Culorile burselor si culoarea banilor
investitii bursascaderi bursabvbludwik sobolewski
Lunea trecuta, bursele din intreaga lume inregistrau o corectie puternica, dovedind, pentru a mia oara, cata dreptate cuprinde zicala "Trees don't grow to the sky", copacii nu cresc la nesfarsit.
Fie el specie micsorata la dimensiuni de bonzai sau Sequoia, inalt de 100 de metri, orice fel de copac se va opri, in cele din urma din inaltare.
In ciuda acestui adevar, presa a sarit imediat in ochii opiniei publice cu termeni care mai de care mai alarmisti.
S-a vorbit si s-a scris despre "macel", despre "hemoragie", despre "nervii investitorilor incordati la maximum", despre "lunea neagra"?
De ce oare, cand preturile actiunilor inregistreaza scaderi firesti - generate de pesimism, pur si simplu, sau de evenimente, de fapte - li se atribuie culoarea neagra (lunea neagra, martea neagra, vinerea neagra), in timp ce, pe burse, scaderile de pret sunt marcate cu rosu?
O alta pseudocompetitie in care s-au intrecut relatarile legate de scaderile de pe pietele de capital a fost care miliardar a... pierdut mai multi bani, care Cresus a saracit mai tare.
Asa am aflat ca averile celor mai bogati 400 de oameni ai lumii s-au redus cu 124 miliarde de dolari, la inceputul saptamanii trecute, iar averile a 24 de miliardari au scazut cu mai mult de un miliard de dolari.
De parca, desi au afaceri solide, afectate de perceptii mai putin solide, Bill Gates, Warren Buffett sau Amancio Ortega nu ar avea altceva mai bun de facut decat sa stea, precum Ebenezer Scrooge sau Hagi Tudose sa-si vada averile crescand sau descrescand.
Ludwik Sobolewski, directorul Bursei de Valori Bucuresti, a spus despre 24 august 2015 ca a fost o zi a recordurilor, cu peste 16.000 de tranzactii.
El a explicat ca, in sistemul BVB, erau multe ordine de cumparare, ceea ce insemna ca nu a existat panica si ca nu vine sfarsitul lumii, cand un indice scade cu 5-6% sau chiar mai mult, dar este, fara doar si poate, prilej de emotii fara de care viata ar fi plictisitoare.
Si mai este prilej de ceva, mai exact de facut bani. Da, site-ul BVB a inregistrat "o avalansa", iar asta inseamna, avand in vedere numarul si valoarea ca, in ziua respectiva, BVB a facut bani frumosi, cam la fel de frumosi ca sumele pe care si ASF le-a incasat intrucat traieste (si) din comisioanele percepute pe tranzactiile derulate la BVB.
In saptamana inceputa in asa-zisa "lune neagra", adica 24 august 2015, la BVB, tranzactiile cu actiuni au crescut cu 77,63%, iar valoarea totala tranzactionata s-a ridicat la 309,75 de milioane de lei, din care schimburile cu actiuni au insumat 283,75 de milioane.
Cele mai importante schimburi au fost facute cu actiuni emise de Banca Transilvania (57,46 milioane de lei), Romgaz (51,46 milioane), BRD (49,83 milioane), Fondul Proprietatea (42,64 milioane), Transgaz (17,29 milioane).
In acelasi timp, tranzactiile cu produse structurate au totalizat 10,49 milioane de lei, iar cele cu unitati de fond 270.000 de lei.
De asemenea, pe piata deal, s-au realizat schimburi in valoare de 1,90 milioane de lei.
Asadar, pentru BVB si pentru orice alt administrator al unei piete de capital sau de marfuri, cat timp se fac multe tranzactii, nicio zi nu este nici neagra, nici rosie, ci verde. Neagra este numai amorteala, negre sunt numai stagnarea, lipsa de interes, indiferenta...