Zona euro se cutremura: Prima tara care intra in recesiune
recesiune tehnica italiacriza economica 2019criza financiara 2019
Prestigioasa publicatie "The Guardian" face un anunt teribil pentru intreaga zona euro: Italia intra in recesiune tehnica. Ar putea fi acesta semnalul unei crize financiare generale in Uniunea Europeana?
Economia Italiei intra in recesiune tehnica dupa ce datele oficiale arata ca aceasta s-a contractat cu 0,2% in ultimul trimestru din 2018. Aceasta evolutie vine dupa o contractare de 0,1% inregistrata in trimestrul iulie-septembire 2018, ceea ce inseamna ca Italia a intrat in recesiune tehnica.
"Schimbarea trimestru pe trimestru este rezultatul unei scaderi a valorii adaugate generate de agricultura, sectorul forestier si pescuit, cumulat cu un declin al valorii adaugate din industrie”, transmite corpul de statistica, Istat.
Zona euro a transmis o crestere de 0,2% pentru ultimul trimestru din 2018, cea mai slaba crestere din ultimii patru ani.
"Pregatiti-va pentru un 2019 haotic si plin de criza"
Lasand de-o parte evenimentele externe, situatia politica si economica din Romania anunta inceputul unei noi crize in acest an, cel putin la noi in tara. Daca coroboram aceasta instabilitate interna cu factorii favorizanti si haotici din afara tarii, cum ar fi Brexit-ul sau tensiunile dintre SUA, China si Rusia, obtinem toate ingredientele pentru o criza mondiala.
Referitor la criza din Romania, un puternic semnal de alarma in acest sens a fost tras de insusi Dacian Ciocos, fostul premier al Romaniei.
Iata cum vede Ciolos evolutia economica si politica a Romaniei in acest an:
"E final de drum pentru PSD. Ceea ce stiam cu totii si a fost prevazut de toti analistii financiari e pe cale sa se petreaca. PSD a tras de bugetul de stat fortand toate limitele, iar acum incearca sa il carpeasca prin masuri dezastruoase. Taxa pe lacomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge in colaps in orice moment.
Nu va lasati indusi in eroare de numele taxei. Nu e nimic haiducesc in gestul PSD. Nu ia nimeni bani de la bogati ca sa le dea saracilor. Ceea ce se intampla in momentul de fata este dinamitarea sistemului financiar, pur si simplu, sub pretextul mincinos al unor masuri populiste. Intr-o tara normala, sistemul financiar functioneaza dupa reguli predictibile, care permit sectorului privat sa se dezvolte si sa faca profit astfel incat statul, ca reprezentant al cetatenilor, sa primeasca ceea ce i se cuvine de drept. Nu si la noi.
Abuziv, inconstant si incompetent, Guvernul PSD incearca sa isi repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creeaza locuri de munca. Bursa de la Bucuresti este in cadere libera. Atunci cand dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar si pui in pericol intreaga economie. Crizele mondiale asa incep. Cetatenii Romaniei vot plati cu varf si indesat aceste greseli uriase.
Pregatiti-va pentru un 2019 haotic si plin de crize. Plecarea PSD de la putere ne va costa enorm, pentru ca in urma lor va ramane un dezastru similar cu cel de la inceputul anilor ‘90. Vom avea de munca ani buni pentru a indrepta ceea ce strica acesti oameni. Pretul va fi viitorul copiilor Romaniei. Cu cat vor sta mai putin la putere, cu atat va fi mai bine. Exista in PSD oameni iresponsabili care vor sa se salveze cu pretul distrugerii acestei tari”, a scris in primele zile ale lui ianuarie pe Facebook, Dacian Ciolos, fost premier si liderul Partidului Libertatii, Unitatii si Solidaritatii (PLUS).