc atacurile teroriste din Paris.
Pozitii mai barbatesti au avut ministrul israelian al stiintei, tehnologiei si spatiului, Ofir Akounis, prim-ministrul Australiei, Malcolm Turnbull, si ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.
Primul a acuzat Europa ca a ignorat pericolul celulelor teroriste islamiste de pe teritoriul ei, preferand sa critice Israelul, iar al doilea
a declarat ca Uniunea Europeana a lasat sa-i scape securitatea de sub control.
Turnbull a afirmat ca recunoaste dreptul UE de a-si stabili propriile reguli, dar masurile australiene de protectie a frontierelor si de securitate interna sunt mult mai puternice decat in Europa.
La randul sau, Peter Szijjarto a aratat ca atacurile teroriste de la Bruxelles sunt un mesaj adresat nu doar capitalei belgiene, ci Uniunii Europene in ansamblu.
Ministrul ungar a adaugat ca atacurile vor trezi la realitate politicienii europeni ipocriti. Szijjarto a mai spus: "Nu dorim societati paralele in Europa, zone unde nici politia nu vrea sa intre”. In modul cel mai realist, ministrul ungar prevede ca recentele acte de terorism au deschis o noua era, in care amenintarea terorista "va trai cu noi in fiecare zi"...
Ce a facut Belgia, la doua zile de la masacru si in plin doliu pentru victimele acestuia? Ei bine, a redus nivelul de alerta de la patru, maximum, la trei, pentru ca, potrivit ministrului belgian de Interne, Jan Jambon, "nu mai exista amenintari iminente".
Asadar, statele europene opun armelor si bombelor teroristilor mesaje si comunicate-compuneri politicoase si titluri telenovelistice prin presa.
Cu foarte putine exceptii, barbati de stat in toata firea se declara socati. Mai lipseste ca seful unei brigazi anti-tero sa fie si el socat ca si-a rupt o unghie.
Mai lipseste ca un sef de stat sau de guvern sa astepte resemnat precum ciobanasul nostru sa aiba loc noi atacuri, desi a fost informat de mioara nazdravana ca se va intampla ceva rau...