Carmuirea cu gandul la ceilalti
regele mihainicolae medforth millsfamilia regalacasa regala
Pe 1 aprilie 2010, Nicholas Medforth Mills, primea de la bunicul sau, Mihai I, titlul de principe si Alteta Regala. Cinci ani mai tarziu, "in ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de Principe al Romaniei si calificativul de Alteta Regala.
De asemenea, Regele il exclude pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceste hotarari au intrat in vigoare in aceeasi zi", conform comunicatului de la acea vreme al Biroului de Presa al Regelui Mihai.
Comunicatul mai arata ca "Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gandul la Romania timpurilor care vor veni dupa incheierea domniei si vietii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti".
Mihai I mai scria ca pastreaza aceeasi afectiune nepotului sau si nadajduia ca acesta isi va gasi un fel potrivit de a-si servi idealurile si de a folosi calitatile date de Dumnezeu.
Mai clar de atat, nici ca se poate. Daca, in prezent, Mihai I si familia regala nu vor sa-l primeasca pe Nicholas Medforth Mills, inseamna ca ei considera ca acesta nu s-a ridicat nici macar la inaltimea asteptarilor de dupa excluderea din linia succesorala.
Mai mult, dupa ce a incercat sa-si vada bunicul cu forta (potrivit familiei regale), insasi ASR Elena, mama fostului principe, scria intr-un comunicat de presa: "Sunt foarte dezamagita si ingrijorata de faptele fiului meu, Nicolae. Prin comportamentul sau din zilele trecute, Nicolae a nesocotit intimitatea, suferinta si demnitatea tatalui meu, Regele Mihai. Faptele lui Nicolae din aceste zile sunt profund gresite, moral si uman. Fiul meu a dat dovada de dispret fata de Romania, fata de poporul ei si fata de principiile Casei Regale. Pentru mine, ca mama, acest aspect este devastator".
Ce se pare ca nu intelege mezinul este ca exista doua precedente dureroase, de stirbire a prestigiului familiei din care face parte. Este vorba despre strabunicul lui Nicolae, Carol al II-lea, si despre matusa lui Nicolae, Irina Walker.
Chiar si cineva mai putin pasionat de istorie, macar consultand pagina web a familiei regale, si tot poate intelege ce presupune apartenenta la aceasta si ce inseamna greutatea, povara unui titlu, acoperirea lui cu o reputatie impecabila, imaculata sau “macar” cu una cat mai apropiata de intelesurile acestor termeni.
Potrivit website-ului familiaregala.ro, membrii familiei regale sunt: "MS Regele Mihai I; Regina Ana; ASR Principesa Mostenitoare Margareta; ASR Principele Radu; ASR Principesa Elena; Irina Walker, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria”.
De ce numele matusii lui Nicholas Medforth Mills nu este precedat de titlul de ASR (Alteta Sa Regala)? Pentru ca a calcat stramb fata de valorile familiei sale, care nu i-a permis nici macar sa vina la inmormantarea mamei sale.
Este crunt sa nu-ti cunosti si sa nu-ti respecti familia, si, in acelasi timp, la fel de crunt este, pentru aceasta, sa fie nevoita (tocmai pentru ca respecta niste principii inalte) sa-i excluda/sa-i tina la distanta pe unii dintre membrii sai. Dar asta este pretul exemplului puternic, autentic.
Pana si pentru a deveni furnizor al Casei Regale, trebuie sa indeplinesti niste conditii: "In mod natural, se intelege ca acordarea calitatii de Furnizor implica un inalt standard al produselor sau serviciilor; de asemenea, se asteapta din partea companiei comerciale sau persoanei furnizor constanta si seriozitate, precum si un inalt profesionalism. In cazul in care compania comerciala sau persoana-furnizor este obiectul unor critici sau acuze din partea opiniei publice, consumatorilor, presei sau este obiectul unor investigatii, calitatea de furnizor se retrage automat".
In mod la fel de natural, familia regala se asteapta ca un membru al sau sa subinteleaga 100% cerintele apartenentei care, iata, nu se bazeaza exclusiv pe legaturi de sange.
Culmea este ca, pe Facebook, Nicholas Medforth Mills scrie ca tocmai comunicatele de presa ale familiei sale "lezeaza profund imaginea a ce ar trebui sa insemne Casa Regala a Romaniei, a istoriei acesteia, a valorilor morale si a tinutei demne pe care bunicul meu si inaintasii lui au incercat mereu sa le traiasca si sa le pastreze".
Pai, la 32 de ani, Nicholas are in Mihai I cel mai bun exemplu de resposabilitate uriasa: la sase ani si, ulterior, la 19 ani, bunicul sau devenea rege, sef de stat, la varsta la care majoritatea tinerilor "isi traiesc viata".
Ce le "iese" de minune veritabililor oameni de stat - fie ei monarhi, presedinti, prim-ministri - este ca isi pun pe locul secund, tert, interesele personale si pe primul pe cel general.
Mihai I nu va muri vreodata, cum nu o poate face nicio figura a istoriei, dar principiile pe care le apara de-o viata cine stie cat vor ramane in picioare, desi - cum bine zicea - societatea romaneasca are nevoie de "o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti", carmuire pe care se pare ca, monarhie sau republica, nu o gasim.