Blestemul Oscarului
oscarhalle beryyfilmedie another dayzmeura de aurcuba goodingjr.jerry maguiremarisa tomeimarisa tomeiadrien brody
Se apropie cea de-a 83-a editie a Premiilor Academiei si este timpul sa stergem de praf cateva din miturile urbane care insotesc mult dorita statueta. De-a lungul timpului, s-a tot vorbit de "Blestemul Oscarului", cu referire la actori cunoscuti care au luat-o pe o panta descendenta, in plan profesional si personal, dupa ce au plecat acasa cu statueta.
Halle Berry
Halle Berry era o stea in ascensiune cand a aparut in filmul lui Spike Lee din 1991,
Febra Iubirii. A urmat o decada buna, cu roluri multe si din ce in ce mai bine platite. In cele din urma, in 2001, a jucat in
Monster’s Ball, o drama romantica in care ii are parteneri pe Billy Bob Thornton si pe Heath Ledger. A fost nominalizata in 2002 pentru cea mai buna actrita si a devenit prima femeie afro-americana care a castigat premiul Oscar.
Berry isi permitea atunci sa fie pretentioasa in alegerea rolurilor, dar nu a avut intuitie. A jucat in franciza James Bond,
Die Another Day si in continuarea X-Men X2:
X-Men United. A urmat
Gothika, un drama psihologica intampinata aproape in unanimitate de critici negative. Rolul din 2004 din
Catwoman a fost dezastruos si i-a adus Zmeura de Aur, la doar trei ani dupa castigarea Oscarului.
Cuba Gooding Jr.
In filmul din 1996,
Jerry Maguire, Rod Tidwell, un fotbalist jucat de Cuba Gooding Jr., da celebra replica "Show Me The Money!" (Vreau sa vad banii - n.r.). Aceste cuvinte au intrat in folclor. Gooding a luat Oscarul si parea a fi destinat imortalitatii.
Nu s-a intamplat asta, pentru ca actorul a aparut in filme discutabile, printre care si cel din comedia homofoba
Boat Trip, pentru care a luat o nominalizare la Zmeura de Aur, castigata in acel an, din fericire pentru el, de Ben Affleck.
Marisa Tomei
Marisa Tomei si-a inceput cariera in anii 1980, in serialul de televiziune
A Different World. In 1992 a venit filmul
My Cousin Vinny. Rolul Monei Lisa Vito i-a adus Oscarul pentru cea mai buna actrita intr-ul rol secundar, desi le-a avut contracandidate pe Vanessa Redgrave si Joan Plowright.
Tomei a continuat sa joace in seriale, ceea ce a dus la scaderea cotei ei. In 2001 a aparut in filmul
In the Bedroom si a fost iar nominalizata, ceea ce sugera ca poate sa-si revina. O alta nominalizare i-a venit in 2008 pentru
The Wrestler. In rest, a jucat numai in filme de categorie B.
Roberto Benigni
In 1997, filmul
Life Is Beautiful spunea povestea lui Guido Orefice, un evreu italian care, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, foloseste comedia pentru a-si ajuta familia sa supravietuiasca in lagarul de concentrare nazist. Benigni a avut rolul principal, a fost co-scenarist si regizor. A castigat Oscarul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal.
Dupa acest film, Benigni a mai facut doar cinci filme, dintre care o adaptare dupa povestea lui Pinocchio, care a fost primit cu atata ostilitate de critici, incat a devenit singurul film strain nominalizat vreodata la Zmeura de Aur.
Adrien Brody
Pe cand avea 29 de ani, in 2003, Adrien Brody a fost cel mai tanar actor castigator de Oscar. A acceptat statueta pentru rolul din
Pianistul intr-o modalitate neortodoxa, sarutand-o pe gura pe Halle Berry. Criticii il comparau atunci cu Al Pacino si-i prevedeau un viitor stralucit.
Din nefericire, filmele care au urmat au dezmagit. Amintim numai remake-ul
King Kong din 2005, care nu a reusit sa urce in box office, cum se anticipa. Iar aparitia din
Predators din 2010 nu pare sa-l ajute pe Brody sa se apropie de vreun Oscar.