Banii altora pentru problemele noastre
saracieeradicare saraciesaracie romania
Ieri a fost Ziua internationala dedicata eradicarii saraciei, prilej pentru Eurostat sa publice o statistica potrivit careia, in 2015, in trei state din Uniunea Europeana, peste o treime din populatie era supusa riscului de saracie si excluziune sociala.
Cele trei state sunt Bulgaria (41,3%), Romania (37,3%) si Grecia (35,7%). Stau mult mai linistite Cehia (14%), Suedia (16%), Olanda (16,8%) si Finlanda (16,8%), Danemarca (17,7%) si Franta (17,7%).
Saptamana trecuta, oficiali norvegieni si Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, au semnat documentele prin care Romania beneficiaza de 502,5 milioane euro fonduri externe nerambursabile prin Granturile SEE (Spatiul Economic European) si Norvegiene 2014-2021.
Granturile SEE insumeaza 275,2 milioane de euro, iar cele norvegiene 227,3 milioane de euro.
Ambele contributii vizeaza dezvoltarea locala si combaterea saraciei, imbunatatirea situatiei romilor, sanatate publica, inovarea, mediul de afaceri si IMM, sectorul ONG, cercetarea si educatia, eficienta energetica, energia regenerabila si mediul, patrimoniul si schimbul cultural, justitia, serviciile corectionale si afacerile interne.
Granturile reprezinta contributia Islandei, Liechtensteinului si Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in SEE si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele beneficiare si cele donatoare.
Cu alte cuvinte, ei sunt fericiti ca dau, noi suntem fericiti ca luam.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documente, ca, in cadrul unei conferinte, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a spus ca 100.000 de gospodarii din Romania nu sunt racordate la reteaua de electricitate, dar cu ajutorul granturilor, "vom putea aduce energie electrica in 10.000 de gospodarii, in cursul anului viitor".
In aceeasi zi cu Grigorescu, un alt ministru, cel al Sanatatii, Vlad Voiculescu, spunea, la al VI-lea Congres al Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, ca, in 88 de sate din tara noastra, nu exista acces la niciun fel de serviciu medical, iar, intre judetele patriei, exista o diferenta colosala in ce priveste densitatea medicilor.
Voiculescu a spus ca numarul de medici raportat la numarul de locuitori ai Romaniei este mai mic decat cel existent la nivel european desi universitatile de la noi raporteaza mai multi absolventi in fiecare an... Asta pentru ca, potrivit ministrului, "daca ne uitam unde pleaca acesti absolventi, vedem ca, in Franta, avem a doua comunitate, dupa medicii francezi. (...) Daca ne uitam in Germania, vedem ca numarul medicilor romani este de 10 ori mai mare decat acum cativa ani. In Anglia, de asemenea, numarul de medici veniti din Romania creste in fiecare luna".
In acelasi timp, presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, a declarat, ca, in ultimii ani, in Romania, se inregistreaza o scadere dramatica a numarului de studenti, tara noastra fiind sub media europeana in privinta absolventilor de invatamant superior.
Nu-i "misto", cum noi - cu una dintre cele mai mari rate de abandon scolar; noi - aflati sub media europeana in privinta absolventilor de invatamant superior; noi - fara toate localitatile electrificate, fara autostrazi si cai ferate, fara asistenta medicala de secol 21; noi - care tocam miliarde pe panselute si facem nici 7 kilometri de metrou in sapte ani - infiintam fonduri pentru cumpararea operelor de arta contemporana, in timp ce altii ne dau bani de pomana pentru lucruri de baza?