A fi sau a nu fi supus al Uniunii Europene? Asta-i intrebarea!
brexitreferendum marea britanie
Ieri, s-a desfasurat, in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, referendumul care i-a intrebat pe supusii Majestatii Sale regina Elisabeta a II-a daca vor sa mai fie si supusi ai Uniunii Europene (UE).
Ieri seara, sondajele aratau ca britanicii care doreau sa mai faca parte din UE aveau un avans maricel in fata celor care voiau sa iasa din Uniune, insa, cand s-a inceput numaratoarea voturilor, surpriza: "separatistii" conduc cu 3-4%.In cele din urma, 51,9% dintre supusii Majestatii Sale au votat iesirea de sub supusenia Bruxelles-ului.
Indiferent ca rezultatul final este in favoarea "unionistilor" sau a "separatistilor", indiferent ca guvernantii britanici vor tine seama de decizia oamenilor, mai marii de la Bruxelles ar trebui sa se trezeasca asa cum ar face-o sub jetul unui dus scotian.
Una dintre cele mai dure si mai intemeiate (auto)critici la adresa celor care conduc UE a fost formulata, la finele lunii mai a acestui an, chiar de un "insider", in persoana presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.
Acesta a spus ca liderii care promoveaza utopia unei Europe fara state nationale, fara interese contradictorii si ambitii, utopia unei Europe care isi impune propriile valori lumii exterioare au pierdut contactul cu popoarele lor si risca sa piarda in favoarea populistilor eurosceptici, hotarati sa dezmembreze Uniunea.
"Obsedati de ideea unei integrari imediate si totale, nu am reusit sa observam ca oamenii de rand, cetatenii Europei, nu impartasesc euro-entuziasmul nostru.
Deziluzionati de marile viziuni ale viitorului, ei ne cer sa facem fata realitatii actuale mai bine decat am facut-o pana acum. Euroscepticismul a devenit o alternativa la toate aceste iluzii. (...)
Spectrul unei dezmembrari planeaza asupra Europei. O viziune a unei federatii nu mi se pare cel mai bun raspuns la aceasta", a declarat Tusk, citat de Agerpres.
In loc ca liderii Uniunii sa faca astfel incat popoarele/poporul european sa vrea sa ia lumina si ora exacta de la Bruxelles, nu din capitalele statele, vor sa impuna, sa dea directive dupa directive, sa dicteze.
In afara de asta, decat sa se comporte arogant si sa tina steagul pe sus spunand ca, in afara ei, Marea Britanie este in pom, chiar UE ar trebui sa preia ceva din spiritul liber britanic, caci cate state ar fi avut curajul sa organizeze, in primul rand, un referendum care sa stabileasca daca scotienii mai vor sa fie parte din uniunea britanica si, ulterior, un altul care sa stabileasca daca toti britanicii mai vor sa fie ingraditi/ingramaditi intre hotarele UE?
Toata lumea, mai ales cea financiara, si-a tinut respiratia in ziua referendumului britanic. S-au facut si se mai fac scenarii, estimari, anticipari, speculatii.
Ba unele banci din City au cumparat saci de dormit si saltele pentru ca angajatii sa fie in permanenta la serviciu pentru a putea reactiona in functie de rezultatul referendumului, iar altele au rezervat camere la hotelurile din apropierea locurilor de munca pentru "schimbul doi" de angajati care se le ia imediat locul primilor.
Cat despre cat de bine anticipeaza ai nostri guvernanti ce ar insemna iesirea Marii Britanii din UE, sa ne aducem aminte ca, in... zorii crizei economice, ne spuneau ca Romania va ramane neatinsa de napasta si ne indemnau chiar sa cumparam proprietati in SUA...
Manifestarile de anul acesta prilejuite de aniversarea a 90 de ani de viata ai reginei Elisabeta a II-a au demonstrat, inca o data, cat de iubita este suverana si ca britanicii, cel putin englezii, nu au nicio problema in a-i ramane supusi, mai ales ca aproape intreaga familie regala stie sa-si apropie oamenii astfel incat sa nu fie organizat prea curand un referendum care sa-i intrebe daca mai vor monarhie sau republica.
In schimb, englezi, galezi, scotieni, irlandezi de nord, irlandezi, portughezi, spanioli, francezi, belgieni, olandezi, luxemburghezi, austrieci, nemti, italieni, greci, ciprioti, maltezi, cehi, slovaci, sloveni, polonezi, maghiari, croati, danezi, suedezi, finlandezi, lituanieni, letoni, estoni, maghiari, bulgari si romani poate ca nu suntem fericiti sa fim supusi ai UE, sa ascultam orbeste deciziile, de multe ori inflexibile, ale acesteia, in locul libertatii care ar trebui sa se astearna sub steagul albastru instelat...
Sursa foto: bt.com