Incalzirea pe actiuni si dividende
cod portocaliuinvestitii actiuniinvestitii imobiliarebvb
In aproape intrega Europa, iarna 2016-2017 este grea. Nici in Romania, anotimpul nu ne-a batut la usa ci a rupt-o, intrand pe aripi de coduri galbene, portocalii si rosii, fara sa se stearga pe picioare, fara sa se descalte.
Numai ca acelasi lucru se intampla aproape in fiecare an, in Romania, care, vara, a devenit tara tropicala, iar, iarna, tara nordica... in Romania, unde tempetarurile "istorice" s-au incadrat intre minus 38,5 de grade Celsius (pe 25 ianuarie 1942, in localitatea Bod, din judetul Brasov) si plus 44,5 de grade Celsius (pe 10 august 1951, in localitatea Ion Sion, din judetul Braila).
In timp ce pe aceste meleaguri, se succedau cu repeziciune codurile de atentionari meteorologice, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), primele zile din 2017 au adus Cod... verde, in parte si datorita (nu din cauza) iernii grele.
In aceste zile si nopti, specialistii in domeniul energiei anticipeaza noi valori... "istorice", de consum de energie electrica si de gaze naturale, intrucat, ieri si astazi, trei sferturi din teritoriul Romaniei este colorat in Cod portocaliu de ger, iar un sfert in Cod galben.
Asta inseamna ca minimele sunt cuprinse, in general, intre minus 29 si minus 15 grade Celsius, iar maximele intre minus 15 si minus 10 grade Celsius.
Ce legatura are asta cu bursa? Una foarte stransa, caci, la BVB, sunt listate unele (din pacate, nu toate) dintre marile companii producatoare sau transportatoare de energie electrica si gaze naturale. Chiar si compania-mama a E.ON Romania este cotata la BVB.
Cu exceptia Transgaz, Romgaz si Transelectrica, pretul unei actiuni emise de aceste companii este mai mic decat cel al unui nenorocit de pachet de tigarete, aducator de boli si de dispute legislative, civice si familiale.
Pe de alta parte, desi, ieri, pretul unei actiuni Petrom a atins maximum ultimilor 52 de saptamani, tot echivaleaza cu maruntisul lasat de multi dintre noi pe la casele de marcat, maruntis care nu reprezinta nici macar pretul unei pungi de plastic?
Stiati ca, desi a crescut constant de la inceputul anului, pretul unei actiuni Nuclearelectrica face cat un sandwich minuscul? Romgaz si Transelectrica sunt ceva mai scumpe, dar cu echivalentul unitar al fiecareia nu-ti iei mai mult de o cafea si "o apa", in centrul vechi, iar cu cat costa un titlu Electrica nu bei un frappe la niciun hotel civilizat din tara.
Desi primesc dobanzi infime si impozitate cu 16% (!), majoritatea romanilor care reusesc sa nu consume tot ce castiga isi tin surplusul in depozite bancare, in loc sa plaseze macar o parte din bani in actiuni care aduc dividende impozitate cu 5% (!) si, daca se vor tine de cuvant noii guvernanti, scutite de taxa, incepand cu anul viitor.
In rarele sondaje avand ca tema banii si in ce i-ar investi romanii, pe primul loc, se afla, de regula, "imobiliarele". O garsoniera, un apartament sau o vila pot fi inchiriate sau vandute, ulterior, cu profit mai mare sau mai mic.
In schimb, la veniturile si profiturile Electrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Transgaz si Petrom cotizeaza, in fiecare zi, toate sau aproape portofelele din tara asta si nu numai.
Faptul ca, dupa consumul din aceste zile si nopti si din cel din toate celelalte anotimpuri (!), parte din profitul acestor companii va ajunge, sub forma de dividende, in buzunarele actionarilor - si ei consumatori/platitori de energie electrica si gaze - chiar tine de cald...