Creditul paguba
credite ifndobanzi uriasebnranpc
In urma numeroaselor plangeri primite de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au fost facute publice dobanzile imense practicate de institutiile financiare nebancare (IFN), dobanzi care pot ajunge si la cateva mii la suta pe an...
Probabil ca justificarea pe care aceste societati o scot in fata pentru imprumuturi atat de scumpe este riscul pe care si-l asuma, dand bani, cu precadere unor clienti care nu s-ar califica pentru un credit bancar, fiind someri, in alte situatii limita sau aflati pe lista neagra a Biroului de Credit.
In acelasi timp, "secretul" IFN este ca ambaleaza ratele in poleiala, impartindu-le in scadente la intervale de timp cat mai mici pe care oricine sa si le permita. Cand plateste o rata cat un pachet de tigari, clientului care isi da foc banilor zilnic i se pare ca 15 lei pe saptamana sunt floare la ureche.
Si asa si este numai ca numarul de petale pe care le castiga cine i-a dat banii cu imprumut este urias, in timp ce petalele sale sunt gata ofilite.
Daca i s-ar spune celui care ia banii cu imprumut ca are de parcurs 10.000 de kilometri, din care numai vreo 100 sunt pentru uzul lui, nimeni nu s-ar mai inghesui. Asa, i se spune clientului ca poate face pasi mici de tot, astfel incat distanta sa nu i se mai para mare.
Ingrozitor este ca persoanele care sa indatoreaza la dobanzi exorbitante, fiind incantate de ratele mici (si dese), tocmai pentru ca, nominal, acestea nu sunt mari, ar putea pune deoparte banii, sa zicem 15-20 de lei pe saptamana net, curati, neicarcati de vreo dobanda. In schimb, aleg sa se imprumute...
Aici, din nou, este trist ca unii oameni nu economisesc intrucat se iau dupa... sfaturile celor care le spun ca banii le sunt mancati de inflatie sau de comisioanele bancare, cand scopul economisirii este tocmai sa dispui, la un moment dat, macar de un fond de urgenta, astfel incat sa nu trebuiasca sa apelezi la rude, prieteni sau, mai rau, la institutii care percep dobanzi uriase.
Ei bine, nu se intampla asta, in ultimii doi ani, numarul IFN care activeaza in domeniul creditului de consum, inregistrate in Registrul General, crescand.
Statisticile arata ca jumatate dintre clientii care iau credite de la IFN au urmat doar liceul sau scoala profesionala, iar unul din sapte si-a terminat studiile in clasa a opta.
De asemenea, cea mai multi creditati au venituri lunare cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.
In aceste conditii, nu este de mirare ca multi dintre ei se trezesc, abia dupa ce au luat imprumutul, ca acesta ii cocoseaza, dar, pe principiul a gresi este omenesc, dar sa dai vina pe altcineva este si mai omenesc, se uita cu manie tot la Banca Nationala a Romaniei (BNR), care autorizeaza IFN si tine registre cu acestea (Registrul de evidenta, Registrul general si Registrul special), dar, ca si in cazul bancilor comerciale, nu stabileste nivelul dobanzilor.
BNR are competente de monitorizare a IFN inscrise in Registrul general si de supraveghere prudentiala a IFN din Registrul special.
Inainte ca BNR si ANPC sa fie trase de maneci de catre presa si de catre opinia publica, clientii ar trebui sa isi dea mai mult interesul sa se informeze, sa se educe, sa fie responsabili.
Si chiar nu-ti trebuie multa carte, ci macar sa iei in seama proverbe romanesti scurte si cuprinzatoare. Unul dintre ele atrage atentia ca, de multe ori, daraua este mai mare decat ocaua, adica un anumit lucru nu merita atat efort.
Este ca si cand ai consuma 2.000 de calorii pentru a face un pas sau un Terrawatt ca sa aprinzi un beculet. Este ca si cand ai tine refrigeratorul in priza pentru un borcanel de iaurt sau ai baga masina de spalat cu o capacitatea de incarcare de 14 kilograme de rufe uscate pentru un o pereche de mansete de tenis.
Din pacate, studii de piata arata ca unele dintre motivele pentru care se indatoreaza (platind dobanzi exorbitante) anumiti cetateni sunt rizibile. A te imprumuta pentru a paria, pentru a recupera un bun amanetat, pentru a cumpara un telefon mobil, televizor sau haine, inseamna a lua un credit paguba...