Ce inseamna sa te cheme BBC
jeremy clarksonbbcbritish broadcasting corporationtony hallbring back clarkson
Nu stiu prin alte parti cum este, dar, prin acestea, dupa ce "netul" a patruns adanc prin orase, pe tastaturile computerelor, nu s-a pus praful. Pe langa cautari, pe langa accesari, aproape toata lumea s-a apucat sa scrie orice, aproape toata lumea a devenit sursa de informatii...
Foarte bine! Traiasca libertatea de exprimare! Cu acest prilej, se vede si cine cata limba romana stie. In afara de asta, zicala care legitima aproape orice - "E adevarat! Asa a zis la televizor!" - nu se mai plictiseste, avand o sora: "E adevarat! Asa scrie pe net!"
Desi, inainte de 1989, romanii aveau un singur post de televiziune, de fapt, un birou de presa al Partidului Comunist Roman, mai exact al secretarului sau general si al soatei acestuia, culmea este ca TVR era cumva credibila, inclusiv in ciuda intoxicarilor difuzate in timpul Revolutiei din 1989.
Acum, in lumea in care, la noi si aiurea, puzderii de site-uri... informeaza si puzderii de televiziuni se infiinteaza la fel de usor ca o SRL, British Broadcasting Corporation (BBC), o institutie de informare aproape centenara, ramane un reper.
BBC este primul post de radio cu program regulat si compania care a facut prima demonstratie de transmisie televiziva, pentru ca, in... 1936, sa fie si prima televiziune care transmitea dupa un program regulat.
Tot BBC este televiziunea care a transmis, in iulie 1948, in premiera, o editie a Jocurilor Olimpice. La numai trei ani de la terminarea celui de-Al doilea razboi mondial, aproximativ 100.000 de gospodarii din Marea Britanie aveau un televizior, dar, cu toate acestea, BBC a transmis "live" 68,5 ore de competitii, pe care cei mai multi telespectatori le-au vazut pe ecrane de 25 pe 20 centimetri...
Aceeasi televiziune este prima care a inceput sa transmita buletine meteo, este inventatoarea dispozitivului de inregistrare video pe banda magnetica (Vision Electronic Recording Apparatus), este prima care a avut o cladire dedicata pentru programele de televiziune, prima care a oferit programe full colour in Europa si inventatoarea serviciului teletext...
Putine dintre aceste realizari intereseaza si putini le mai dau importanta. Ceea ce se stie, mai ales in aceste zile, este ca BBC a produs, ani de zile, cel mai urmarit program de televiziune din istorie si probabil cea mai bine facuta emisiune din lume... Top Gear.
In spatele ei si in spatele camerelor, o echipa de zeci de oameni. In fata camerelor, o echipa de trei insi: James May, Richard Hammond si... inegalabilul Jeremy Clarkson.
Oricat de simpatici sunt May si mai ales Hammond, pe langa Clarkson, sunt ca Jose Carerras si Placido Domingo alaturi de Pavarotti.
Pe langa pasiunea pentru orice obiect pe patru roti animat de un motor cu ardere interna, Clarkson este jovial, mucalit si, in acelasi timp, morocanos, instabil ca unele dintre masinile pe care le testeaza. Injura, critica, lauda, este sincer, autentic si viu si conflictual ca un duel Prost-Senna.
Despre cati prezentatori de televiziune de oriunde din lume se pot spune lucrurile astea?
Dincolo de faptul ca, prin artere, ii curge benzina si, in loc de doua atrii si doua ventricule, are 12 cilindri in V, omul este un campion al libertatii de exprimare si gura-i este mai greu de stapanit ca directia unui Ariel Atom.
Vorbeste despre masini cum n-ar fi facut-o Karl Benz, Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach, Ferdinand Porsche, Ettore Bugatti, Enzo Ferrari, Alfieri Maserati, Ferruccio Lamborghini la un loc, dar nu se poate stapani sa nu se refere si la chestiuni sensibile care, intr-o lume tot mai ipocrita, deranjeaza printisori si zane, desi si acestia sustin libertatea de exprimare...
Intrucat omul aduce multi bani si, mai ales, este simpatizat de probabil majoritatea celor 350 de milioane (!) de oameni care se uita la emisiune, este avertizat, este amendat, dar este pastrat in formatul emisiunii, pentru ca, de fapt, el este emisiunea.
Intr-o seara, insa, Clarkson are o disputa (probabil ca numai despre asta a aflat publicul larg) cu unul dintre producatorii emisiunii, pe care il si pocneste. Sa fii, totusi, din cate se stie, de ani buni, producator al Top Gear, si sa nu-ti dai seama de cel fel de om este Clarkson, inseamna sa te urci la volanul unei masini de Formula 1 asteptandu-te sa demareze ca o Mobra...
BBC incepe o ancheta si constata ca producatorul respectiv are dreptate. Cu toate firestile tamaieri la adresa lui JC, seful BBC, Anthony Hall, anunta ca a decis sa nu incheie un nou contract cu Jeremy Clarkson pentru Top Gear.
Mai mult ca sigur, asa cum a spus-o, Lord Hall insusi este un mare admirator al lui Clarkson, dar acesta arata ca BBC are un set sctrict de reguli si... "a fost trecuta o limita"...
Cu riscul ca emisiunea cu audienta cea mai mare de pe mapamond sa dispara, BBC (sigla care, in aceste zile, se poate dezvolta cu Bring Back Clarkson) alege sa dea un mesaj: nu permitem absolut nimanui sa face orice…
Pe langa eleganta si pragmatismul gestului, lasand contractul sa expire si nemaincheind altul, cate institutii de presa sau cu activitate in alt domeniu sau cate state si-ar fi permis sa omoare gaina cu oua de aur sau, mai bine-zis, sa castreze cocosul care o... ajuta sa le faca?