Creditarea rasu'-plansu'
credite onlinecredit cu buletinulreclame banci
Mare parte din asa-zisa glorie a anilor de creditare de dinainte de criza a fost data de creditul cu buletinul. Din fericire, nu s-a mers atat de departe incat sa fie acordate astfel de imprumuturi si pentru cumpararea unei case.
A fost de ajuns... binele facut pe moment si raul ulterior pentru achizitionarea de televizoare, electrocasnice si pentru satisfacerea altor nevoi personale.
Iata ca, la nici un deceniu de la declansarea crizei, lejeritatea acordarii unui imprumut s-a mutat pe net, atingand noi culmi ale usurintei. In reclama unei banci comerciale, un tip se balangane pe o tiroliana.
Si-a calculat gresit avantul asa ca, in cele din urma, a ramas blocat la jumatatea drumului. Ce faci cand atarni de un cablu si nu te poti misca nici inainte, nici inapoi? Nu te panichezi, nu? Mai ales ca, din senin (precum cerul sub care te dai tu cu scripetelul), din iarba verde (in care ai putea sa te prabusesti dandu-te cu scripetelul) apare o mana, tinand in ea un telefon mobil (ce altceva?).
Nu este mana Lui Dumnezeu, intinsa pentru a te salva, ci mana si telefonul unei banci comerciale. Si ea, banca, zice asa: "Daca tot ai cinci minute, avem ceva pentru tine: cel mai rapid credit on-line, cu doar 7,9% dobanda." Cu litere mititele scrie si un exemplu reprezentativ de calcul: creditul este de 40.000 de lei, pe 60 de luni, cu o dobanda variabila de 7,9%, DAE 8,19% si rata lunara de 809 lei. Suma totala de rambursat 48.527 lei.
Deci, nu suni la 112 sa chemi salvamontul, SMURD, jandarmii montani, IGSU, ci, hodoronc-tronc, iei un credit...
Ce conteaza ca esti deasupra haului (reprezentativ tocmai pentru prapastia in care poti cadea din cauza unui imprumut luat in mod nesabuit)? Macar de te-ai imprumuta sa platesti elicopterul care vine sa te salveze sau salariile salvamontistilor sau poate faci o donatie catre SMURD.
Pana una alta, atarni precum creditul care iti va atarna ca o ghiulea de picior si de care te vei plange ca l-ai luat si te vei mai plange de cat de rea a fost banca pentru ca ti l-a dat si de cat de mare este dobanda.
Pe de alta parte, tu, banca, institutie (!) de credit, cum te-ai gandit sa acorzi un imprumut unuia care a gresit pana si calcularea avantului la datul pe sarma? Crezi ca va calcula mai bine cat poate imprumuta de la tine si cum iti va restitui banii cu tot cu dobanda? Tu insati, banco, ai luat asta in calcul?
O alta banca le spune potentialilor clienti ca, daca grijile le stau pe cap, atunci sa nu mai stea pe ganduri (frumos joc de cuvinte, nu?) si sa ia, pe loc, niste bani cu imprumut, fara acte, daca veniturile din salarii si pensii le sunt raportate la ANAF.
In reclama, o tanara se afla la sala, dar, din cauza ca-i apasata de griji, nu reuseste sa stea in echilibru pe mingea de fitness.
"Oops, sunt asa presata de renovare, de nu mai stiu ce fac" - se confeseaza ea antrenorului pe care-l stropeste cu vopseaua (de renovat, desigur) care-i statea pe cap duduii.
In primul rand, cum sa folosesti la negativ, intr-un text de reclama adementior pentru credite, verbul a sti ("nu mai stiu ce fac")? Cand iei un credit, tocmai ca e musai sa stii ce faci!
In al doilea rand, ce cauti la sala, cand ai treaba acasa? Cum ce treaba? Renovarea, nu? Acolo consum de energie. Sala iti trebuie?
In al treilea rand, cine iti da solutia, pe repede inainte, desigur? Antrenorul de fitness, pentru care, asta o fi al doilea job, el fiind, de fapt, expert in finante personale.
Oricum, nu el iti plateste rata si nici baietii aia vanjosi (cu maiouri pe care scrie rata fixa) care, in reclama, dupa ce ai luat creditul, isi incordeaza muschii si-ti iau butaforia de pe crestet.
Cine are curiozitatea de a merge dincolo de reclama, afla, de pe website-ul bancii, ca dobanda este de 8,25% pe an, iar DAE de 8,88%. Dobanda este valabila in cazul incasarii salariului intr-un cont deschis la banca respectiva si al incheierii unei asigurari de viata, conform conditiilor bancii.
Pentru o valoare imprumutata de minimum 30.000 de lei, dobanda este de 8,25%. Pentru valori mai mici, de 8,95%. Mai platesti un comision de analiza de 200 de lei, iar banca, in... generozitatea-i, te scuteste de comisionul de administrare. In cele din urma, valoarea totala de rambursat este de 36.913,25 lei.
De asemenea, venitul lunar net trebuie sa fie de minimum 1.000 (o mie) de lei, iar rata lunara este 611,89 lei.
Ei, aici, dincolo de reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si ale bancii respective, ar trebui sa intervina reglementarea personala, minima logica, pentru oricine vrea sa se inhame la treaba asta. Ar trebui sa te intrebi cum vei supravietui, practic, daca nu ai alt venit (caci, iata, bancii insesi i se pare suficienta mia de lei!) platind, in fiecare luna, ani de zile, mai mult de jumatate din cat castigi...
Acelasi bun-simt ar trebui sa te determine sa te intrebi daca, totusi, poti sa platesti, in cazul primei banci, 8.527 de lei in plus, iar, in al celei de-a doua, 6.913, de ce nu pui bani astia deoparte, fara presiunea unui credit, dupa care sa-i folosesti pentru tiroliana sau renovare?
Banca iti spune ca iti ia grijile de pe cap. De fapt, ti le combina intr-una singura: plata ratei. Sigur, reclamele pot fi tratate in cheie umoristica, dar razi numai cand iei creditul si iti intra banii in cont. Dupa aia, e posibil sa te apuce plansul. A acorda si a contracta un credit este unul dintre cele mai responsabile lucruri, dar se pare ca nici bancile, nici clientii nu au invatat asta...