Euro este unde trebuie?
crestere eurocurs eurorezolvare criza politica
Sub imperiul perioadelor premergatoare datelor de inregistrare pentru obtinerea de dividende, preturile actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au ramas aproape indiferente la frecusurile de pe darapanata scena politica romaneasca.
In schimb, aceste frecusuri, care au dus la mazilirea, desigur... democratica, prin motiune de cenzura, a guvernului condus de Sorin Grindeanu (sau mai mult a acestuia decat a intregului guvern) au influentat cursul de schimb al leului.
Asa se intampla cu valoarea "de piata" a oricarei monede, cand, in tara care o tipareste, se tulbura apele in profunzime sau doar la suprafata.
Prin urmare, leul s-a devalorizat sau, altfel spus, euro s-a apreciat pana la niveluri nemaiatinse in ultimul cincinal. Insa, dupa ce motiunea de cenzura depusa de PSD si ALDE impotriva guvernului Grindeanu a fost adoptata de Parlament, moneda nationala la care statul vrea sa renunte si-a mai revenit.
Ulterior, speculatorii pe cursurile valutare si-au adus aminte de dramoleta de la finele anului trecut care a premers desemnarea prim-ministrului de catre presedintele Romaniei, si au gasit prilej de a scumpi euro.
Evident, cand euro se scumpeste, la fel de artificial pe cat se devalorizeaza leul, are de suferit cine mai datoreaza rate in moneda unica europeana, fara a fi platit in ea.
Daca s-a ferit de riscul valutar, atunci poate rasufla usurat. Insa, de riscul valutar presupus de plata facturilor strans legate de cursul euro nu ne fereste nimeni.
Iata ca, de data asta nu s-a mai repetat povestea de la finele anului trecut: in fata unei a doua descalecari de premier din partea PSD, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu a mai facut... mofturi, desemnandu-l drept candidat pe cel propus de alianta PSD-ALDE, adica Mihai Tudose, membru in demisul guvern Grindeanu, si nu numai in acesta.
Se pare ca, astfel, criza politica generata de PSD se va incheia relativ repede si guvernarea va intra in... normal (indiferent de ce inseamna normal prin partile astea de lume) la fel si cursul de schimb.
Inainte de asta, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a explicat ca romanii nu sunt un caz unic si nici nu mai trebuie sa creada ca leul se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind unde... trebuie.
"Nu suntem noi, romanii, un caz unic si nici nu trebuie sa mai credem, ba ca suntem o tara cu inflatie care nu se putea rezolva, ba ca leul se va deprecia continuu. Uitati ca am avut inflatie negativa, chiar daca a fost determinata de unele politici fiscale.
Inflatia este scazuta, leul nu se depreciaza, este unde trebuie. Cred ca am scapat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului, si suntem o tara normala, europeana, sa spunem asa. Si in domeniul politic si social, nu suntem departe de o anumita frecventa, poate suntem mai emotionali asa", a spus Isarescu.
Mai ramane sa explice cineva daca si euro este acolo unde trebuie. Chiar si cu deprecierile care vor urma rezolvarii crizei politice, de ce ar fi valoroasa moneda unei economii/zone cu o crestere economica anemica, in care multe state au datorii suverane de peste 100% din PIB (!), in care bancile comerciale mai au numeroase bube nevindecate si in care colcaie o cantitate uriasa de bani tipariti, care isi gaseste acoperire in ce?