Cannes, 2019: Corectitudinea politica, politia gandirii libere, s-a dezlantuit impotriva lui Alain Delon
Inca inainte de inceperea celei de-a 72-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, aflat zilele acestea in plina desfasurare, atunci cand organizatorii au anuntat ca-i vor oferi lui Alain Delon (83 de ani) un trofeu Palme dʹOr pentru intreaga cariera, s-a declansat (mai intai in mediul virtual) o virulenta miscare care contesta aceasta decizie, cu argumentele vestede ale asa-zisei "corectitudini politice".
Pe site-ul thepetitionsite.com, o oarecare Margherita B (din Statele Unite, fireste) protesteaza fata de decizia organizatorilor festivalului de la Cannes de a-l onora pe actorul francez, acuzandu-l pe acesta ca este "rasist, homofob si misogin". Pana la ora scrierii acestui articol, petitia initiata de Margherita B a adunat 22.433 de semnaturi.
"Corectitudinea politica" a devenit, in zilele noastre, o foarte mare sperietoare. Poate cea mai mare. Cu argumentele "corectitudinii politice" pot fi ingropate cariere, vieti si destine. Aceasta, "corectitudinea politica", a devenit masura unica a valorii umane, morale si profesionale, iar o "condamnare" pentru "incorectitudine politica" poate avea, in viata celui acuzat, un efect mai grav decat o condamnare la inchisoare. Condamnare la "moarte antuma" se cheama.
De obicei, in fata acuzatiei de incorectitudine politica sau de promovare a acesteia, cel vizat renunta pe data la punctul sau de vedere - se leapada de el ca de o piatra fierbinte.
De data aceasta si in acest caz, din fericire, lucrurile n-au stat asa. Nu numai ca organizatorii Festivalului de la Cannes si-au mentinut decizia de a-l omagia pe Alain Delon duminica, 19 mai, pe scena festivalului, dar si presa franceza s-a solidarizat cu actorul lansand, pentru prima oara cred, conceptul de "politie a gandirii libere" ("la police de la pensee"), un soi de politie politica post-moderna.
Thierry Fremaux, directorul festivalului, a afirmat ca nu va ceda presiunilor celor care ingradesc libertatea de gandire si de exprimare in numele conceptului de "corectitudine politica".
"Alain Delon are tot dreptul sa gandeasca asa cum crede de cuviinta" - a spus Fremaux.
La randul sau, Pierre Lescure, presedintele festivalului, a afirmat, in presa, ca aceasta polemica "spune foarte multe despre America…"
Una dintre afirmatiile incriminate ale lui Alain Delon dateaza din anul 2013 si a fost facuta de actor in contextul unui interviu: "Nu am nimic impotriva homosexualilor dar, din punctul meu de vedere, ceea ce fac ei este impotriva naturii."
Jurnalistul, eseistul si criticul literar francez Eric Naulleau, citat de "Le Figaro", a afirmat ca ceea ce se intampla acum seamana ca doua picaturi de apa cu "McCarthismul si cu vanatoarea de vrajitoare care au bantuit in Statele Unite in anii 1950, in cautarea de presupusi simpatizanti comunisti."
Anul trecut, intr-un numar special pe care i l-a dedicat revista "Paris Match", actorul declara: "Am avut totul, am cunoscut totul. Urasc epoca actuala, ea ma face sa vomit. Totul este fals. Nu mai exista respect, nimeni nu se mai tine de cuvant. Singurul lucru care conteaza sunt banii.
Stiu ca am sa plec in curand, dar voi pleca fara regrete. Chiar fara cel mai mic regret am sa plec. Mi-as dori, daca se va putea, sa nu mor inaintea cainelui meu, n-as vrea sa il las singur. Am un ciobanesc belgian pe care-l iubesc ca pe un copil. Este cainele sfarsitului vietii mele, bucuria sfarsitului vietii mele."
Duminica, 19 mai, pe scena celei de-a 72-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, Alain Delon isi va primi aplauzele. Sunt sigur ca vor fi cele mai lungi ovatii din istoria festivalului.
Later edit: Pe site-ul thepetitionsite.com, numarul celor care semneaza petitia impotriva lui Alain Delon creste asemenea unui cozonac otravit.