Mandria si prejudecata de a fi actionar
investitii actiunirezultate banca transilvaniarezultate sif muntenia
Conform dexonline, mandria este un sentiment de multumire, de satisfactie, de placere, de bucurie, dar si de demnitate, de incredere in calitatile proprii. Mai inseamna si prilej de lauda, de fala, de multumire, dar, din pacate, si un sentiment de incredere exagerata in calitatile proprii; orgoliu, trufie, ingamfare.
In religia crestina, mandria este un pacat capital, poate cel mai mare dintre toate.
Oamenii se mandresc ca isi duc copilul la o gradinita privata si civilizata, ca le-a intrat copilul la o facultate grea, ca au o anumita nationalitate, ca lucreaza pentru o companie prestigiosa.
Prilej de mandrie este si obtinerea “pe bune” a unui titlul de doctor, a patalamalei de Master of Business Administration, a unui premiu mai putin cunoscut sau a premiului premiilor... Nobelul.
Pentru altii, motiv de mandrie sunt hainele pe care le poarta, telefoanele pe care la gadila touchscreeneste, casele pe care le detin sau masinile pe care le conduc.
Toate acestea din urma, mai ales automobilele, presupun importante cheltuieli ulterioare.
Ai platit zeci de mii de euro pe o masina noua? Ai mai luat-o si pe datorie? Valoarea obiectului pe patru roti incepe sa scada de la iesirea pe poarta dealerului.
Ai platit mai putin pe un mijloc de deplasare la mana a doua sau a saptea? Valoarea este deja depreciata si va presupune cheltuirea unor sume mari pentru intretinerea unei masini vechi, care porneste la drumuri cu un consum mai mare de carburant decat generatia noua.
In schimb, altii se mandresc ca detin actiuni ale unor producatori auto, ale unor banci sau ale companiei la care lucreaza.
Intrucat pretul actiunilor JPMorgan a scazut in acest an cu 20%, Jamie Dimon, presedintele si directorul general al bancii de investitii a platit 26,6 milioane de dolari pe 500.000 de actiuni emise de institutia pe care o conduce.
In total, Dimon are 6,75 milioane de actiuni JPMorgan.
Sefii marilor banci de pe Wall Street sunt renumiti pentru salariile lor uriase si pentru actiunile pe care le primesc "moka", numai ca Dimon a decis sa cumpere pentru ca pretul era foarte atractiv, dupa scaderile puternice ale pietelor de capital, in special in sectorul bancar.
De la inceputul anului, actiunile JPMorgan au pierdut 20% din valoare.
In ultimele 30 de zile, 699 de executivi ai unor companii americane au cumparat actiuni emise chiar de locurile lor de munca, iar 828 au vandut.
Desi numarul vanzatorilor il depaseste pe cel al cumparatorilor, acesta este cel mai favorabil raport pentru cumparatori din peste patru ani.
La noi, Omer Tetik, directorul executiv al Bancii Transilvania, a cumparat, la inceputul anului, 25.000 de actiuni emise de banca pe care o conduce. A platit pentru titluri 56.000 de lei.
Ieri, Banca Transilvania a anuntat, pentru 2015, un profit net de 2,4 miliarde de lei, in crestere cu nu mai putin de 456% fata de 2014, ca urmare a inregistrarii in contabilitate a castigului din preluarea Volksbank Romania.
Cu toate acestea, actiunile bancii s-au depreciat, de la inceputul anului, si acelasi lucru au facut-o aproape toate actiunile, rezultatele anuntate ieri fiin, totusi, pe punctul de a face dreptate preturilor, intrucat si SIF Muntenia si Nuclearelectrica, Transgaz au anuntat profituri importante, in crestere, de zeci sau sute de milioane de lei, iar Romgaz, desi a facut mai putini bani suplimenteaza cu 200 de milioane de lei (profit pe care, la noi, nu-l mai fac multe banci) suma de distribuit actionarilor.
Prin urmare, de ce atat de putina lume simte nevoia sa fie mandra ca detine actiuni ale unor companii romanesti extrem de profitabile?