Drama drahmei
situatie greciadrama greciayanis varoufakis
Pe la inceputurile actualei-foste crize, cand soarta monedei unice europene era mult mai incerta decat este acum, unul dintre cele mai aberante zvonuri era ca Bundesbank, banca centrala a Republicii Federale Germania, tiparise deja miliarde de... marci pe care le tinea, in mare secret, in cele mai ascunse cotloane ale seifurilor sale.
De parca tiparirea de bancnote si baterea de monede la care se renuntase de relativ putina vreme ar fi fost la fel de usoara ca tiparirea unui tabloid si facila precum baterea de capace de bere.
Pana si acestea au nevoie de matrite, de timp, de planuri, de fonduri, de materie prima, de oameni, de contractori.
In afara de asta, cand grecii si toate statele din zona euro au renuntat la monedele lor nationale, trecerea s-a facut dupa ce, anterior, valutele au intrat si au stat in anticamera numita Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II).
Mecanismul asta este un fel de ecluza. O moneda nationala vine de la un anumit nivel, mare sau mic, si trebuie sa treaca la altul.
Pentru ca trecerea sa fie facuta cat se poate de lin, trebuie ca, in spatele sau, sa se inchida o poarta, in timp ce, in fata sa, este alta poarta inchisa. Cat timp moneda este in ecluza, nivelul apei este scazut sau dimpotriva ridicat.
Ulterior, poarta din spate ramane inchisa, cea din fata se deschide iar... moneda navigheaza la noul nivel.
Daca o nava poate trece printr-o ecluza in ambele sensuri, mintile care au creat euro au prevazut o ecluza cu un singur sens: intri la alta cota a apei si nu mai iesi...
Nu conteaza ca noul nivel nu se potriveste barcutei tale, cojii tale de nuca, prea mica pentru un canal sau fluviu, nu conteaza nici ca ambarcatiunea ta modesta se poate scufunda daca vapoarele printre care ai ales sau ai fost obligat sa navighezi fac valuri.
Asadar, presupunand ca o tara are bagata tiparnita-n priza si sta sa apese butonul de pornire, ce valoare va avea fosta-viitoare moneda pentru economia tarii respective si in raport cu celelalte valute, daca nu exista si o anticamera, o ecluza in sens invers?
Acum, cand Grecia este in prag de referendum si de faliment, unii se gandesc ca ar putea reveni la fosta sa moneda nationala, drahma, la fel cum inca mai schimba vatmanul macazul manual, in mijlocul Bulevardului Timisoara...
Dar pana si acest vis naiv si cumva frumos a fost spulberat de ministrul de Finante al Greciei, Yanis Varoufakis.
Acesta a explicat ca tara sa nu poate tipari drahme deoarece matritele au fost distruse.
"Ne-am distrus matritele, nu mai avem matrite cu care sa putem tipari drahme", a declarat Varoufakis, intr-un interviu acordat unui post de radio australian.
Potrivit lui Varoufakis, in anul 2000, cu 365 de zile inainte ca Grecia sa intre in zona euro, "una dintre masurile pe care a trebuit sa le luam a fost sa ne debarasam de toate matritele", in conformitate cu principiul de baza al blocului potrivit caruia, "uniunea monetara este ireversibila"...
Asadar, drumul drahmei spre euro a fost unul fara intoarcere, precum cel al umbrelor spre Infernul stapanit de zeul Hades...