ANALIZA: Sunt Eurobondurile solutia la criza din Zona Euro? Argumente pro si contra
analizaeurobondurizona eurogermaniagrecia
Tarile din Zona Euro au luat in calcul introducerea de Eurobonduri, prin care statele care folosesc moneda unica sa se imprumute ca o singura entitate. Aceste instrumente au o multime de avantaje, insa nici devantajele nu pot fi trecute cu vederea, mai ales de catre Germania.
Haideti sa vedem cum stau lucrurile acum in Zona Euro. Folosind euro, tarile din acest bloc nu pot sa isi devalorizeze moneda nationala pentru a incuraja exporturile si spori competitivitatea. Mai mult, Banca Centrala Europeana (BCE) nu poate tipari bani si nici nu mai poate reduce dobanda de politica monetara, care este deja la un nivel redus. Eurobondurile par singura solutie viabila.
Argumente pro pentru introducerea Eurobondurilor:
- Au sanse mari sa stopeze agravarea crizei in Zona Euro.
- Investitorii s-ar simti mult mai protejati cumparand aceste instrumente.
- Ar scapa statele cu probleme mari, precum Grecia, Italia, Portugalia si Irlanda, de cresterea costurilor la care se imprumuta.
- Tarile considerate sigure, precum Germania, nu ar mai trebui sa contribuie atat de mult la pachetele de salvare pentru tarile cu probleme.
- Sunt concluzia logica la o entitate care foloseste o singura moneda.
- Nu ar mai fi necesare masuri de austeritate chiar atat de dure, care pot provoca un al doilea val de recesiune.
Argumente contra:
- Nu este cinstit ca state precum Germania, care au evitat sa se indatoreze peste masura, sa se imprumute la costuri mai mari decat o fac acum. De aceea Eurobondurile nu sunt populare in Germania.
- Daca tarile pot beneficia de finantare ieftina prin intermediul acestor instrumente, nu vor mai fi motivate sa reduca cheltuielile si sa nu se mai imprumute iresponsabil.
- Mai mult, daca statele din Zona Euro nu dau dovada de disciplina fiscala, Eurobondurile ar putea fi retrogradate de catre agentiile de rating si ar creste costurile de imprumutare pentru tot blocul.
Via: Economicshelp.org