Cat timp romanii au talent, educatie financiara, locuri de munca si salarii decente ce le mai trebuie?
romanii au talentaudiente pro tveducatie financiarawall streetgordon gekkomichael douglas
In extrem de rarele dati cand televiziunile comerciale se indura sa difuzeze filme artistice din care publicul telespectator ar avea ce invata, le programeaza tarziu in noapte, de parca ar fi pelicule pornografice.
Acestea, chipurile, ar fi destinate exclusiv adultilor. In schimb, emisiunile care hranesc intelectul precum caloriile goale trupul, sunt programate la 8.30 seara, sa nu cumva sa rateze scalambaielile prime-time-ul.
Cum sa rateze foarte multi romani incercarile conationalilor lor (si nu numai ai lor) de a demonstra ca au talent?
Asa se face ca, potrivit datelor anuntate de ProTv, prima editie a celui de-al cincilea sezon al emisiunii "Romanii au talent" a fost lider absolut de audienta.
Intre orele 20.30 si 23.11, aproape 4,5 milioane de telespectatori au urmarit emisiunea, iar, la 22.45, in minutul de aur, adica in cel in care s-a atins varful de audienta, 5,1 milioane de telespectatori erau cu ochii lipiti de ecrane.
Emisiunea a avut 24,3 puncte de rating si 50% share, intre orele 20.30 si 23.11, pe publicul comercial, cel cu varste intre 18 si 49 de ani, de sase ori peste televiziunea de pe locul doi, care a obtinut numai 4,2 puncte de rating si 8,6% share.
La nivelul publicului din mediul urban, emisiunea a inregistrat 20,6 puncte de rating si 38,1% share, iar urmatorul post clasat a avut o audienta medie de 6,7 puncte de rating si 12,3% share.
La nivel national, Pro Tv a fost lider, cu o audienta medie de 23,7 puncte de rating si 42,1% share, la mare distanta de locul secund, care se "lauda" cu 6,1 puncte de rating si 10,9% share.
Rezultate excelente pentru o televiziune comerciala, care se vor "traduce" in incasari de la firmele care au inserat publicitate, in timpul programului. Televiziunea comerciala si-a atins scopul de a face bani, din care se vor plati taxe si impozite si care vor mentine si poate chiar crea locuri de munca.
In ce se "traduce", insa, castigul telespectatorilor? In rasete starnite de cei prea saraci cu duhul pentru a-si da seama ca sunt penibili; in hahaieli, pentru cine nu are simtul ridicolului si in aplauze pentru aceia care au demonstrat ca au un anumit talent.
Ce a difuzat televiziunea respectiva, dupa "spectacolul de talente"? Filmul "Wall Street 2: Money Never Sleeps". Oare cati dintre cei care au facut audienta imensa de la "Romanii au talent" s-au mai uitat si la el? Oare cati nu au adormit asa cum banii nu o fac niciodata? Cu siguranta nu foarte multi, altfel am fi aflat de la aceeasi televiziune.
Chiar daca nu se ridica la inaltimea originalului "Wall Street", continuarea facuta in 2010 da lectii, mai cu seama prin mereu genialul Michael Douglas/Gordon Gekko despre lacomie, despre bule, despre cauzele crizei financiare.
Intr-un discurs sustinut in fata studentilor de la Columbia School of Business, Gekko le spune acestora ca au cam incurcat-o, pentru ca, desi nu stiu, ei sunt generatia... N.I.N.J.A. (No Income, No Job, No Assets), adica o generatie care inca nu dispune de un venit propriu, nu are serviciu si nici nu detine bunuri de mare valoare (iPhone-ul si iPad-un nu se pun...).
Gekko explica foarte bine ca lacomia impinge, de exemplu, un barman sa cumpere trei case pe care nu si le permite, si asta fara niciun fel de avans.
Lacomia ii face pe parintii studentilor carora le vorbeste sa-si refinanteze creditul imobiliar de 200.000 de dolari cu un nou imprumut de 250.000, iar cu cele 50.000 de dolari in plus dau navala la mall, de unde-si cumpara televizoare cu plasma, telefoane mobile, computere si SUV-uri si, daca tot s-au apucat sa cheltuiasca, de ce nu si-ar mai cumpara inca o casa... ca tot se stie ca, in America, pretul caselor are numai sens ascendent...
Tot lacomia face ca Guvernul SUA sa taie rata dobanzii de politica monetara la 1%, dupa 11 septembrie, pentru ca americanii sa dea, din nou, iama la cumparaturi.
Incet, incet, Gekko explica aproape tot ce inseamna cauzele crizei si defecte ale sistemului financiar, dar cine a stat sa-l asculte in miez de noapte?
Desigur, unii cetateni de pe la noi sunt preocupati de dansatori, de scamatori, de cantareti, de tavalitoare prin faina... lectiile de viata si de gestionare a finantelor interesandu-i putin spre deloc...
Cu toate acestea, unii se plang ca au fost... impinsi sa ia credite in monede straine, ca nu au locuri de munca si salarii decente. Bine ca ii incalzeste faptul ca avem talent(e)...