Acum de ce nu mai sunteti Charlie?
reportaj channel4romaniprezentare romanidiscriminareproteste channel 4
In 1990, televiziunile straine si cea romana difuzau imagini de la Cighid, dintr-o institutie romaneasca dedicata copiilor. Pe buna dreptate, straini si romani s-au cutremurat deopotriva de ce le-a fost dat sa vada. Ce trebuia sa fie un centru de recuperare si reabilitare pentru persoane cu handicap era, de fapt, un lagar.
Ce trebuia sa fie un centru de recuperare si reabilitare pentru persoane, pentru fiinte umane, dar suferind de un anumit handicap, nu era cu mult sub conditiile de la Auschwitz.
Emisiuni romanesti, cum sunt "Romania, te iubesc" si "In premiera", arata, exact asa cum trebuie, adica fara perdea si ascunzisuri, realitati autohtone si nu numai. Ei bine, cand acelasi lucru il face o televiziune straina, si ea particulara, si ea societate comerciala, si ea in cautare de audienta, unii romani iau foc.
La reportajele noastre de ce nu protestam, asa cum au facut-o, recent, cateva sute de romani stabiliti in Marea Britanie, in fata sediului televiziunii Channel 4, care a avut… tupeul sa prezinte, in documentarul "The Romanians are coming" ("Vin romanii"), asa cum a crezut ea de cuviinta, trei conationali care lucreaza in Albion?
Romani din tara si din Marea Britanie, inclusiv ambasadorul nostru la Londra, sunt nemultumiti ca realizatorii documentarului au ales povestile unor oameni care traiesc la limita saraciei, fara un loc de munca stabil, fara a se integra si care reprezinta cazuri izolate.
Ministerul nostru de Externe a subliniat ca primul episod din reportajul difuzat pe 17 februarie de Channel 4 nu este reprezentativ pentru comunitatea romaneasca din aceasta tara, ilustrand doar un segment social redus ca numar.
De asemenea, ambasadorul Romaniei la Londra i-a trimis o scrisoare lui Katie Buchanan, producatorul emisiunii de la Channel 4, "exprimand surprinderea si dezamagirea cu privire la continutul mesajului de promovare care nu reflecta imaginea corecta a comunitatii de romani din Marea Britanie".
Protestarii nostri sustin si au dreptate sa spuna ca prezentarea Channel 4 nu este reprezentativa. Nicio grija, englezii, galezii, scotienii si irlandezii de nord destepti, in frunte cu viitorul lor rege, abonat la plaiurile Transilvaniei, intelegeau asta si fara precizarile romanesti, dupa cum, la fel de adevarat, prostii sau persoanele de rea-credinta, de orice natie ar fi, nu vor intelege, cu toate precizarile din lume…
Dar, tot a propos de proteste - la care, lucru imbucurator, nu au participat prea multi romani - se pare ca, acum, dupa o luna de cand, inclusiv multi compatrioti se impopotonau cu lozinca "Je suis Charlie", in semn de suprema sprijinire a LIBERTATII de EXPRIMARE, acum nu prea mai sunt Charlie…
Desigur, este o diferenta uriasa intre protestele pasnice si gloantele trase de teroristi direct in niste fiinte umane, cam aceeasi diferenta ca intre niste caricaturi, de cele mai multe ori ofensatoare, si niste imagini in miscare ale unor realitati de netagaduit…
Da, problema apare cand se fac generalizari. Exact ca Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Romania nu este numai urata sau numai frumoasa. Exact ca locuitorii Marii Britanii, unii cunoscuti drept "hooligans", romanii nu sunt numai rai sau numai buni.
Aproape oricare tara de pe Terra si oricare natie nu este numai intr-un anumit fel. Nu exista natii de ingeri si natii de demoni. De la caz la caz, numai proportiile difera intre cele doua categorii.
In special in statele cu niveluri de educatie, cultura si de trai ridicate, din care - potrivit unor realitati vizibile cu ochiul liber si unor statistici reci, Romania nu face parte - predomina prima categorie. In special in statele cu niveluri de educatie, cultura si de trai scazute, predomina a doua categorie.
Bineinteles, tara noastra LIBERA si nu numai ea "aprovizioaneaza" cu medici si ingineri LIBERI si de mare valoare, pietele LIBERE ale muncii din statele bogate, intrucat statul roman se ocupa cu trimisul de proteste, in loc sa ia masuri, evident nu prin constrangeri, sa-si tina valorile intre granitele sale sau sa le determine sa se intoarca.
In afara de asta, absolut orice cetatean roman si absolut orice televiziune romaneasca este indignata de felul in care ne arata altii au LIBERTATEA de a face mii de fotografii si sute de reportaje in multele locuri rau famate si sarace din Marea Britanie si pe care le arata inclusiv presa britanica.
Aceeasi presa care publica un indice al celor mai sarace locuri din Albion, din East Jaywick (foto), pana la zona Collyhurst. Daca aceasta presa ar fi aratat numai partea din realitatile romanesti care nu ne convin si si-ar fi prezentat tara drept miezul din dodoasca, da, ar fi facut o monstruoasa nedreptate.
Top Gear, a BBC, probabil cea mai celebra emisiune de televiziune britanica nu se sfieste nici sa o ia peste picior pe regina Elisabeta si nici sa filmeze cartierele care stau sa cada in orasele populate de mineri.
De asemenea, felul in care se autoironizeaza britanicii in excelentul serial de comedie "Little Britain", difuzat inclusiv de Televiziunea Romana, ar trebui sa fie un exemplu de lipsa de trufie si de mandrie.
Cu extraordinar de putine exceptii, arii de saracie si de rea faima exista in toata lumea. Cum ar fi sa protesteze americanii ca presa locala si internationala arata ruina care a ajuns sa fie aproape tot orasul Detroit sau periferiile din Baltimore?
Suntem LIBERI sa spunem, de dimineata pana seara ca, acum cateva sute de ani, Londra era unul dintre cele mai murdare orase din lume, daca nu cel mai murdar. Se spune ca Tamisa era atat de plina de dejectii si resturi de orice, incat, daca puneai piciorul pe "apa" ei, nu te scufundai.
Asadar, daca sunteti suparati pe britanici, le puteti arata orice realitate istorica sau actuala. Dar diferenta uriasa dintre o tara in care Soarele nu apunea niciodata si ai carei cetateni, in timp ce parti din Londra se naruiau sub bombele Luftwaffe, dormeau in statiile de metrou si a doua zi se duceau sa munceasca este ca, daca nu una, ci toate televiziunile din Romania s-ar duce si ar transmite numeroasele lor maghernite nu ar... protesta nici dracu'...
Sursa foto: metro.co.uk