Eu imi apar bogatia...
donald trumppresedinte suaalegeri sua
La fel cum Donald Trump isi angaja ucenicul la "The Apprentice", majoritatea cetatenilor americani i-a spus lui Trump, in urma unui vot liber si democratic, "you're hired", in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii.
Spre deosebire de multi politicieni ai lumii care, nu numai in timpul campaniei electorale, ci si dupa, descarca tone de deseuri nereciclabile in capul adversarilor, americanii chiar sunt mai breji: castigatorii isi tempereaza discursul, pierzatorii isi accepta elegant conditia, cum poate, totusi, nu ar fi facut-o Trump.
Insa, din primele cuvinte ale discursului de dupa alegeri, Trump era, cel putin aparent, alt om, nu omul de afaceri, ci omul de stat, de fapt, omul de 50 de state plus un district, fiecare cu mentalitatile, regulile si legile lui, dar unite in "one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all".
Poate ca, asa cum spunea actualul presedinte al SUA, Barack Obama, dupa aflarea rezultatului alegerilor, "unul dintre lucrurile de care iti dai seama rapid cand ajungi presedinte sau vice-presedinte, este ca functia asta este mai mareata decat oricare dintre noi".
Asa ca Trump a inceput prin a-si cere scuze auditoriului pentru ca a intarziat, dupa care a laudat lupta dusa de Hillary Clinton, la care nu s-a mai referit ca la contracandidata sa "corupta", ci ca la secretarul de stat, careia "ii datoram foarte multa recunostinta pentru serviciile aduse statului".
El i-a fagaduit ca va fi presedintele tuturor americanilor (deci si al imigrantilor legali care si-au dobandit cetatenia altfel decat prin nastere, cum este si sotia sa), ca guvernarea sa va sluji poporul si ca "fiecare american va avea posibilitatea sa-si atinga intregul potential, iar americanii si americancele neluatati in seama pana acum nu vor mai fi uitati".
"Avem un plan grozav pentru economie a carei crestere o vom dubla, astfel incat sa devina cea mai puternica din lume. In acelasi timp, vom avea relatii amicale cu toate celelalte natiuni dispuse sa aiba relatii amicale cu noi si ma astept sa avem relatii extraordinare. Niciun vis nu este imposibil, nici o provocare prea mare. Nimic din ce ne dorim pentru viitorul nostru nu este irealizabil si America nu se va mai multumi decat cu ceea ce este mai bun. (…)
Vreau sa transmit lumii intregi ca, desi vom pune intotdeauna interesele americane pe primul loc, vom trata, in mod corect, pe toata lumea, pe toti oamenii si toate natiunile. Vom cauta numitorul comun, nu ostilitatea; parteneriatul, nu conflictul", a declarat presedintele ales.
Spusele sale au fost ca o injectie cu Diazepam pentru pietele de capital, speriate, initial, de alegerea "capcaunului", urmata de o injectie cu adrenalina, intrucat, ieri, acestea si-au revenit spectaculos, indici ai pietei americane consemnand maxime istorice (18,808.29 de puncte pentru Dow Jones) sau ale unor perioade indelungate.
Pana la urma, Trump poate ca nu este atat de rau pe cat a lasat sa se vada in campanie si, asa cum a spus si Hillary Clinton in discursul sau, ea spera ca omu' va fi un presedinte de succes.
"Donald Trump ne va fi presedinte. Ii suntem datori sa fim cu mintea deschisa si sa-i acordam sansa de a conduce. Democratia noastra constitutionala asigura transferul pasnic de putere", a spus doamna Clinton.
Cu toate acestea, in unele orase americane, persoane care-l detesta pe Trump au ars steagul SUA si au vandalizat magazine, in semn de protest fata de alegerea lui. Exista prostie mai mare sa nu votezi cu un individ, tocmai pentru ca nu ar impartasi idealurile americane (!), si, dupa aia, sa incendiezi chiar steagul SUA?
In afara de asta, Trump nu a devenit monarh absolut, ci presedinte, care poate fi temperat de Congres, chiar daca majoritatea este a partidului din care provine presedintele. SUA nu tolereaza incalcari de legi, derapaje constitutionale. Tot crezandu-se trimis al Lui Dumnezeu pe Pamant, a zburat de la sefia SUA Richard Nixon si tot asa era sa planeze de la Casa Alba sotul doamnei Clinton, care isi facea de cap cu o anumita stagiara prin Biroul Oval.
Poate Trump va fi cel mai slab presedinte al SUA sau cel mai bun. El a castigat, liber si democratic, patru ani in care sa arate ce (nu) poate. Cu siguranta ca, la capatul mandatului, tot majoritatea va decide daca merita alti patru ani.
Dar sloganul si planul lui Trump de redobandire a maretiei de catre tara sa este laudabil. Ce bine ar fi daca toti sefii de state si-ar propune acelasi lucru pentru tarile lor, aparandu-si, nu neaparat saracia, ci bogatia si, cu siguranta, neamul.
PS: In afara discursurilor marete, cifrele vorbesc mai putin frumos si optimist, spunand ca, in ultimele 12 luni, datoria SUA a crescut cu 1,4 trilioane de dolari, urmand sa ajunga si sa depaseasca, pana la sfarsitul anului, totalul de 20 de trilioane de dolari. Un trilion este egal cu o mie de miliarde...
Sursa foto: Facebook Donald Trump