Centrul vechi si bursa noua
bvbfinantare piata de capitalsebastian vladescuromcab
Sebastian Vladescu, spunea, cu prilejul evenimentului "Viitorul Pietei de Capital romanesti", organizat de ziarul Bursa, ca unii investitori vad Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca pe o "serparie veninoasa", una dintre barierele care ii impiedica pe antreprenori sa investeasca fiind increderea.
In schimb, lui, fostului ministru de finante, i se pare ca aceeasi BVB "este foarte feminina, tinerica si subtirica", dar si "aroganta si vanitoasa".
Vladescu, actual manager al Romcab, este de parere ca BVB trebuie sa recastige increderea antreprenorilor daca vrea sa aiba companii care sa se listeze si a avansat ideea ca firma pe care o conduce intentioneaza sa abordeze piata de capital, pentru ca are nevoie de finantare, vrand sa nu mai ia bani cu imprumut de la banci, ci de pe piata de capital.
"Daca bursa nu vine catre noi, atunci vom veni noi cu propuneri in acest domeniu, cu propuneri de emisiuni de obligatiuni, de majorari de capital etc. Vom veni catre piata de capital indiferent de piedicile pe care aceasta ni le va pune in incursiunea noastra", a promis Vladescu, citat de Bursa.
Acum cativa ani, casele de filme din Romania sau cele inrudite cu Hollywood-ul care voiau sa turneze low cost un film "de razboi" nu trebuia sa mai deranjeze studiorile din Buftea, Studiourile Castel sau Kentauros.
Era de ajuns sa-si instaleze aparatura in centrul vechi/istoric, al Bucurestiului, asa cum o fac acum printre ruinele cladirii care inca mai este numita Casa Radio.
Intre timp, fata, spatele, lateralul centrului vechi al capitalei Romaniei sunt total schimbate.
Cum s-a intamplat asta? Nu a venit nici Zana Maseluta cu bagheta magica, nici David Copperfield, nici David Blane, nici DMC sau Troy sa faca prestidigitatie.
Nu inelul fermecat al Arabelei a produs schimbarea in bine, ci initiativa particulara, bazata pe intelegerea potentialului zonei.
Asa ca antreprenorii si-au riscat banii lor sau banii imprumutati. Initial, putini au avut curajul sa investeasca, atunci cand aproape totul era in paragina, si cand Lipscanii nu erau bine famati, dar cine a facut-o poate ca acum, in probabil cel mai bun an pentru turismul romanesc, are motive de bucurie.
"Foarte feminina, tinerica si subtirica", "aroganta si vanitoasa"? Poate ca mai degraba BVB aduce cu centrul vechi (unde si functiona in perioada interbelica) pentru care a fost greu inceputul, facut, "evident", de un strain (ca romanii, ei intre ei, se urnesc mai greu), dupa care sa se ia si altii.
Si in centrul istoric, mai este cate un spatiu in care, in loc de cladiri, se ridica otetarii. Mai sunt constructii care ar putea sa ne ingroape, la primul cutremur sau la primul porumbel care se opreste pe acoperisul subred, dar, foarte probabil, si pentru ele, candva, situatia se va imbunatati.
La fel, Desertul Atacama a devenit, zilele acestea, un imens covor de flori roz, gratie ploilor exceptionale cazute in aprilie si august.
Gratie acestora, au rasarit nu mai putin de 200 de specii de plante.
Daca pana si cea mai arida zona de pe Terra a-nmugurit, poate si BVB are o sansa...