Alta intrebare...
proteste romaniaordonanta gratiereeducatiereeducare
Motto: Cine deschide usa unei scoli, inchide o inchisoare. (Victor Hugo)
Zilele trecute, dupa ce expedia raspunsuri ziaristilor care il luasera la chestionat, ministrul Justitiei repeta sacait si sacaitor doua cuvinte: "alta intrebare!"
Ei bine, intrebarea - nu din aceste zile si nopti agitate, de proteste si de ciocniri ale unora dintre manifestanti cu jandarmii ci - dintotdeauna este daca, in inchisorile din Romania, se face REEDUCARE (adica lucrul pentru care niste indivizi sunt privati de libertate)?
De ce sa se osteneasca autoritatile sa faca REEDUCARE? Se presupune ca numai cine este condamnat definitiv la inchisoare pe viata nu va mai parasi viu spatiul de detentie.
In afara de asta, cu sau fara gratieri, amnistii, scutiri, reduceri pentru buna purtare sau pentru carti scrise, dupa ispasirea pedepsei, cei condamnati vor redeveni, in cele din urma, oameni liberi printre oameni liberi, printre femei si barbati, printre batrani, adolescenti si copii, care nu au fost certati vreodata cu legile.
I-a pregatit pe viitorii oameni liberi inchisoarea pentru ceea ce se cheama reintegrare in societate?
Cum se vor comporta fostii detinuti dupa eliberare, in conditiile in care, de cele mai multe ori, inchisoarea inraieste. Asa se face ca, in lipsa REEDUCARII, in Romania, rata de recidiva depaseste 70%...
In genialul “Shawshank Redemption” (“Inchisoarea ingerilor”), eroul principal, bancherul Andy Dufresne (interpretat de Tim Robbins), dublu condamnat la inchisoare pe viata (!) pentru doua omoruri pe care se dovedeste ca nu le comisese (!), se apuca sa spele bani si nu pentru vreun alt detinut sau infractor aflat in libertate ci chiar pentru... seful inchisorii, care numai a ingerilor nu este
Legat de noua sa… indeletnicire, Andy Dufresne ii spune, zambind amar, lui Red (interpretat de Morgan Freeman), prietenul sau si tovaras de suferinta, urmatoarele: “Ironia sortii este ca, afara, eram om cinstit. Eram curat ca lacrima. Uite ca a trebuit sa intru in inchisoare ca sa ajung infractor”…
Sanatatea unei natii nu se obtine construind spitale cu nemiluita, ci educand populatia sa se fereasca de toate afectiunile evitabile, prevenind, astfel, pe cat posibil, nevoia de asistenta medicala.
Sanatatea unei natii nu se obtine construind spitale cu nemiluita, ci asigurand un mediu inconjurator cat mai putin nociv. Alta intrebare! Stiati ca poluarea generata de carbune ucide anual aproape 23.000 de persoane in UE?
Alta intrebare! Stiati ca 5 dintre cele 11 termocentrale existente in Romania figureaza in Top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sanatatii?
Alta intrebare! Stiati ca asta se intampla desi tara noastra, in care cea mai mare cantitate de energie electrica este produsa de termocentrale, tara cu milioane de harburi pe sosele, tara in care se recicleaza mai nimic si se taie padurea ca-n codru, are, in a sa CONSTITUTIE, chiar si niste prevederi legate de mediu?
La Titlul II, care cuprinde Drepturile si indatoririle fundamentale, Capitolul II, Articolul 35 zice asa:
“(1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic. (2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. (3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.”
Precum sanatatea, siguranta unei natii nu se obtine construind mai multe puscarii, ci educand oamenii, invatandu-i sa nu fie lacomi, sa-si stapaneasca pornirile violente, sa nu-si insuseasca ceva ce nu este al lor.
Cat timp educatia nu va fi centrul in jurul caruia sa graviteze preocuparile acestui stat, nu vom gasi raspunsuri la alta si alta intrebare, cum ar fi unde vom ajunge fara educatie? Unde suntem deja, adica nicaieri...
sursa foto: riten.com