Intre pacanele si bursa
jocuri de norocapetenta riscjoc bursa
De vreun an si ceva, emisiunea "Ce spun romanii" a castigat popularitate. Intr-un studiou de televiziune, doua echipe trebuie sa se apropie cu raspunsurile de ce au zis cei mai multi dintre 100 de conationali.
Potrivit website-ului emisiunii, "nu exista raspunsuri corecte sau incorecte, exista doar raspunsuri care se regasesc pe panou, si asta pentru ca... asa au spus romanii".
Respondentii sunt intrebati cate-n luna si in stele, de la "ce nu isi spala oamenii atat de des pe cat ar trebui" si "care animal are ochii mari", pana la "ce se poate pune pe cap" si "ce poate spune orice copil despre vaca"...
Exista si intrebari mai importante, cum ar fi "ce obiecte tin oamenii ca sa le poarte noroc", "ce tin oamenii in portofel", ajungand la "ce spun oamenii despre bani".
La intrebarea asta, 23% au raspuns ca banii sunt ochiul dracului; 18% ca nu aduc fericirea; 12% ca, dimpotriva, aduc fericirea; 16% ca se duc repede; 11% ca sunt un rau necesar.
Acesta este un sondaj in registru... ludic, amuzant, insa exista sondaje profesioniste.
Unul dintre ele este cel efectuat de GfK Romania pentru Asociatia ROMSLOT si Romania Bookmakers, intitulat "Pariurile si Jocurile de noroc in Romania".
Datele arata ca, din cele peste 2,4 milioane de persoane care au jucat cel putin o data, in ultimul an, 98.000 de romani trecuti de 18 ani manifesta probleme cu jocurile de noroc.
In ultimul an, 15% dintre romanii trecuti de majorat au practicat, cel putin o data, un joc de noroc. 25% dintre barbatii romani si 7% dintre femeile mai mari de 18 ani au incercat jocurile de noroc.
Jucatorii ocazionali, care au jucat cel putin o data un joc de noroc in ultimul an, sunt intalniti, intr-o mai mare masura, in orasele cu populatie mai mica de 30.000 de locuitori, unde posibilitatile de distractie sunt mai limitate.
Jucatorii care practica unul dintre jocurile de noroc cu frecventa cel putin saptamanala sunt preponderent barbati tineri, necasatoriti, din mediul urban, cu educatie medie si cu un venit mediu pe gospodarie de aproximativ 2.500 de lei.
32% dintre cei care joaca saptamanal au 18-24 de ani. Dintre ei, 87% joaca pentru a se simti bine si 74% si pentru a se simti bine si pentru a castiga bani.
Incidenta jucatorilor cu probleme, in randul romanilor de peste 18 ani, este de 0,6%, respectiv 98.000 de persoane, la o medie europeana de 0,5-2% privind consumul de jocuri de noroc.
Oare ce ar spune 100 de romani care dispun de niscaiva bani in plus, daca ar fi intrebati ce fac cu banii: i-ar cheltui, i-ar investi, in ce?
Si, in acelasi timp, oare ce s-ar intampla daca pofta de risc ar fi folosita pentru a intreprinde, pentru a deschide mici afaceri sau pentru " juca" la bursa, nu la pacanele?