Insamantari pentru Dow Jones
maxime dow jonesinvestitii actiuni
De fiecare data cand DJIA 30 (Dow Jones Industrial Average) trece un prag de o mie de puncte, faptul declanseaza optimismul majoritatii investitorilor si pe cel al potentialilor investitori.
Daca, pana la noul varf, multi dintre cei din a doua categorie sunt in expectativa, ulterior, incep sa cumpere, iar asta nu este neaparat un lucru bun pentru ei, tocmai pentru ca actiunile sunt scumpe.
Daca sunt scumpe pentru ca micile sau marile companii care le-au emis au facut profituri solide si continua sa aiba perspective de crestere, e bine. Daca preturile cresc doar pentru ca este cerere generata de optimist neacoperit de nimic altceva, faptul este la fel de grav ca atunci cand se produc (s)caderi bruste de preturi fara sa fie vesti proaste.
Ceea ce nu este cazul acum, caci, in ultimele 81 de luni, sectorul privat din SUA a adaugat 15,6 millioane de locuri de munca, iar, in noiembrie 2016, rata somajului a atins 4,6%, pentru prima data din august 2007.
In afara de asta, pe 14 decembrie, cand Federal Reserve (Fed) a marit dobanda de politica monetara, Janet Yellen, sefa bancii centrale americane, a spus ca demersul este semn al increderii pe care o au ea si conducerea Fed in progresul facut de economia SUA si in faptul ca acest progres va continua, economia dovedindu-se remarcabil de rezistenta.
Si increderea consumatorilor americani a crescut in noiembrie, ajungand la nivelurile de dinaintea recesiunii.
Pe acest fond, contrastand puternic cu primele zile din 2016, cand indicii New York Stock Exchange (NYSE) au avut cea mai proasta deschidere din ultima suta de ani, pe 25 ianuarie 2017, DJIA 30 a atins si trecut pragul record de 20,000 de puncte.
O zi mai tarziu, indicele stabilea un nou record, de sedinta: 20,128.58 de puncte, si 20,100.91, la inchidere.
In ciuda importantei sale, DJIA nu este imaginea cea mai fidela a mediului de afaceri american, intrucat, asa cum ii spune numele, ia in calcul numai 30 de companii.
In schimb, tot dupa cum ii spune numele, indicele S&P 500 reprezinta imaginea a 500 de companii americane, asadar o perspectiva de aproape 17 ori mai larga.
Si S&P 500 a atins un nou maxim pe 25 ianuarie, la fel si Nasdaq, insa, a fost de ajuns ca, cinci zile mai tarziu, sa dea noul presedinte al SUA un decret care suspenda temporar programele de primire a refugiatilor in SUA si care blocheaza intrarea cetatenilor din sapte state preponderent musulmane, ca indicii americani s-au sifonat.
Faptul ca actiunile se scumpesc inseamna ca randamentul dividendelor scade. Daca o companie distribuie un dividend unitar de 50 de centi, acesta aduce un randament de 10%, cand pretul actiunii purtatoare de dividend este de 5 dolari, si de numai 5%, daca pretul aceleiasi actiuni se dubleaza.
Iar cresterile de saptamana trecuta au adus randamentele dividendelor la minime istorice: pentru DJIA, la 2,5%, iar, pentru S&P 500, la 2%.
In ultima suta de ani, DJIA a avut 1,252 de niveluri maxime, o medie de 12 noi varfuri istorice in fiecare an. De remarcat si ca au trecut 44 de ani de cand indicele a atins, pentru prima data, pragul de 1,000 de puncte.
De cele mai multe ori, noile niveluri record au adus cu ele altele si mai mari, dar, mai devreme sau mai tarziu, orice varf este urmat de scaderi abrupte sau chiar de caderi.
Investitiile in actiuni sunt de facut tocmai in astfel de momente, nu pe maxime, intrucat insamantarile se fac in aridul sol al scaderilor. Altminteri, semintele aruncate printre plantele care dau in parg au sanse mici sa rodeasca.
Este ca si cand, in momentul secerisului, al strangerii recoltei, unii abia se apuca sa insamanteze.