SUCCES: Romania a reusit sa vanda obligatiuni denominate in dolari in valoare de 1,5 miliarde de dolari
romaniaobligatiunidolarideficit bugetaremil boccoface
Romania a reusit sa vanda obligatiuni denominate in dolari, cu o maturitate de zece ani, in valoare de 1,5 miliarde de dolari, la un randament de 6,87%.
Guvernul intentioneaza sa se imprumute, prin obligatiuni pe termen mediu, 7 miliarde de euro (circa 9,2 miliarde de dolari) pana in 2013.
"Este un semn pozitiv faptul ca guvernul s-a intors in sfarsit pe piata", a declarat, pentru agentia
Bloomberg, Raffaella Tenconi, economist la Bank of America Merrill Lynch.
"Credem ca fundamentele economice (ale Romaniei - n.r.) continua sa se imbunatateasca si programul FMI si UE este pe calea cea buna, iar interesul investitorilor ar trebui sa creasca pe parcursul acestui an", a adaugat ea.
In acest an, Romania si-a propus sa se imprumute 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe. Banii vor fi folositi, potrivit reprezentantilor guvernului, pentru atingerea unui deficit bugetar de 1,9% din PIB in 2012. Premierul Emil Boc si-a stabilit un obiectiv foarte ambitios pentru 2013: deficit bugetar zero sau apropiat de acest nivel.
Acest obiectiv nu va putea fi atins fara crestere economica consistenta, crede Cristian Ionescu, country manager pentru Romania, Bulgaria si Slovacia la furnizorul de de servicii de management al riscului Coface. El estimeaza un deficit bugetar de 3,5% - 4% pentru Romania in 2012, considerand tinta guvernului ca fiind "prea ambitioasa".
Interesul investitorilor "a fost urias"
"Interesul investitorilor (pentru obligatiunile denominate in dolari - n.r.) a fost urias. (...) Acesta este un semn clar de incredere in Romania", a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Romania a incetat sa mai traga bani de la FMI si UE anul trecut. Costurile asigurarilor impotriva intrarii in incapacitate de plata a Romaniei au scazut si ele in ultimele 12 luni, cu 0,5%, la 399 puncte. Acest nivel este cu 188 de puncte mai mic decat cel al Ungariei.