Jocuri de noroc in anul maimutei
prabusire bursebursa chinainvestitii bursa
Cel putin aparent, noul an nu a inceput bine pentru pietele de capital. Ziua de 4 ianuarie, prima de tranzactionare din 2016, a adus scaderi vartoase in China.
Dupa inca trei zile, ieri, scaderile au continuat, oprite numai de mecanismul de franare automata cand se trece de un anumit prag de depreciere.
Cu toate acestea, cum era de asteptat, "semnalul" prost a fost transmis tuturor pietelor de capital, contaminate de "virusul" chinezesc al vanzarilor.
Dincolo de analize sofisticate, de "nevoia de ajustare a Chinei", de nevoia de depreciere a yuanului, dincolo de datele fundamentale despre economia statului asiatic, exista anumite particularitati privindu-i pe investitorii chinezi pe piata de capital din tara lor.
In timp ce Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se straduieste cam in van sa atraga investitori "de retail", adica persoane fizice dispuse sa-si rupa bani de la gura depozitelor, recompensate cu dobanzi infime, pentru a-i risca investind in actiuni, chinezilor le place sa riste.
Mai ales ca, pentru a avea iluzia protectiei, invelesc riscul in tot felul de superstitii legate de zodii si de cifre norocoase.
Unul dintre cele mai bune exemple de credinta in cifre norocoase este organizarea la Beijing a editiei din 2008 a Jocurilor Olimpice de Vara, deschise pe 8 august, deci 08.08.08...
In afara de asta, chinezilor le plac cazinourile. Industria jocurilor de noroc din fosta colonie portugheza Macau, aflata pe teritoriul chinezesc, a depasit veniturile celei din Las Vegas, ajutata chiar de investitii facute de americani.
Daca, la cazinouri, jucatorii stau in fata aparatelor si trag in disperare de manete ca sa le pice trei lamai norocoase, cam asa stau si investitorii chinezi la bursa.
Chinezii "de retail" tranzactioneaza in sali puse la dispozitie de firmele de brokeraj, unele dintre "stabilimente" avand aspect de camin cultural ante-decembrist romanesc. In salile respective, oamenii urmaresc cotatiile pe niste ecrane imense.
Cand vor sa cumpere sau sa vanda actiuni, se ridica de pe randul de scaune similare celor dintr-o sala de asteptare de gara sau de aeroport, si se asaza in fata unor computere, dispuse cam ca intr-un internet cafe.
In unele sali, investitorii "de retail" au chiar mese de ping-pong, ca sa-si umple timpul. Intre o serva, intre un set s-un meci, vand si cumpara actiuni...
Una dintre regulile de baza ale investitiilor este sa nu plasezi banii de care ai nevoie. Deci nu banii de paine, nu banii de intretinere, tigari, bere, nu banii pentru studiile sau zestrea copilului! Cati chinezi dintre milioanele de investitori "de retail" or fi respectat aceasta regula?
Dupa cate maini puse in cap, dupa cate figuri schimonosite la vederea prabusirii cotatiilor, imortalizate de fotoreporterii agentiilor de presa internationale, nu prea multi...
Dar, dincolo de socializare, este lesne de inteles ca zvonuri, panica si optimism exagerat (la fel de nociv ca si panica) se raspandesc mult mai usor si mai repede in randul unei multimi propriu-zise, decat in cazul unor indivizi asezati fiecare acasa in fata calculatorului personal.
Individual, un pestisor care inoata in ocean nu conteaza. Dar, cand exemplarul intra in alcatuirea unui imens banc de pesti care actioneaza ca o singura fiinta, aceasta il poate speria pana si pe cel mai al nabii rechin.
La fel, milioane de mici investitori chinezi actionand in aceeasi directie, sperie rechini de pe Wall Street, din Citi-ul londonez, practic din intreaga lume.
Aceasta masa (la propriu, fara nicio conotatie peiorativa) de oameni a dus preturile unor actiuni de prestigiu, solide, in genunchi. Aceasta masa de oameni si pesimismul pe care l-a transmis a dus unele actiuni la preturi minime si a sters mii de miliarde din valoarea unor companii.
Potrivit calendarului chinezesc, 2016 va fi anul maimutei, iar, pentru cei nascuti in 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016 este considerat unul rau, dar, ce usurare (!), internetul este plin de “retete” care sa-i fereasca, totusi, pe cei predispusi… ghinionului. Daca asa or fi si sfaturile de investit la bursa...
Se tot vorbeste despre lipsa de educatie financiara a romanilor. Cata astfel de educatie au chinezii, cei de care, iata, a ajuns sa depinda soarta altor economii?
Acum cativa ani, cand Occidentul era ingrijorat de ingradirea de catre China a libertatii de miscare a cetatenilor ei, se spune ca mai marii de la Beijing s-ar fi oferit sa dea frau liber miliardului si ceva de cetateni ai sai. Asa ca Occidentul s-a speriat si a lasat-o mai moale cu ingrijorarea.
Acum, chinezii au libertatea de a-si plasa banii in actiuni, chiar daca, din pacate, pentru ei, este mai mult un joc de noroc in anul oii sau caprei, maimutei sau al carui animal ii vine randul.
Foto: theatlantic.com