Europa, ultima frontiera?
refugiatiimigrantiviktor orbansituatie refugiati
Poate ca persii nu ar fi trebuit sa se bata la Termopile si la Maraton cu spartanii si grecii. Poate ca era suficient sa-i roage frumos sa-i primeasca in tarile lor.
Ce-ar fi fost daca, acum 500 de ani, sultanii, pasele, vizirii care au asediat Viena lasau iataganele si tunurile acasa, se inarmau cu multi... copii si cereau frumos azil?
Tot razboiul rece, serviciile de spionaj ale statelor din estul Europei s-au chinut sa infiltreze agenti cu taraita, in vest, in loc sa aduca mii de oameni la granitele Republicii Federale Germania si sa-i puna sa ceara azil politic...
De cateva saptamani, zeci de mii de cetateni ai unor state macinate de razboaie si-au luat lumea si copiii-n cap si au decis sa fuga, sa se refugieze in Europa, avand doua tinte predilecte: Marea Britanie si, mai ales, Germania, care, desi s-ar bucura la niste forta de munca in plus, solicita ajutorul suratelor din Uniunea Europeana.
Inimi umaniste, milostive si calde, multi europeni au manifestat pentru primirea neconditionata a tuturor refugiatilor.
Europa s-a umflat in pene ca acorda drepturi, precum persoanele care trec o batrana strada fara ca aceasta sa vrea sau hranesc porumbei. Sapand un pic in constinte, nu numai pe acestia ii hranesc, ci si propriul orgoliu cu gandul ca au facut o fapta buna.
Cam la fel a vrut sa apara si Europa, continent cu problemele ei, cu somaj urias, in randul tinerilor, cu crestere economica anemica in Uniunea Europeana, cu diferente imense intre unele dintre statele membre, cu state aderate, dar foarte departe de a se si integra, cu Grecia mai mereu la un pas de faliment, cu relatii politice si comerciale racite grav cu Rusia.
Si in Europa, exista mizerie, nefericire. Si in Europa, exista niveluri scazute de trai, putere de cumparare rahitica, saracie, inegalitate, nedreptate. Exista si batrani singuri lasati de izbeliste, analfabetism, abandon scolar, mentalitati neanderthaliene de violatori, minoritati etnice pentru integrarea carora nu se face mai nimic si lucrurile acestea ar trebui stiute de zecile de mii de oameni care vor sa vina pe aceste meleaguri.
Desigur, fata de situatia din tarile lor, Europa este Raiul pe Pamant, in primul rand, pentru ca, in ciuda neajunsurilor sale, de vreo 70 de ani, Europa se bucura de PACE.
Dar ce dovada mai buna ca Europa/Uniunea Europeana nu este la unison, dar si pentru libertatea de exprimare decat opiniile legate de ce ar trebui sa facem cu valul de refugiati.
In timp ce prim-ministrul Marii Britanii, James Cameron, lacrimeaza electoral si se face responsabil de moartea unui biet copil de 3 ani inecat in Mediterana, desi nu el a plecat cu pruncul (!) de acasa si nici el nu l-a scapat in apa, dupa cum a povestit chiar tatal copilului, doi oameni au avut, totusi, curajul si personalitatea de a-si spune deschis parerile.
Primul este fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si al doilea, premierul Ungariei, Viktor Orban.
Primul a spus clar ca Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti pe teritoriul ei si nu trebuie sa-si asume drama refugiatilor.
In opinia fostului presedinte, a primi imigranti implica asigurarea unor drepturi, incepand de la educatie, la sanatate, cultura si chiar religie, si a atras atentia ca acestia nu vor mai pleca de pe teritoriul Romaniei, ci chiar isi vor aduce familiile numeroase.
In acelasi timp, prim-ministrul Ungariei judeca la rece, isi asuma riscul de a atrage oprobriul unora care gandesc mai putin si, cu un imens curaj al opiniei, scrie in Frankfurt Allgemeine Zeitung, ca afluxul de refugiati in Europa ameninta sa submineze radacinile crestine ale continentului european.
Totodata, el a atras atentia ca imigratia este exploatata de bande de criminali periculosi si fara scrupule, care au obtinut aproape 16 miliarde de euro si au cauzat moartea a 30.000 de imigranti, incepand din anul 2000.
"Ce se intampla pe mare, pe drumuri si de-a lungul granitelor noastre este inuman si ce face Europa este o nebunie", a scris Orban. El a invinuit UE de politica "de imigratie nepotrivita".
"Toti politicienii europeni care, promitand o viata mai buna, incurajeaza imigrantii sa lase totul in urma si sa se indrepte spre Europa riscandu-si propriile vieti sunt iresponsabili", a afirmat oficialul ungar, citat de Agerpres.
Orban a avertizat Europa ca va fi invinsa intr-o "lupta cruciala", daca nu reuseste "sa-si bage mintile in cap".
Europa "ar trebui sa inteleaga ca cei care sunt invadati nu mai pot primi pe nimeni si acum este o invazie. In aceasta consta importanta gardului pe care noi, ungurii, il construim, nu pentru amuzament, ci din necesitate", a scris premierul ungar.
De asemenea, in declaratii facute dupa intalnirea de la Bruxelles cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, Orban a spus ca actuala criza a imigratiei si a refugiatilor "nu este o problema europeana, ci una germana", pentru ca niciun imigrant nu vrea sa ramana in Ungaria, toti vor sa mearga in Germania.
Si iata si cele mai curajoase afirmatii ale lui Orban, facute dupa intrevederea avuta cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: "Europa nu trece, acum, printr-o criza a refugiatilor, pentru ca cei mai multi dintre imigrantii ilegali nu sunt refugiati.
Unii sunt, intr-adevar, refugiati, dar multi altii nu fug de razboi si persecutii, ci au pornit catre Europa in speranta ca vor gasi un trai mai bun.
Daca liderii europeni vor continua sa transmita mesajul ca tarile lor sunt pregatite sa primeasca pe toata lumea, va veni momentul cand zeci de milioane vor sosi la granitele Europei, lucru ce ar putea sa insemne sfarsitul Europei. Exista un numar tot mai mare de imigranti care nu provin din zone de razboi si sursa acestora este nelimitata", a spus premierul maghiar.
El considera ca prioritatea Uniunii Europene ar trebui sa fie restabilirea controlului asupra frontierelor sale externe, iar orice alte masuri - inclusiv redistribuirea refugiatilor prin cote obligatorii - ar trebui discutate intr-o etapa ulterioara.
In acelasi timp, Orban a declarat ca tara sa nu doreste sa primeasca o comunitate numeroasa de musulmani, invocand amintirea celor nu mai putin de 150 de ani de ocupatie otomana din secolele al XVI-lea si al XVII-lea.
"Cred ca avem dreptul sa decidem ca nu vrem un mare numar de musulmani in tara noastra, pentru ca nu ne plac consecintele acestei prezente", a declarat Orban.
In schimb, premierul nostru, Victor Ponta, sustine ca asa cum romanii au plecat sa munceasca prin Europa, asa vin si altii la noi. Chiar nu este nicio diferenta intre noi - cu tot decalajul fata de statele din vest - si popoare venite de pe alte continente si care au culturi, obiceiuri, grade de civilizatie total diferite?
Nu e ca si cand, pe la 1700, niste nemti destoinici se urca pe corabie, amagiti ca vor gasi in Louisiana pamantul fagaduintei.
Nu e ca si cand mii de irlandezi trec Atlanticul in cautarea bunastarii. Nu e ca si cand se refugiaza belgienii in Franta. Sunt lumi total diferite care se intersecteaza si care se pot ciocni.
Oamenii pe care ii vedem acum inghesuindu-se in tabere, in piete, prin gari si prin trenuri manifestandu-si mania si nemultumirea (de unde or avea telefoane mobile si portavoci si imprimante pentru afise?), in tarile lor, nu zic nici pas. In schimb, nici nu pun bine piciorul in Europa, ca au pretentii, iar unul dintre ei striga chiar: "Asta nu e libertate!"
Daca europenii se duc in vreo tara din care provin cei pe care-i vedem la televizor, trebuie, e musai, sa respecte imensa cultura si civilizatie araba, dar si reglementarile actuale.
Nu am voie sa ma imbrac in haine de anumita culoare. Nu ma tin de mana cu iubita, nicidecum nu ne sarutam in public. Nu consum alcool. Astea-s regulile lor, pe astea ne pliem.
Daca ti se cere sa ta dai cu capul de pereti la aeroport, asta faci. Daca ti se cere sa umbli pe jar incins, te descalti si faci pasi cat mai mari. Nu te obliga nimeni sa te duci acolo. Este actul volitiv al fiecaruia. Daca vrei sa te duci, daca esti turist sau ai interese financiare, respecti regulile. Daca nu, stai acasa sau te duci undeva unde exista mai multa toleranta si libertate...
Pana la urma, dincolo de pareri mai mult sau mai putin radicale, pozitia cea mai desteapta, cea mai logica, din aceste zile, a fost formulata de catre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Acesta a aratat ca impartirea de cote de migranti intre statele Uniunii Europene nu este singura solutie la problema imigrantilor, important fiind ca sursa acesteia sa fie tratata, si anume instabilitatea si terorismul...