Decretei de secol 21?
meserie parintestimulente copiistimulente financiare
Drumul spre o profesie, cariera presupune absolvirea claselor primare, a unei scoli de meserii sau a unui liceu, incununat cu diploma de bacalaureat.
Cine se vrea medic, trebuie sa fie admis de o facultate de specialitate. Ulterior, trebuie sa absolve cu bine, cu diploma, cursurile institutiei. Urmeaza examenul de rezidentiat, apoi, obtinerea titlurilor de medic specialist si de medic primar.
Pentru a deveni magistrat, ai nevoie de licenta obtinuta de la o facultate de drept si, ulterior, de castigarea unor concursuri. Pentru a deveni profesor, trebuie sa treci de definitivat. Urmeaza titularizarea si examenele de grad.
Cam orice profesie, cu sau fara studii superioare, presupune evaluari, examene, diplome, certificari aproape continue. Tot de trecerea cu bine a unui examen este nevoie si pentru obtinerea unui permis auto, de orice categorie.
Dar, dintre toate raspunderile care revin fiintei umane, aducerea pe lume a urmasilor este cea mai mare, cea mai grea si acesta este poate... examenul maturitatii, a carui nota spune cat de bine iti cresti copilul, de la hrana pana la educatie si invatatura.
Spre deosebire de cariera sau de un simplu serviciu, care, in cele din urma, presupune pensionarea, a fi parinte este o slujba cu norma intreaga si pe viata.
Cu toate acestea, "meseria" de parinte nu poate fi reglementata oficial, desi parintele sustine cel putin un examen in fiecare zi si - mai ales in primii ani de viata ai copilului - in fiecare noapte...
Cu 49 de voturi pentru si o abtinere, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat, pe 8 iunie 2017, alocarea a 2.500 de lei pentru fiecare nou-nascut, in maternitatile de stat sau private.
Banii vor fi acordati de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) si, pentru obtinerea lor, trebuie ca macar unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti, iar nasterea copilului sa fi fost inregistrata intr-o maternitate din capitala Romaniei. Termenul de depunere la DGASMB a dosarului pentru acordarea stimulentului este de cel mult o luna de la data nasterii copilului.
Autoritatile locale sustin ca, dupa ce au aparut informatii despre stimulent, au primit telefoane din partea unor familii care nu si-au declarat copiii.
"Cred ca, practic, vom pune capat, prin acest stimulent financiar, fenomenului copiilor invizibili, care se nasc, traiesc, cresc in familii, dar nu au certificat de nastere, la 14 ani, nu au o carte de identitate, nu pot fi vaccinati, nu pot fi inscrisi la scoala", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Bucurestiului.
Institutul National de Statistica arata ca, in Bucuresti, intre 2010 si 2015, numarul nou-nascutilor vii a scazut, de la 21.147, la 19.255, iar datele Eurostat releva ca Romania este printre primele cinci state in care declinul demografic este cauzat de sporul natural negativ si de migratia neta cu valori negative.
Faptul ca statul ajuta cu bani, la gramada, si pe cine e capabil de munca si pe cine se fofileaza este de necontestat. Cine garanteaza ca unii dintre cei deja "asistati" nu vor considera aducerea pe lume a mai multor copii drept o ocazie de a-si creste veniturile? Cine poate garanta ca stimulentul banesc va fi cheltuit pe buna ingrijire a noilor nascuti?
Statisticile arata ca natalitatea a scazut? Dar cat de usor/greu este sa gasesti un loc intr-o cresa, gradinita, in Bucuresti? Cat costa un loc? Cat de greu/usor le este parintilor sa-si duca/aduca ai lor copii la cresa/gradinita si, ulterior, acasa? In ce fel de mediu inconjurator se vor naste si vor trai acesti copii?
In loc sa stimuleze natalitatea cu masuri banesti, autoritatile locale si centrale ale Romaniei ar trebui sa creeze mediul care, in perceptia unui barbat si a unei femei sa fie considerat propice aducerii pe lume a unei fiinte, una care, asa cum ar trebui sa o faca parintii sai, sa se bucure de aer curat, de educatie, de (orice forma de) transport civilizat si rezonabil ca timp, de siguranta, de orice altceva determina o fiinta rationala sa dea nastere alteia...
Fara un mediu in care, in loc sa fie sufocati de griji si de poluare, parinti si copii se bucura din plin de viata, se va naste poate o generatie asemanatoare celei nasite de regimul comunist, numita peiorativ, oribil si pe nedrept "decretei".