Inadecvarea maruntisului
adoptare legea darii in platasenatbanca nationala
Senatul Romaniei a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, legea privind darea in plata. Aceasta va fi aplicabila stocului actual de credite, dar numai celor pentru locuinte, in valoare de pana la 150.000 de euro. Prima Casa a ramas prinsa in lege.
Senatorii au fost de acord si cu schimbarea termenului de persoana fizica in consumator, astfel incat cine a actionat ca profesionist sa nu poata da imobilul in plata.
Cat de curand, Legea privind darea in plata va merge in Camera Deputatilor, care este for decizional.
Pana atunci, cu numai o zi inainte ca Senatul sa voteze actul normativ amintit, cateva sute de persoane au marsaluit, de la sediul Guvernului, pana la cel al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si al Parlamentului, protestand impotriva BNR pentru ca impiedica adoptarea Legii darii in plata, in forma ei initiala.
Unii participanti la miting s-au imbracat la patru ace si si-au atarnat la gat cravate, altii streanguri. Primii simbolizau bancherii, iar cei cu streangurile exploatatii primei categorii.
Patru protestari, fiecare cu cate o ghiulea la picior, reprezentand povara creditelor au purtat pe umeri macheta unei case executate silit. In timp ce mergeau, cei patru erau biciuiti (simbolic) de tipii pusi la patru ace. Intrucat au apucat sa plateasca ani buni de rate, majoritatea celor intervievati de televiziuni spuneau ca nu ar da bancii apartamentul decat dupa ce ar epuiza alte solutii.
Oricum, existenta legii le-ar permite sa negocieze cu bancile de pe pozitii oarecum de forta.
"Suntem, intr-adevar, asupriti, sufocati de credite. Ne dorim sa nu ne indatoram copiii. Probabil noi am facut o greseala, dorindu-ne o locuinta, o casa pentru familia noastra", a declarat un manifestant reporterului ProTv.
Odata ajuns in fata aripii vechi a sediului BNR, nemultumitii au cerut demisia lui Mugur Isarescu si au aruncat cu monede de diferite valori spre superba cladire. Nu este gestul lor total inadecvat si, in acelasi timp, nu spune multe despre felul in care isi administreaza banii?
Adica, protestestezi (foarte bine ca iti exerciti acest drept!) te plangi ca nu ai cu ce plati ratele si, in acelasi timp, arunci cu bani, chiar daca este maruntis. Dovada ca acesta nu este catusi de putin de lepadat a fost ca unii necajiti veritabili, care umplu strada Lipscani, s-au si repezit sa adune monedele...
Bancile au acordat credite, iar multi cetateni le-au luat, cu aceeasi... larghete aratata in momentul aruncarii maruntisului pe treptele sediului central al BNR. Poate si indatorarea pe zeci de ani a fost tratata, in anii de glorie ai consumerismului romanesc, si de catre banci si de catre imprumutatii lor drept maruntis...
Acum, mai toate bancile au negociat cu debitorii lor care au contractat credite in franci elvetieni conversia monedei de imprumut, iar majoritatea debitorilor a fost de acord sa plateasca, de acum inainte, in lei.
In afara de asta, in valtoarea plangerii, sunt pierdute din vedere responsabilitatea persoanei mature, cu varsta de peste 18 ani, care a contractat un credit; faptul ca are o datorie (cum poti sa acuzi pe cineva ca te exploateaza din moment ce ii esti dator?) si ca aceasta, cum bine explica guvernatorul BNR, a fost facuta in bani si, logic si firesc, ar trebui returnata tot in bani.
Banca nu a dat o casa in leasing - asa cum unul dintre bancherii de pe la noi s-a gandit sa contracareze cresterea avansului presupus de intrarea in vigoare a legii darii in plata - ci a dat bani cu imprut. Cu acesti bani X, Y, Z si-au cumparat case. La randul ei, banca a luat bani cu imprumut de la deponenti.
Asadar, banca a luat bani de la deponenti, debitorii au luat bani cu imprumut de la banca. Banca trebuie sa-si plateasca deponentii cu bani, debitorii trebuie sa plateasca bancii bani, nu imobile, ferestre, baterii de baie sau cazi...