Exprimari in euro
preturi euroadoptare eurocredite euro
Anul acesta, luna trecuta, leul a implinit 150 de ani. De fapt, sunt 150 de ani de la reforma monetara. Ieri, leul a... implinit un minim al ultimilor patru ani si jumatate fata de euro.
Astfel, moneda unica europeana a ajuns sa valoreze, joi pentru vineri, 4,5729 lei, mai mult cu 1,9 bani (0,42%) fata de miercuri. O cotatie apropiata de aceasta a fost inregistrata pe 24 octombrie 2012 (4,5754 lei/euro).
Si dolarul american castiga bani, mai exact 1,01, in fata nationalului nostru leu, cursul calculat de Banca Nationala a Romaniei fiind de 4,1140 lei, in crestere cu 0,25%, fata de miercuri.
La randul lui, francul elvetian a ajuns la 4,1971 lei, cu 2,59 bani (0,62%) peste valoarea de miercuri.
Nu neaparat sfaturile Bancii Nationale a Romaniei, ci bunul simt, logica iti spun sa te indatorezi in moneda in care esti platit. Ce facem, insa, cand, desi vrem sa evitam riscul valutar, nu se poate?
Adica, da, in mod corect, rezonabil, logic, cineva platit in lei nu a luat credit in moneda straina. S-a gandit ca "stabilul" - cum ii faceau reclama bancile - franc elvetian are calitatea asta numai pentru elvetieni.
Pentru restul lumii, in vremuri de restriste, cum au fost cele incepute in 2008 (si inca neterminate, din punct de vedere al cotatiei monedei cantonale), francul elvetienilor este la fel de dezirabil precum o haina umpluta cu mult puf de gasca, atunci cand vine gerul.
S-a mai gandit ca, in optiunea de creditare, yenul japonez trebuie sa ramana la fel de indepartat precum tara care il tipareste, iar, in dolari americani, nu merita sa te imprumuti decat daca ii gasesti pe jos si te apleci sa-i ridici.
Si s-a mai gandit mai ales ca moneda unica europeana in care, iarasi, nu este platit, este umflata cu pompa, in conditiile in care Banca Centrala Europeana tipareste euro cu nemiluita, state membre importante ale "eurozonei" au datorii suverane de peste 100% din PIB, problemele Greciei nu se mai termina, iar, pe ansamblul ei, mareata economie a "zonei euro" este in recesiune sau are cresteri anemice, iar valoarea monedei este ridicata numai din voia samsarilor de perechi valutare, care jongleaza cu ele pe Forex.
Asadar, da traiasca leul, care, anul acesta a implinit 150 de ani si care era si ar mai trebui sa fie un puternic simbol al independentei nationale! Traiasca leul, cel putin ca moneda in care sa te imprumuti daca ai venituri tot in ea!
Ei, dar cand vrei sa te feresti, in mod cotidian - nu pe zeci de ani sau pe toata viata, ca pentru un credit - de "riscul valutar", nu prea se poate.
Nu prea se poate pentru ca factura de telefonie mobila este exprimata in euro, pretul unui automobil iti vorbeste tot in euro.
In euro vorbesc si dezvoltatorii/proprietarii de apartamente sau case, cand cer un pret pentru a vinde sau pentru a-si da spre folosinta imobilele.
Cum ne putem feri de asta? De acest "risc valutar" nu ne apara si nici nu se (pre)ocupa nicio autoritate?
Nefericitul raspuns ar putea fi ca ne apara si se (pre)ocupa, facand demersuri pentru ca Romania sa treaca la euro.
Din fericire, oricate preturi sunt exprimate in euro, adoptarea acestuia drept moneda nationala este o tema despre care este bine ca se vorbeste mult si se face putin...