La cat mai multa fericire pe (cap de) locuitor!
fericirestudiu fericirepib locuitorpaste
Fostul vicepremier, sociologul Vasile Dincu, si-a lansat, recent, cartea intitulata "Politically incorrect. Scenarii pentru o Romanie posibila". Cu acest prilej, domnia sa a spus ca scopurile politicii sunt omul si fericirea acestuia...
Potrivit lui Dancu, in carte, a vrut sa spuna ca politica s-a indepartat foarte mult de oameni si ea, politica, trebuie sa-si regaseasca adevarata menire. Care este aceasta adevarata menire?
"Scopul politicii este omul si noi am pierdut acest lucru. Scopul politicii nu este sa creasca PIB, nici sa creasca productivitatea sau randamentul, ci este fericirea oamenilor", a declarat Dincu, citat de Agerpres.
In fiecare an, sunt facute publice topuri ale standardelor de viata din diferite tari, precum si clasamente ale fericirii. De mult timp, cam indiferent de cine realizeaza clasamentele, primele locuri sunt ocupate de tarile nordice si de Elvetia.
In urma unor sondaje efectuate intre 2010 si 2012, in 2013, Earth Institute din cadrul Universitatii Columbia publica World Happiness, raport luand in calcul... PIB pe cap de locuitor, speranta de viata, relatiile familiale, respectarea drepturilor omului, lipsa coruptiei si generozitatea. Potrivit sondajului de atunci, cele mai fericite tari din lume erau Danemarca, Norvegia, Elvetia, Olanda, Suedia si Canada, in timp ce Rwanda, Burundi, Republica Centrafricana, Benin si Togo erau pe ultimele locuri ale clasamentului.
Marea Britanie era pe 22, Franta pe 25, Germania pe 26, Japonia pe 43, Rusia pe 68 si China pe 93. Romania ocupa locul 90, dupa Cehia, Polonia, Republica Moldova, Croatia, Albania, Bielorusia, Grecia si Libia, Pakistanului si Kosovo. In spatele Romaniei, erau Serbia, Bosnia Hertegovina, Ungaria.
Editia pe 2015 a World Happiness Report cuprindea 158 de state "sondate" la fericire, intre 2012 si 2014. Pe primul loc, era Elvetia, urmata de Islanda si Danemarca. SUA erau pe 15, Marea Britanie pe 21. Venezuela pe 23, Germania pe 26. Romania ocupa locul 86.
Care este situatia in 2017, in World Happiness Report? Ei bine, clasamentul este condus de Norvegia, Danemarca, Islanda Elvetia si Finlanda. Pe urmatoarele locuri, se afla Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Australia si Suedia.
La polul opus, sunt Yemen (146), Sudanul de Sud (147), Liberia (148), Guineea (149), Togo (150), Ruanda (151), Siria (152), Tanzania (153), Burundi (154) si Republica Centrafricana (155).
Romania este pe locul 57, devansata de Cehia (23), Polonia (46), Republica Moldova (55), si inaintea Ungariei (75), Greciei (87) si Bulgariei (105).
Este binecunoscut faptul ca tarile nordice si Elvetia sunt modele de bunastare si de civilizatie. Iata ca, tocmai in statele cu unele dintre cele mai mari produse interne brute pe (cap de) locuitor, cetatenii se declara si cei mai fericiti...
Asa ca exact de PIB, productivitate si de randamente trebuie sa aiba grija politica, incurajand antreprenoriatul si lasandu-l liber sa se manifeste. Din concretizarea cat mai multor initiative private, din profitabilitatea lor, vom avea si speranta de viata mai mare si mai multa libertate si respectarea drepturilor omului, mai multa educatie si mult mai putina coruptie, deci - nu-i asa? - mai multa fericire.
Poate macar de acest Paste, sa nea dea Dumnezeu destula lumina ca sa vedem aceste lucruri!