Leonard Orban: Atragem fonduri UE, avem crestere economica
romaniafonduri europenecrestere economicaabsorbtie
Cresterea economica din 2012 va depinde de modul in care vor fi absorbite fondurile europene, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). Totodata, va fi extinsa lista proiectelor prioritare de investitii, de la 60 cate sunt in prezent, la 100 pe viitor.
Leonard Orban a declarat ca discutiile cu reprezentantii FMI s-au axat pe modalitatile prin care Romania va reusi sa creasca valoarea absorbtiei fondurilor europene.
"Principalul motor de crestere economica in 2012 este cel legat de atragerea fondurilor europene. Daca vom avea o crestere economica anul viitor, va fi in masura in care vom reusi sa atragem fonduri europene", a precizat Orban.
O delegatie a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, efectueaza, in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.
Extinderea listei de proiecte
Reprezentantii misiunii se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile.
Ministerul Afacerilor Europene va extinde zilele urmatoare lista proiectelor prioritare de investitii de la 60 la 100. "O sa crestem pana la sfarsitul saptamanii - inceputul saptamanii viitoare la 100 de proiecte, pe care le urmarim si le supraveghem indeaproape, ca sa vedem modul in care se implementeaza", a declarat Leonard Orban.
Valoare totala de 7,35 mld. euro
La inceputul lunii octombrie, premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Orban o lista cu principalele 60 de proiecte pe fonduri europene, cu valori intre 20 si 600 de milioane de euro, care vor fi monitorizate de Guvern.
Lista cuprinde 51 proiecte de mediu si noua de transport, in valoare totala de peste 7,35 miliarde de euro. Din acesti bani, peste 4,73 miliarde de euro reprezinta fonduri de la Comisia Europeana, ca avansuri si deconturi in urma indeplinirii tuturor obligatiilor legale de catre beneficiari.
Restul sunt bani care trebuie sa provina de la beneficiari, de la autoritatile locale si de la bugetul de stat, sub forma de cofinantari si prefinantari.