Cateva lucruri care ar trebui spuse la Banii Tai Expo
banii tai expoeducatie financiarainvestitiibvb
Piata de capital, investitiile in actiuni, tranzactionarea acestora continua sa fie o necunoscuta pentru multi romani, iar termenii financiari raman un fel de pasareasca in care numai bancherii se descurca.
Desi se spune ca banii vorbesc, si, prin urmare, fiecare dintre noi ar trebui sa inteleaga ce (ne) spun, oamenii nu prea sunt interesati sa la invete limba, dar, cu toate acestea, dau vina pe terti.
Ca sa mai schimbe aceasta stare de fapt, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) organizeaza, vineri si sambata, in Piata Universitatii din Bucuresti, a doua editie a "Banii Tai Expo", avand ca motto "Fii Fluent in Finante!"
Expozitia de doua zile va reuni reprezentanti ai BVB, Depozitarului Central, Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor, caselor de brokeraj, administratorilor de fonduri, asiguratorilor de viata si companiilor emitente de actiuni tranzactionate la bursa.
Ca si precedenta adunare, scopul este cresterea gradului de educatie financiara si prezentarea oportunitatilor.
Potrivit BVB, in cele doua zile, vor fi organizate peste 20 de seminarii si workshop-uri, iar evenimentul va fi transmis live online.
Intrucat, din fericire, sunt la moda actiunile de educare a tinerei si foarte tinerei generatii, sambata, de la 10.00, pe scena de la "Banii Tai Expo", Teatrul Vienez de Copii va prezenta piesa "Pusculita" de Eugene Labiche.
Poate ca, dincolo de teorie, ceea ce se autointituleaza "cel mai mare eveniment al anului" ar trebui sa le spuna oamenilor pe care spera sa-i atraga vineri si sambata, in plin... sfarsit de saptamana, cateva lucruri mai concrete.
De exemplu, ca, benzina pe care au platit-o si au ars-o ca sa ajunga la serviciu, in parc sau la... "Banii Tai Expo" le-a fost vanduta de o companie la care pot cumpara si ei actiuni, devenind parte la profit sau, da, la pierdere.
Ca hainele pe care le poarta au fost spalate folosind energie electrica produsa de una dintre companiile de stat a carei listare este tot mai asteptata sau de companii deja listate la BVB.
Tot din aceasta energie, si-au alimentat computerele, refrigeratorul, becurile, telefoanele mobile, tabletele si poate si ceasurile inteligente.
Sa le mai spuna ca apa care le-a spalat trupurile, hainele, vasele, le-a fost incalzita arzand gaz extras de o alta companie listata la BVB; ca, indiferent ca si-au gatit o tocanita, in bucataria de 5 metri patrati, sau... Pigeon Prince Rainier III, in bucataria de 50 de metri patrati, sau au mancat "decat" o ciorba de burta, intr-un restaurant romanesc, tot gaz din asta a fost consumat.
Sa le mai spuna ca si benzina/motorina, energia electrica si gazul este foarte, foarte posibil, aproape sigur, sa fi fost transportate de alte trei companii monopoluri de stat listate si ele la BVB.
De asemenea, ar trebui sa afle ca toate aceste firme sunt mari platitoare de dividende. Cu alte cuvinte, actionarii primesc bani din banii pe care ii platesc ei insisi consumand toate cele de mai sus.
Sa mai afle ca impozitul perceput de stat pentru castigurile din dobanzi bancare a ramas 16%, desi bancile platesc pentru banii din depozit 1-2%, si asta la scadente mari. In schimb, impozitul perceput de acelasi stat pe castigurile din dividende este, incepand de anul acesta, de numai 5%.
Ar mai fi de aflat ca randamentul oferit de dividendele de distribuit din profitul realizat in anul 2015, de unele dintre companiile listate la BVB este si de 14,69%, cel putin in cazul Bancii Transilvania.
Randamente de peste 10% sunt oferite de actiunile Alumil (12,79%), Vrancart (11,85%), Romgaz (11,54%), Stirom (10,77%), Conpet (10,43%), SIF Transilvania (10,34%), Transgaz (10,15%). Singurul randament care se apropie de dobanzile bancare este cel dat de actiunile Socep, de numai 1,44%.
In rest, randamentele urca de la 3,08%, pana aproape de 9%, cat este cel asigurat de dividendele Transelectrica. Acestea sunt randamentele calculate in apropierea datei anuntarii dividendului, dar, din acel moment si pana la data de inregistrare in registrele actionarilor (care da dreptul la dividende), preturile au mai scazut, astfel ca randamentele pomenite au sporit, dupa care scad pe masura ce preturile cresc.
Cum intri pe site-ul baniitaiexpo.ro, iti sar in ochi doua intrebari: "Ai bani?" si "Ce faci cu ei?" La prima, tentatia este sa raspunzi negativ, in locul multimii de romani platiti cu salariul minim pe economie sau al celor care sunt sau urmeaza sa devina someri, in locul celor care au rate grele de platit sau sunt pe cale sa dea bancii inapoi casa pe care au cumparat-o cu multi franci elvetieni.
Cu toate acestea, datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, in numai o luna, in aprilie 2016, fata de martie 2016, tot romanii (vreo 4,5 milioane dintre ei) si-au sporit economiile din banci cu nu mai putin de 2,2 miliarde de lei, totalul ajungand la 150,44 de miliarde de lei, adica vreo 33,6 miliarde euro.
Adica peste rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei, care erau, la 30 aprilie 2016, de 31,471 miliarde de euro, si aproape de rezervele internationale ale tarii noastre (valute plus aur) care insumau, la aceeasi data, 35,208 miliarde de euro...
Potrivit Danielei Serban, director relatii cu investitorii din cadrul BVB, banii astia, adica cele peste 33 de miliarde de euro din depozite, pot cumpara toate companiile listate la bursa noastra...
Pentru cele doua zile de "Banii Tai Expo", prognoza meteo arata ploaie, urmand ca, duminica si luni, sa fie soare. Poate, pana la urma, o iesi si pe strada BVB...