De ce este Depeche Mode o formatie data naibii
concert depechedepeche cluj napocadavid gahan
Depeche Mode a sustinut, duminica aceasta, la Cluj-Napoca, in cadrul "Global Spirit Tour", al treilea concert in Romania, dupa alte doua la Bucuresti.
Tot in capitala, acum cativa ani, era programat sa mai rasune o data "World in my eyes" sau "Personal Jesus", numai ca niste bacterii pardalnice aciuate din Bulgaria in stomacul solistului vocal David Gahan ne-au privat de “Enjoy the silence” si "Strange love".
Anul acesta, tot in urma unor probleme gastrointestinale (dupa unii asa-zis astfel de probleme), Gahan a fost spitalizat la Minsk, unde urma sa cante.
"Global Spirit Tour", turneul de promovare al celui mai recent album, “Spirit”, a inceput in mai 2017, iar concertul de la Cluj-Napoca a fost ultimul (in cazul in care trupa nu a impacat, intre timp, niste fani bielorusi suparati) din prima etapa europeana.
Sa mai scrii laudativ sau critic despre muzica formatiei infiintate acum 37 de ani ramane revistelor de specialitate luate mai mult sau mai putin in seama de cei care erau liceeni cand Depeche a lansat "Violator", probabil cel mai reusit album al sau.
Dar fan sau nu, "depesar" sau nu, oricine ar trebui sa stie cata munca presupune un turneu mondial. Inainte de a veni la Cluj, Depeche a avut numai doua zile de pauza, dupa ce a cantat la Varsovia.
La exact o luna dupa (in)cantarea de la Cluj-Napoca, pe 23 august, formatia urmeaza sa inceapa partea de turneu americana, cu un concert la Salt Lake City. Dupa doua zile, cei trei mari, plus doi mai mici au programate concerte, trei zile la rand, in weekend, pe 25, 26, 27 august la Denver, Detroit si Clarkston.
Pe urma, din 30 august, pana pe 27 octombrie, vor lucra/canta, la intervale de o zi-doua, strabatand SUA si Canada, de la est spre sud si, ulterior, spre vest, trecand, printre altele, prin Montreal, Washington DC, New York, Tampa, Miami, Austin, Dallas, Phoenix, Las Vegas, San Jose, Los Angeles (unde vor sustine nu mai putin de 4 spectacole), Vancouver, Edmonton, dupa care, in noiembrie, formatia se va intoarce in Europa, la Dublin.
De pe 24 noiembrie, Depeche va concerta, cu o pauza de mai putin de o luna, pe un traseu sinuos de la Frankfurt, la Paris, Torino, Hamburg, la Amsterdam, Koln, Berlin, Nurnberg, Bordeaux, Milano, la Praga, Budapesta, Viena, Cracovia, Lodz si Gdansk, unde, pe 11 februarie 2018, se va incheia a doua etapa a turneului european.
Dupa numai o luna, pe 11 martie, trupa trece, din nou Atlanticul, de data asta pentru a ajunge in America de Sud, unde, in Brazilia, la Sao Paolo, pe 27 martie 2018, dupa aproape un an de la incepere, se va incheia turneul mondial.
La capatul acestuia, Depeche va fi sustinut nu mai putin de 103 concerte si va fi cantat cam vreo 28% dintr-un an calendaristic. La asta se adauga timpul cheltuit cu deplasarile.
Desigur, cea mai mare parte a turneului este acoperita de transportul aerian. Dar si cu cel mai bun si mai confortabil avion nu este usor sa strabati, in total, aproape 90.000 de kilometri (de peste doua ori circumferinta Pamantului), si sa mai si stii, in permanenta, pe ce lume esti.
Mai mult ca sigur ca si “reteta”, onorariul trupei este direct proportional cu efortul, dar probabil ca, la astfel de deplasari intercontinentale, numai teleportarea nu ar fi epuizanta pentru cinci oameni si pentru cohortele care lucreaza in spatele lor.
Dincolo de muzica, in primul rand, Depeche Mode este o formatie data naibii pentru ca munceste al naibii de mult...
Sursa foto: facebook depeche mode