Trei motive din cauza carora companiile nu angajeaza someri
companiisomerijoburicvangajatori
Cred ca multi dintre noi, atunci cand ne-am uitat peste rubricile de anunturi din ziare sau de pe site-urile de joburi, am vazut ca multi angajatori, pe langa faptul ca cer experienta, diploma, studii, mai au o conditie - candidatul trebuie sa fie angajat altundeva. Somerii sau cei fara o slujba sunt exclusi din start.
De ce fac multe companii asta? Este intr-adevar suparator, daca esti somer si stii ca esti o persoana capabila si bine pregatita in domeniul tau, sa vezi asemenea anunturi. Te simti discriminat, iar stresul cauzat de lipsa unui job poate creste. Totusi, potrivit specialistilor in resurse umane, angajatorii au motivele lor sa impuna o astfel de conditie - candidatul sa aiba un loc de munca. Iata de ce:
1. Intotdeauna a fost mai usor sa gasesti un job atunci cand ai un job. In anii de crestere economica numarul somerilor a fost redus in majoritatea economiilor cat de cat dezvoltate. In 2007, cand Romania inregistra o crestere economica foarte mare, sa fi fost somer insemna, pentru un angajator, fie ca nu esti un bun profesionist, fie un angajat-problema, fie esti lenes. Chiar daca a venit criza si numarul somerilor s-a dublat, mentalitatea a ramas. Companiile considera ca "cine e bun nu ramane somer", conceptie, evident, gresita.
2. Companiile primesc avalanse de CV-uri. Iar multe din acestea vin de la oameni care deja lucreaza in alta parte, poate chiar la firma rivala. Atunci se intampla din nou ce am scris la punctul 1. O alta problema este ca, atunci cand sunt disperati sa gaseasca un job, oamenii aplica la posturi pentru care nu sunt calificati. Companiile nu doresc oameni care vor orice job, ci acel job. Fiind multi someri, numarul de astfel de candidati, care vor palarii mai mari decat capul lor, este si el mare. Asaltati cu un numar masiv de CV-uri, angajatorii fie nu au timp sa faca o selectie riguroasa, fie elimina din start acei candidati pe care nu ii considera potriviti.
3. Abilitatile se deterioreaza daca nu sunt folosite. Aceasta, din pacate, nu este o parere preconceputa. Oamenii care au stat mult timp "pe margine" au nevoie de o perioada de acomodare pentru a functiona din nou la nivel maxim. Companiile vor insa ca angajatii sa intre imediat "in paine", sa faca bani pentru afacere, dupa o perioada de training cat mai scurta.
Din pacate, lucrurile nu se vor schimba foarte curand. In statul american
New Jersey li s-a interzis companiilor sa mai ceara in anunturile de angajare ca cei care aplica sa fie angajati. Totusi, nimeni nu impiedica acele companii sa nu respinga candidatii despre care afla, din CV sau la interviu, ca sunt someri.