REZUMAT: Somajul si liderii cazuti ai Europei
alegerisomajspaniafrantafrancois hollande
Din cele 14 tari europene care au tinut alegeri dupa 2009, in noua vechii lideri au pierdut puterea. Se observa o legatura clara intre nivelul somajului si schimbarea guvernantilor. Atunci cand acest indicator a atins un anumit nivel, in tarile analizate s-au produs schimbari politice.
Spania - Cand somajul a ajuns la 23% in noiembrie 2011, conservatorul Mariano Rajoy a fost ales premier.
Grecia - Rata somajului a ajuns la 20,6% in noiembrie 2011. Liderul socialistilor, Georges Papandreou, isi da demisia, iar functia de premier este preluata de catre tehnocratul Lucas Papademos.
Portugalia - Guvernul de centru-stanga al lui Jose Socrates a pierdut puterea dupa alegerile din iunie 2011. Rata somajului era in acel moment de 12,6%.
Irlanda - In ianuarie 2011, rata somajului era de 14,2%. Premierul Brian Cowen si-a dat demisia din fruntea partidului sau cu cateva saptamani inainte de alegerile din februarie, acelasi an.
Italia - Silvio Berlusconi si-a dat demisia in noiembrie 2011. Mario Monti a fost numit premier interimar pana la alegerile din 2013. Cand Berlusconi s-a retras, somajul se ridica la 9,2%.
Marea Britanie - Dupa ce somajul a ajuns la nivelul de 7,8%, conservatorul David Cameron l-a invins in alegeri pe laburistul Gordon Brown, in mai 2010.
Danemarca - O coalitie de centru-stanga a inlocuit guvernul de centru-dreapta in septembrie 2011. Rata somajului era atunci de 7,6%.
Finlanda - Partidul de Centru pierde puterea in aprilie 2011, dupa ce somajul ajunsese la 7,9%.