Aerofobia si idiotikopoisifobia
privatizate cnabaerofobiecompania aeroporturi bucuresti
Ablutofobie, acrofobie, agorafobie, aichmofobie, algofobie, androfobie, apirofobie, antropofobie, antofobie, astrafobie, atichifobie, chiroptofobie, chrometofobie, fobofobie, gelotofobie, gerascofobie, haptefobie, herpetofobie, hoplofobie, murofobie, osmofobie, spectrofobie sunt tot atatea fobii, tot atatea temeri de ceva.
Toate acestea sunt formate prin alaturarea a doua cuvinte din limba greaca, al doilea, fobie, insemnand teama.
Foarte multi dintre acesti termeni nu sunt folositi prea des, intrucat nu multa lume sufera - sa zicem - de gefirofobie (teama de… poduri) sau de hilofobie (teama de paduri).
In schimb, mai intalnite sunt aquafobia, arahnofobia, heliofobia, claustrofobia, ergasiofobia (teama de a lucra), homofobia, necrofobia, xenofobia si aerofobia (aviofobia sau pteromecanofobia).
De aceasta din urma si-a propus sa-i vindece pe cei suferinzi Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (CNAB).
Recent, aceasta a lansat un program-pilot de tratare a anxietatii in timpul zborului, numit "Sunt aerofob, dar ma tratez".
Programul urmareste cresterea numarului de pasageri de pe Aeroportul International "Henri Coanda" Bucuresti, in conditiile in care, nu mai putin de unul din cinci oameni sufera de aerofobie.
Lansarea programului a avut loc intr-o sala din incinta aeroportului, amenajata exact ca interiorul unui avion de linie.
In prezenta insotitorilor de zbor, a fost simulat procesul de decolare, locul de iesire din avion a fost indicat in pasi de dans, iar, in locul toboganului de evacuare in caz de urgenta, a fost montata o jucarie gonflabila.
"Toate aceste mici trucuri prezentate de stewarzi fac parte din programul de tratare a anxietatii in timpul zborului.
Obiectivul principal al proiectului este de a atrage cat mai multi oameni catre utilizarea liniilor aeriene pentru deplasarile pe care doresc sa le efectueze, si, implicit, catre Aeroportul International Henri Coanda.
Psihoterapeuti specializati si specialisti din domeniul tehnic ii vor ajuta pe viitorii pasageri sa se simta confortabil pe parcursul zborului.
Programul va avea o durata de sase saptamani, in cadrul carora, vor exista sase module de curs", a declarat Valentin Iordache, directorul Directiei Relatii Externe din cadrul CNAB, citat de Agerpres.
Programele de tratare a anxietatii in timpul zborului sunt o prezenta constanta, in numeroase tari din intreaga lume.
Cele mai avansate tehnici de terapie folosesc realitatea virtuala pentru a simula mediul in care pacientii experimenteaza sentimentul de teama fata de zbor si pentru a induce reactiile pe care sa invete sa le controleze.
Este laudabila grija pe care compania care administreaza cele doua aeroporturi din capitala Romaniei o are fata de ce i-ar putea impiedica pe romani sa se urce in avioane si sa zboare cat vad cu ochii si cat ii tin buzunarele.
Mai greu de tratat se pare ca este fobia pe care o manifesta statul roman in a lista CNAB (si nu numai) la Bursa de Valori Bucuresti, eveniment care, ca in majoritatea cazurilor companiilor de stat, este la fel de greu ca o aterizare fortata.
In limba greaca, privatizare se spune idiotikopoiise (n-are legatura cu termenul idiot, pentru care se foloseste vlakas). Prin urmare, idiotikopoisifobia ar putea insemna teama de privatizare...