Se modifica Legea privind Registrul Comertului: Inregistrarea firmelor va fi facuta in termen de trei zile de la depunerea cererii
firmeregistrul comertuluiinregistrare firmeproiect de legeguvernregistratori comerciali
Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul de Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului, solicitand Parlamentului ca acest act normativ sa fie aprobat in procedura de urgenta.
Potrivit acestuia, inregistrarea firmelor va fi facuta in termen de trei zile de la depunerea cererii, de catre registratorii comerciali.
"Toate atributiile tinand de inregistrarea societatilor comerciale vor fi preluate de o categorie noua de persoane, si anume registratorii comerciali, care sunt functionari in cadrul Registrului Comertului, fiind investiti cu putere de autoritate publica", a declarat la finalul sedintei de Guvern Alina Bica, secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Actul normativ aprobat astazi de Guvern mai prevede ca, in termen de 2 ani, se va renunta la publicarea in Monitorul Oficial a actelor care tin de infiintarea societatilor comerciale si modificarile aduse in cadrul acestora. Pentru acesta, va fi creata o platforma electronica prin intermediul careia persoanele interesate sa aiba acces la baza de date respectiva, la costuri minime. Orice mentiuni referitoare la o noua societate comerciala sau o noua persoana fizica autorizata trebuie incluse obligatoriu in aceasta baza de date in termen de 3 zile de la momentul inregistrarii.
Aceeasi baza de date va cuprinde informatii privind cazierul asociatului, actionarului sau administratorului, precum si informatii referitoare la societatile comerciale care sunt inactive din punct de vedere fiscal.
"O societate comerciala care doreste sa intre in relatii de afaceri cu o alta societate comerciala va putea sa acceseze aceasta baza de date pentru a vedea daca are, intr-adevar, un partener de afaceri viabilrespectiv, daca a avut relatii comerciale in trecut sau daca avem de a face cu <<o persoana resuscitata>> in ultimele sase luni pentru diverse ratiuni", mai spune Alina Bica.
Actul normativ simplifica, totodata, tot ceea ce inseamna proceduri in legatura cu fuziunea, divizarea si incetarea activitatii unei societati comerciale, eliminand diferentele existente la ora actuala intre proceduri in functie de tipul societatii comerciale.
In plus, societatile comerciale vor avea posibilitatea de a se inregistra folosind semnatura electronica, nemaifiind necesara deplasarea la sediul Registrului Comertului pentru a depune fizic documentele specifice.
Proiectul de lege urmeaza sa fie supus Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.