Cine trece testul bezelei?
testul bezeleilectii crizacodul fiscalvulnerabilitati romania
Micilor bancheri straini care au anticipat criza sau macar au emis pareri de bun-simt cum ca s-a format o bula imobiliara, marii bancheri care le erau sefi le-au spus ca nu au viziune, ca sunt pesimisti, ca sunt retrograzi, ca nu inteleg nimic.
Intre timp, toata lumea a vazut clar cat a costat neluarea in seama a avertismentelor, a vazut cine si cata... viziune are, iar aceasta s-ar putea anticipa foarte bine din comportamentul pe care fiecare dintre noi il are in timpul copilariei.
La inceputul anilor '70, la Universitatea Stanford, au fost facute studii avand ca tema intarzierea gratificarii. Cercetarile au fost conduse de psihologul Walter Mischel.
In cadrul studiilor, un copil (in varsta de 4-6 ani) avea de ales intre o recompensa mai mica (o bezea, un fursec sau un covrigel), dar primita imediat, si o recompensa mai mare (doua bezele), dar pentru care trebuia sa astepte 15 minute.
In etapa urmatoare a studiului, intinsa pe zeci de ani, psihologii au constatat ca acei copii care s-au abtinut sa se repeada asupra recompensei si au preferat sa astepte s-au descurcat mult mai bine in viata, din toate punctele de vedere, de la educatie si venituri, pana la masa corporala.
Invitat la evenimentul intitulat sugestiv "Lectii invatate in anii de criza", Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, s-a referit chiar la acest studiu pentru a explica auto-vulnerabilizarea Romaniei (prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal), auto-vulnerabilizare strans legata de logica oportunista a castigului de moment.
"Politicienii au, acum, aceasta privire oportunista si ce o fi dupa aceea nu mai conteaza. Practic, aceasta gandire oportunista caracterizeaza intreaga societate romaneasca.
Am citit, recent, o carte care se cheama
Testul bezelei, scrisa de un psiholog american in varsta de 85 de ani. Acesta scrie ca, prin anii '60, a inventat un test pentru copiii de patru ani.
Acestora li se punea o bezea pe masa si li se dadea urmatorul test: mananca bezeaua imediat sau mai asteapta 15 minute si mai primesc inca o bezea.
S-a demonstrat, in timp, cand copiii aceia au crescut, dupa 30-40 de ani, ca aceia care au avut rabdarea sa astepte rasplata mai intarziata au ajuns oameni impliniti, sefi, in functii de conducere.
Ceilalti, care au acceptat prima bezea imediat, au ajuns vai de capul lor...
In societatea romaneasca, sunt prea multi oameni care pica Testul bezelei. Noi, din scoala, trebuie sa-i invatam pe oameni ca nu tot ce zboara se mananca.
Nu vei castiga mai mult daca te auto-gratifici, acum, decat daca vei astepta si vei fi mai calculat si mai cumpatat", a explicat economistul.
Si Consiliul Fiscal (CF) a avut o pozitie fata de bugetul pe 2016 si noul Cod fiscal, avertizand ca Romania va fi mai vulnerabilă in fata unei noi crize internationale. Potrivit CF, tara noastra ar trebui sa profite de perioada de expansiune economica de acum tocmai pentru a se pregati pentru faza descendenta a ciclului economic.
Se spune ca nu este bine sa intrebi un milionar sau un miliardar cum a castigat primul milion de dolari. Ei bine, baschetbalistul Shaquille O’Neal stie (si nu se fereste sa spuna) si cum a facut primul milion (in urma semnarii primului sau contract de jucator profesionist cu Orlando Magic) si mai ales stie si ca l-a cheltuit in 45 de minute.
Cum? A platit ipoteca pentru casa parintilor, le-a cumparat acestora cate un Mercedes si inca unul lui insusi, si cam gata milionul.
In ciuda startului fulminant pe care l-a avut la cheltuieli, O’Neal a stiut sa se opreasca la timp, ba chiar, pe langa faptul ca a invatat sa investeasca, si-a creat o strategie simpla si eficienta: a pus deoparte 75% din cat castiga si a cheltuit restul. In prezent, el are o avere estimata la 350 de milioane de dolari.
In schimb, acum cateva zile, Mike Tyson spunea, la CNBC, ca el nu stie cum a cheltuit aproximativ o jumatate de miliard de dolari...
Poate ca este usor de presupus care dintre cei doi mari sportivi ar fi asteptat a doua bezea si care nu.
Dar oare cum s-ar fi descurcat la Testul bezelei politicienii care ne conduc pe noi si cati dintre cei care au condus si conduc lumea? Cati s-ar repezi sa infulece prima bezea si cati ar avea rabdare sa astepte dubla recompensa?
Interesant ar fi de stiut si ceva ce nu releva testul lui Mischel. In ce fel sunt consumate cele doua bezele asteptate: sunt devorate pe nemestecate sau bucatica, cu bucatica, pana la ultima faramitura?