De prost...
warren buffettinvestitiilectii buffett
In fiecare an, adunarea generala a actionarilor Berkshire Hathaway se tine in orasul sau de bastina, Omaha, statul Nebraska.
Actionari, investitori, presa asteapta evenimentul precum finala NBA sau cea a NFL. Spre deosebire de acestea, exista o singura echipa, care si castiga mai mereu: Warren Buffett, presedintele Berkshire Hathaway, si Charles Munger, vicepresedintele conglomeratului de companii.
Inainte de fiecare eveniment, presa americana scoate din arhive informatii legate de inegalabilul Buffett. Anul acesta, a fost readusa la lumina audierea acestuia, din 4 septembrie 1991, de catre subcomissia pentru comert a Congresului SUA.
La vremea respectiva, Buffett conducea (a facut-o pentru numai zece luni, ca sa o scoata dintr-un urias scandal) banca de investitii Salomon Brothers.
Cunoscut pana atunci mai mult in cercurile de investitori, in septembrie 1991, Buffett aparea, pentru prima data, in atentia opiniei publice americane si… omu’ facea impresie buna, prin etica si onestitate, cerand scuze in numele bancii pentru masinatiunile pe care aceasta (desi un singur om a generat problema) le facuse cu obligatiuni americane, desigur, inainte ca la carma sa ajunga Buffett (ca urmare a faptului ca Berkshire Hathaway era cel mai mare actionar al Salomon Brothers).
Pe langa scuzele pe care le prezinta nu in numele sau, ci al celui care a cauzat criza cumparand mai multe obligatiuni decat permitea legea, Buffett ramane, de atunci, cu urmatoarea spusa: "Daca un angajat pierde bani pentru firma, voi fi intelegator, dar, daca afecteaza chiar si cu o farama reputatia ei, voi fi nemilos".
Iar fraza era spusa de omul a carui prima regula este "sa nu pierzi niciodata bani” si a carui secunda regula este "sa nu uiti niciodata prima regula".
Intr-una dintre biografiile lui Buffett, autoarea Alice Schroeder scrie ca depozitia acestuia in Congres ca reformator si salvator al Salomon Brothers l-a ridicat de la rangul de investitor bogat la cel de erou.
Revenind la evenimentul tinut, sambata trecuta, in Omaha, Buffett le-a spus actionarilor ca a facut doua mari greseli: nu a cumparat actiuni Google si Amazon, desigur, cand acestea aveau preturi rezonabile.
Ulterior, in cadrul unei emisiuni de televiziune, Buffett a fost intrebat si de ce nu cumparat macar actiuni emise de Amazon, mai ales ca il apreciaza foarte mult pe Jeff Bezos, fondatorul companiei.
Raspunsul a fost simplu si prompt: "Stupidity!", ceea ce s-ar putea traduce, desigur, nu mot a mot, "de prost". La noi, in oceanul de aroganta in care ne inecam, ati auzit ca vreun functionar, director sau ministru sa recunoasca macar o data ca a gresit?
Politicieni, persoane particulare, antreprenori, oameni de afaceri, mai toti au nasul la altitudinea de croaziera a unui Airbus A380.
In schimb, cel considerat (si sustinut faptic) cel mai de succes si mai bogat investitor din lume si din istorie nu are nicio apasare in a-si recunoaste greselile si a fi extrem de autocritic.
PS: Anul acesta, pe 30 august, Warren Buffett va implini 86 de ani, iar Charles Munger a facut, deja 93...