Fostul cancelar german Schroeder sustine infiintarea Statelor Unite ale Europei
gerhard schroederstatele unite ale europeigermaniacriza eurozona euro
Gerhard Schroeder, fostul cancelar german, a facut apel la formarea Statelor Unite ale Europei (SUE), spunand ca blocul comunitar are nevoie de un guvern comun pentru a evita viitoare crize financiare.
Schroeder (
foto), un social democrat care a condus Germania intre 1998 si 2005, a declarat pentru ziarul
Der Spiegel ca nu este posibila rezolvarea crizei euro atata vreme cat in blocul care foloseste moneda unica nu exista o politica fiscala comuna.
"Criza curenta arata clar ca nu putem avea o zona cu o moneda comuna fara o politica fiscala, economica si sociala comuna", a spus Schroeder, care a adaugat ca "trebuie sa renuntam la suveranitatea nationala". Potrivit lui, Europa poate concura in viitor cu China si SUA doar fiind unita in totalitate.
Fostul cancelar a spus ca actuala Comisie Europeana trebuie transformata intr-un guvern al SUE, supervizat de Parlamentul European.
Solutia unei uniuni fiscale a fost avansata de actualul cancelar german, Angela Merkel, si de presedintele Frantei, Nocolas Sarkozy. Cei doi lideri doresc introducerea unei astfel de solutii in 2012.
Nu este deocamdata clar ce s-ar intampla cu statele membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro, in cazul in care se va infiinta SUE. Romania si-a propus ca obiectiv trecerea la moneda euro in 2015.
Presedintele Traian Basescu a sustinut necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".
Pentru a se infiinta o astfel de federatie, trebuie ca liderii din UE sa se aseze la masa negocierilor pentru a pune la punct un nou tratat, in locului celui de la Lisabona, pe baza caruia functioneaza acum UE.
Ideea SUE nu este pe placul Marii Britanii, tara care a refuzat sa se alature si Zonei Euro la infiintarea acesteia.
Daca statele membre UE s-ar uni intr-o federatie, aceasta ar deveni cea mai mare economie a lumii, devansand SUA. Produsul intern brut (PIB) al acestei entitati ar depasi 16.200 miliarde de dolari, fata de peste 14.600 miliarde de dolari, cat este cel al SUA.
Ce este SUE si cum a aparut ideea
Stetele Unite ale Europei ar fi o entitate similara cu Statele Unite ale Americii. In fiecare tara membra ar exista in continuare propriile guverne si parlamente, insa politica blocului ar fi facuta de un cabinet federal.
Printre primii care au avansat ideea formarii unui stat mare in Europa se numara Ducele de Sully din Franta, in secolul al XVII-lea, fostul premier britanic Winston Churchill, imparatul Napoleon Bonaparte sau filozoful britanic William Penn.
George Washington, primul presedinte al SUA, ii scria la sfarsitul secolului al XVIII-lea marchizului de La Fayette: "Intr-o zi, pe modelul statelor Unite ale Americii, va lua fiinta Statele Unite ale Europei."