Romanii vor energie verde. Programul Casa Verde are un succes fulminant
energie verdeprogramcasa verdedosare casa verdeenergie regenerabila
Asa s-ar zice dupa avalansa de cereri depuse in cadrul programului "Casa Verde" in doar o saptamana de la lansarea acestuia. De la 1 iunie, aproape 5.000 de dosare au fost depuse pentru a obtine finantare nerambursabila in vederea instalarii sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila.
"Casa Verde are un succes fulminant. In 2011, dupa sase zile de la demarare, s-au depus aproape 5.000 de dosare. Anul trecut, in sase luni, au fost depuse pentru persoane fizice 18.000 de dosare, fiind acceptate circa 16.000 de proiecte. Plati efective au fost pentru 3.700 de dosare in valoare de 22 milioane lei", a declarat ministrul Mediului Laszlo Borbely, citat de Agrepres.
Programul se adreseaza exclusiv persoanelor fizice si consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei, astfel:
- pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
- pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
- pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Pentru a putea obtine finantare nerambursabila, doritorii trebuie sa aba domiciliul pe teritoriul Romaniei, sa fie proprietari sau coproprietari al imobilului unde se implementeaza proiectul, iar cladirea respectiva sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti sau al vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun ori unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica. O alta conditie este de a nu avea restante la bugetul local sau la cel de stat.
Se considera cheltuieli eligibile cele legate de achizitionarea de instalatii pentru producerea de energie termica, inclusiv instalatii pentru inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie regenerabila, cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului, cu efectuarea, verificarea probelor si încercarilor, inclusiv TVA aferenta. Toate aceste cheltuieli se pot face dupa semnarea contractului de finantare.