Mai ramane sa aflam salariul Andreei Esca...
salariu isarescusalariu andreea esca
Pe vremea cand conducea BRD, regretatul Bogdan Baltazar, obisnuia sa spuna ca, in Romania, desi au salarii mari fata de oamenii obisnuiti, bancherii sunt platiti la nivelul portarilor bancilor din vestul Europei si din SUA.
Intre timp, a venit criza si, in primele luni ale acesteia, salariile bancherilor "vestici" ieseau la iveala si starneau manie. Oricat de capitalista (cel putin teoretic) ar fi fost opinia publica din SUA sau din vestul Europei, s-a impacat greu cu zecile de milioane de dolari sau euro platite "CEOilor" de pe Wall Street, din City, de la Frankfurt sau din La Defense.
La noi, nu prea au transpirat prin presa salarii de bancheri comerciali si, oricum, publicul era mai curios sa afle salariile mai marilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in frunte cu guvernatorul sau, Mugur Isarescu.
Aceasta curiozitate a si fost satisfacuta, in anii de duduiala ai economiei romanesti, cand legea i-a obligat si pe sefii BNR sa-si faca publice averile. Asa am aflat, din declaratia completata pe 6 iunie 2006, de Florin Georgescu, prim-viceguvernator, ca acesta primise, in 2005, de la BNR, un salariu de 593.885.918 de lei, adica aproape 600 de milioane de lei. Suma fabuloasa, nu?
Mai ales ca era exprimata in lei vechi. In lei noi - in “roni”, cum zic unii, desi, inainte de denomirea monedei nationale, nu ziceau “roli” - aproape 60.000 de lei, deci 5.000 de lei pe luna, in conditiile in care, Georgescu nu a fost angajat, tot timpul acelui an, la BNR.
In schimb, in declaratia sa de avere, completata pe 26 ianuarie 2006, guvernatorul Isarescu declara, in lei noi, un salariu anual de 297.722 de lei, adica 24.810 lei pe luna.
Dupa 2007, cand Romania a intrat in UE, salariile de la BNR au devenit confidentiale si, ca despre orice lucru ascuns, au aparut speculatii, risipite, ieri, de CA al BNR, care, analizand cum a evoluat, in ultimii ani, la nivelul bancilor membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale, raportul intre independenta institutionala si transparenta procesului decizional, a constatat ca, in multe dintre acestea, s-a accentuat si diversificat procesul de transparentizare si informare publica, cu deosebire cel legat de deciziile de politica monetara si de salariile conducerii executive.
In consecinta, Consiliul a decis sa faca publice minutele sedintelor de politica monetara, precum si veniturile membriilor CA al BNR.
Asadar, ieri, guvernatorul BNR a anuntat ca are un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei pe euro): salariu net de 42.727 de lei, plus indemnizatia lunara pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie, de 18.476 de lei.
Guvernatorul BNR a mai spus ca nu a depus cerere de pensie si, prin urmare, nu incaseaza un astfel de venit, pe langa cele de la BNR.
“Am considerat ca acesta este un gest normal si frumos sa nu incasez si pensia, atata vreme cat incasez un salariu de la BNR.
Pensia va intra in plata, dupa depunerea dosarului si nu se plateste sub nicio forma retroactiv, indiferent cand are loc depunerea dosarului", a precizat Isarescu.
Potrivit Legii, care nu prevede tinte lucrative pentru BNR, ci numai asigurarea stabilitatii preturilor, cand, totusi, banca obtine profit, este obligata sa vireze nu 16%, nu 20%, nu 50%, ci 80% din el catre bugetul de stat (in conditiile in care, oricum, se autofinanteaza).
De altfel, Isarescu a amintit, ca, in perioada de dupa criza, BNR a varsat Ministerului Finantelor Publice aproximativ un miliard de euro, iar, intre 2009 si 2010, desi taierile salariale facute de Guvernul Boc pentru toti angajatii statului nu se refereau si la BNR, conducerea acesteia a decis sa scada cu 25% salariile tuturor angajatilor, de la vladica la opinca.
Din pacate, in tara cu salariul minim de 1.250 de lei, adica vreo 278 de euro, este foarte putin probabil ca retributii de zeci de mii de euro sa nu genereze invidie si prea putine intrebari legate de raspunderea functiilor astfel (ras)platite.
Despre ce salarii au guvernatorul BNR, sefii Autoritatii de Supraveghere Financiara, sefii bancilor si cei ai companiilor de stat se va mai scrie si se va vorbi mult si asta este problema: in Romania, nu esti intrebat ce salariu castigi (caci asta presupune munca), ci ce salariu ai.
Asadar, oamenii sunt fericiti sau poate tocmai dimpotriva, intrucat, de ieri, stiu cat castiga Mugur Isarescu. Dar poate ca vor dormi cu adevarat linistiti, cand vor afla si salariul Andreei Esca, dar, ce sa vezi, ca si in cazul BNR sau ASF, nici aceasta nu-si primeste retributia de la stat...